Alles komt goed

Zelfs na corona hebben we het niet makkelijk, alles wordt duurder. Maar de supermarkten zitten nog vol.

Door Dov Eilon | | Onderwerpen: Goedemorgen
Foto: Avshalom Sassoni / Flash90

Goedemorgen, beste lezers!

Het is weekend. We nemen een pauze van de stress van alledag, die ons sinds het “einde” van de coronacrisis weer volop in zijn greep heeft. Zoals u gemerkt zult hebben, heb ik aanhalingstekens toegevoegd aan het woord “einde”, want corona is natuurlijk nog niet afgelopen. We staan er nu anders tegenover, hebben er op de een of andere manier mee leren leven. De laatste weken is er zelfs sprake van de “zesde golf” hier bij ons. Maar dat lijkt niet veel van ons te hebben geïnteresseerd, zoals we kunnen zien aan de enorme rijen op de luchthaven. Oké, dus corona is zo’n beetje voorbij, tenminste wat onze dagelijkse routine betreft zolang niemand het virus oploopt.

Maar denk niet dat we zonder corona geen problemen meer hebben. We hebben ze wel en niet weinig ook. Ik weet niet eens waar ik moet beginnen. Grappig genoeg is wat ons op dit moment het meest bezighoudt niet de oorlog in Oekraïne, maar eerder de gevolgen ervan. Daarmee bedoel ik de prijsstijgingen op bijna alle gebieden van ons dagelijks leven.

Gisteren, tijdens mijn wekelijkse boodschappenreis naar de supermarkt, voelde ik dit weer. In feite is de laatste tijd bijna alles duurder geworden. Het probleem is dat zelfs vóór de prijsstijgingen alles al duur was, althans in vergelijking met de prijzen in de Duitse supermarkten. Hoe dan ook, ik haal vaak een viercijferig bedrag voor mijn weekendboodschappen. Maar ik blijf weg van de supermarkt op de andere dagen. Ik hoef de benzineprijs niet te noemen, want die is voor jou ook te gek.

Of het nu duur is of niet, mensen gaan winkelen in het weekend. (Foto: Michael Giladi / Flash90)

Enkele dagen geleden werd een nieuwe golf van prijsverhogingen aangekondigd. Eerst en vooral de prijs van elektriciteit en dan de gevolgen daarvan. Zelfs brood, dat door de regering wordt gesubsidieerd, zal nu 20 procent duurder worden. Er wordt veel over gesproken en geschreven in de media, maar dat is het wel zo’n beetje. Ondanks alles, was mijn supermarkt gisteren weer vol. Er moet tenslotte iets op de Shabbat-tafel gezet worden. Op de een of andere manier hebben we het opgegeven om iets aan de prijsstijgingen te doen. De twee “coronajaren” lijken ons moe te hebben gemaakt.

En dan hebben we nog de overvolle luchthaven met tienduizenden Israëliërs die naar het buitenland vliegen. Doen we het misschien toch niet zo slecht?

Weet je wat? We hebben hier ergere tijden gehad. Alles komt goed, dat was de eerste zin die ik hier in Israël leerde, “Hakol jehije beseder“. Met dit in gedachten, wens ik u een prachtig weekend en een gezegende Shabbat.

Shabbat Shalom van Modiin!


En nu nog het weer:

Het weer voor vandaag in Israël

Zonnig en iets minder warm dan normaal in deze tijd van het jaar. Hoge temperaturen voor vandaag worden als volgt verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 35 graden, aan de Dode Zee 35 graden, Beersheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 38 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea blijft dalen, het staat nu op -209,375 meter onder de zeespiegel. Het is 0,575 meter onder de bovengrens!

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox