Abortusrechten in Israël zullen niet veranderen, houdt demissionair minister van Volksgezondheid vol

Een grote gerechtelijke omwenteling in Amerika lijdt tot onrust in de Joodse staat. Partijen scherpen hun boodschappen aan in aanloop naar de komende verkiezingen.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: abortus
Demissionair minister van Volksgezondheid Nitzan Horowitz zegt dat zolang Benjamin Netanyahu de komende verkiezingen niet wint, Israël Amerika's voorbeeld niet zal volgen in het intrekken van abortusrechten. Foto: David Cohen / Flash90

De aftredende minister van Volksgezondheid van Israël, Nitzan Horowitz, verzekerde iedereen vrijdag dat de Joodse staat het voorbeeld van Amerika niet zal volgen door het recht op abortus terug te draaien.

In werkelijkheid is er grondwettelijke bescherming voor abortus in Israël. De ingreep maakt geen deel uit van het basispakket voor de gezondheidszorg. Wil een vrouw de ingreep door de staat laten bekostigen, dan moet ze voldoende verantwoording afleggen aan een commissie van toezicht. De commissie die toezicht houdt op abortussen in Israël keurt echter bijna alle verzoeken goed die zij ontvangt, zelfs van paren die de procedure gebruiken als een vorm van geboortebeperking.

Elk jaar worden in Israël bijna 20.000 abortussen uitgevoerd, waarvan jaarlijks slechts 200 verzoeken worden afgewezen.

Horowitz, die aan het hoofd staat van de extreemlinkse progressieve Meretz-partij, wilde het systeem verder hervormen. Hij wil dat vrouwen niet langer de goedkeuring van een commissie van toezicht nodig hebben, dat ze naar believen abortussen kunnen krijgen als onderdeel van het basispakket van de gezondheidszorg.

In zijn toespraak tot de openbare omroep Kan waarschuwde Horowitz dat als zijn rechtse tegenstanders de komende nationale verkiezingen zouden winnen, als er zich een volledig rechts-nationalistische regering zou vormen, dat dan de abortusrechten zoals ze nu in Israël bestaan ook onder vuur zouden kunnen komen te liggen.

Maar de waarschuwing klonk als weinig meer dan bangmakerij gezien het feit dat de huidige oppositieleider Benjamin Netanyahu meer dan een decennium aan het hoofd stond van een rechtse regering en nooit enige poging heeft ondernomen om abortus in Israël te beperken.

Jodendom en abortus

Veel Bijbelgelovige aanhangers van Israël zijn verbijsterd dat de herboren Joodse staat überhaupt abortus toestaat. Het lijkt inderdaad een anathema [iets dat wordt verafschuwd] voor het Jodendom, dat juist een grote nadruk legt op de bescherming van het leven.

Maar het Jodendom in onze moderne progressieve tijd heeft een nogal gecompliceerde kijk op abortus. Onlangs begon de situatie in Amerika echter zo uit de hand te lopen dat vooraanstaande rabbijnen zich genoodzaakt voelden licht op de zaak te werpen.

Toen de wetgevende macht van de staat New York bepaalde dat abortussen daar tot het moment van de geboorte uitgevoerd mochten worden, greep de Rabbinical Council of America (RCA) in en zei dat dit verkeerd was. Een verklaring van de rabbinale groep luidde destijds:

“De Joodse wet is tegen abortus, behalve in gevallen van gevaar voor de moeder. Er is geen sanctie om de abortus van een gezonde foetus toe te staan wanneer het leven van de moeder niet in gevaar is.”

De vicevoorzitter van de groep, rabbi Daniel Korobkin, ging zelfs zo ver om abortus als moord te bestempelen. En het feit dat het zo gemakkelijk beschikbaar wordt gemaakt, is volgens hem een teken van de morele erosie in onze samenlevingen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox