LedenAbraham de Zionist

Het boek Genesis maakt duidelijk dat het Zionisme centraal staat in de religieuze missie van Abraham. Dus, waarom vermijden veel rabbi’s het om vanaf de lessenaar hierover te spreken?

Abrahams missie was gebaseerd op het vestigen van een volk in het land Israël, wat we vandaag ‘Zionisme’ zouden noemen. Maar veel rabbi’s bagatelliseren de betekenis van de staat Israël in hun lessen. Foto: Tomer Neuberg / Flash90

In sommige synagogen is Israël een taboe- onderwerp geworden. Voor Rosh Hashanah schreef Daniel Gordis een artikel, getiteld: “Als ik een preek had”, over rabbi ’s die strijd hadden als het erop aankwam om Israël in hun preken voor Hoge Feestdagen te betrekken:

Als je een rabbi van een gemeente in de Verenigde Staten was, zou je nu aan het stressen zijn. Omdat er een hoop te doen is en omdat, als je preken niet geschreven zijn, je weet dat je moet kraken… Om het nog ingewikkelder te maken zou je, naast andere beslissingen, een moeilijke beslissing moeten nemen over  Israël. Moet ik spreken over Israël? Kan dat, zonder verdeeldheid te scheppen? Veel rabbi’s denken van niet. Eigenlijk is Israël een onderwerp waarvan veel rabbi’s zeggen dat ze het vermijden over vanaf de lessenaar te bespreken.

Rabbi’s zijn bang om dat te doen! Hoewel dit niet geldt voor orthodoxe gemeenten zoals de mijne is het een zorgwekkende trend voor iedereen die om de Amerikaans- Joodse gemeenschap geeft.

Gordis...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie