Allah’s vogels en het (ex)-Israëlische vrachtschip

Een vrachtschip, dat tot voor enkele maanden toebe­hoorde aan een Israëlisch zakenman, werd op weg van Saudi-Arabië naar de Verenigde Arabische Emiraten aangevallen. Israël en andere Arabische regeringen geven Iran de schuld. Het was het derde incident dit jaar.

Door Aviel Schneider |

Het was het pro-Iraanse TV-station Al Mayadeen, dat gisteren als eerste de aanval op het schip meldde. De Libanese zender meldde dat het Israëlische vrachtschip was aangevallen met ‘onbekende wapens’.
Zo’n vijftig minuten later tweette een Twitter-account, dat nauw verbonden is met de Iraanse Revolutionaire Garde, het derde vers uit Soera 105, genaamd ‘De olifant’, Al-Fīl. ‘En Hij heeft over hen zwermen vogels gezonden.’ De vijf verzen van deze soera luiden: ‘Is het jou dan nog niet ter ore gekomen hoe jouw Heer met de metgezellen van de olifanten heeft gehandeld? Heeft Hij hun plan (om de Ka’ba te vernietigen) dan niet verijdeld? En Hij heeft over hen zwermen vogels gezonden die stenen van klei op hen wierpen. Dat hen maakte als fijn gekauwd stro.’

Arabische tekst volgens Google Translate:
Wie zijn de eigenaren van de olifant?
En wat is hun verhaal?
Wat is Gods beloning voor hen?
Hier is het verhaal:
In de oudheid had Jemen een koning genaamd Dhu Nawas, en deze koning vervolgde de christenen van Najran door ze te verbranden. Een van deze christenen overleefde, genaamd Doss.

‘En Hij heeft over hen zwermen vogels gezonden.’

Dit vers verklaart dat Allah met de zogenaamde zwerm vogels Ababil het olifantenleger versloeg, die van plan waren de Ka’aba te vernietigen. Deze vogels vuurden vanuit de lucht vuurballen af op de vijanden en versloegen zo de mannetjes olifanten. In de Islam worden deze ‘vogels in zwermen’ in de Koran aangeduid als de beschermers van de Ka’aba in Mekka, die stand’hielden tegen het olifanten’leger van Abraha. Om die reden dragen heel wat Iraanse onbemande luchtvaartuigen de naam Ababil, onder meer Hamas in Gaza heeft zijn onbemande luchtvaartuigen ook diezelfde naam uit de Koran gegeven.

Ababil – zwermen vogels

Zoals in Israël de Bijbel een rol speelt in de politiek, zo speelt in de islamitische de Koran dezelfde rol. Overigens houdt de beschrijving in de Koran van de zwerm vogels verband met de bijbelse vernietiging van Sodom en Gomorra, waar staat: ‘En God liet op Sodom en Gomorra zwavel regenen en vuur van de Heer uit de hemel.’ In de Arabische woordenschat wordt hiervoor het woord siggil gebruikt, dat oorspronkelijk een onderdeel was van een Arabische hervertelling van de vernietiging van Sodom en Gomorra uit de tijd voor de Koran.

Deze Ababil-vogels zijn nu een Iraans wapen uit de hemel tegen allen die de Ka’aba in Mekka bedreigen. Vanuit Iraans oogpunt omvat dit niet alleen Israël, maar ook de soennieten en het Saoedische bewind over Mekka.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.