Adolph Zukor: ’het publiek heeft altijd gelijk!’

Adolph Zukor was pas 16 jaar toen de Joodse familie waartoe hij behoorde in 1889 van Hongarije naar de Verenigde Staten emigreerde. Hij werkte er aan­vanke­lijk als schoon­maker en arbeider. In 1892 begon hij in Chicago in bont te handelen. Twee jaar later had hij al een bedrijf met vijfentwintig perso­neels­leden.

Door Redactie Israel Today |

In 1903 kwam Zukor, samen met zijn neef Max Goldstein, op het idee om bewegende beelden te gaan vertonen. Enthousiast namen ze hun eerste bioscoopfilms op, die al spoedig in de zogeheten Nickelodeons bekeken konden worden. Dit waren met stoelen gevulde ruimtes, waar je de films voor een ‘nickel’ entreegeld kon bekijken.

In 1912 richtte Zukor met Daniel Frohman de firma Famous Players op, die later uitgroeide tot Paramount Pictures. Nog in hetzelfde jaar werd de film ‘Les amours de la reine Élisabeth’ door dit bedrijf geproduceerd, met Sarah Bernhardt in de hoofdrol. Deze film is de eerste Amerikaanse speelfilm ooit, met een speelduur van veertig minuten. In 1914 kwam de film ‘The Prisoner of Zenda’ uit bij Paramount. Deze film was een groot succes en legde de basis voor kaskrakers als ‘De graaf van Monte Cristo’
en ‘Dr. Jekyll en mr. Hyde’.

Zukor had een subliem gevoel voor de smaak van het publiek en was gezegend met een goede kijk op sterren-in-spe. Zijn uitspraak ‘Het publiek heeft altijd gelijk’ werd door verschillende filmstudio’s, bijvoorbeeld Maxime, overgenomen.
Zukor ontketende een revolutie binnen de filmindustrie door productie, verhuur en vertoning in één onderneming bij elkaar te voegen.

In 1949 werd Zukor onderscheiden met een Academy Honorary Award als ‘Vader van de Amerikaanse speelfilm’. Hij kreeg een ‘ster’ in de Hollywood Walk of Fame. Adolph Zukor bleef tot het eind van zijn leven actief binnen het management van Paramount en overleed in 1976 op de leeftijd van 103 jaar.

Dit artikel verscheen in het septembernummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.