Abbas verbiedt Israëls aanbod Arabieren te vaccineren

De Palestijnse Autoriteit (PA) sprak vorige week een veto uit over een Israëlisch aanbod voor een ​​vaccinatie­kliniek op de Tempelberg, ook al trekken de wekelijkse gebeden duizenden Arabieren aan, die tegen de voorschriften in dicht opeen staan en grote kans hebben het coronavirus te verspreiden.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Israël had het idee voorgesteld, om een ​​discrete vaccinatie-eenheid te stationeren in een apotheek op de Tempelberg. Maar Channel 11 meldde woensdag dat de Palestijnse-‘president’ Machmoud Abbas tegen het initiatief was. Hij zei dat het Israël een ‘voet aan de grond’ zou geven in de Al Aqsa-complex.

Israël probeerde tegemoet te komen aan de Palestijnse bezwaren met het voorstel, dat de inentingen alleen worden gegeven door Arabieren in gewone kleding, niet herkenbaar als afkomstig van Israëlische gezondheids­organisaties, bericht WIN. De PA bleef onvermurwbaar tegen het idee.

Toen de lockdown-beperkingen bijna twee weken geleden werden versoepeld, kwamen ongeveer 15.000 moslims voor het vrijdaggebed naar het tempelplein. De Israëlische politie hield hen niet tegen om de Al Aqsa moskee binnen te gaan, ook al was het een ernstige schending van de Corona-richtlijnen die bijeenkomsten buiten beperken tot 20 personen. Bovendien droegen weinigen een mondkapje

Arabische sector vormt probleem bij bestrijding van corona
Coronatsaar prof. Nachman Ash noemde al in december de Tempelberg een ‘gat’ in Israëls handhaving van de gezond­heids­voor­schriften. De besmettingscijfers in de Arabische oostelijke buurten van Jeruzalem waren hoog, van de Coronatesten was 17,5% postitief in Issawiya tot maar liefst 50% in Shuafat.

Het sterftecijfer aan corona is relatief hoog bij de Israëlische Arabieren, en de vaccinatiegraad is laag. Van de meest kwetsbare 60-plussers had 60% zijn eerste vaccinatie geregen, landelijk is dat 90%.

Toch besteedt het Israëlische ministerie van Volksgezondheid veel aandacht aan de Arabische inwoners. Op zijn website wordt in het Arabische vorlichting gegeven over het Coronavirus en vaccinatie ertegen.

Premier Benjamin Netanyahu stimuleert publiekelijk vaccinaties in de Arabische sector, heeft hiertoe klinieken in Arabische steden bezocht, en liet zich fotograferen met de miljoenste persoon die de prik kreeg, een Arabier in Umm al-Fahm (foto).

Vaccinatie van Palestijnen
De bewoners van de Palestijnse ‘vluchtelingenkampen’ in Libanon zullen het zonder vaccinatie moeten doen, berichtte UwI vorige maand. Libanon heeft wel vaccins besteld voor zijn eigen inwoners, maar niet voor de overvolle Palestijnse kampen.

De Palestijnse Autoriteit heeft voor de vaccinatie van zijn bevolking zijn hoop gevestigd op het Russische Sputnik V vaccin, maar dat liet nog even op zich wachten. Eind januari bood Israël de PA 5000 doses vaccin aan voor werkers in de gezondheidszorg. Dat is veel te weinig, kritiseerden Palestijnen en mensen­rechten­organisaties zoals Human Rights Watch, die in de mening verkeren dat Israël moet zorgen voor de inwoners van de Palestijnse gebieden. Deze hebben echter hun eigen regeringen en eigen ministeries van volksgezondheid die voor hun bevolkingen zorgen.

Midden februari heeft Israël een zending van 2000 doses Russische vaccins van de PA naar de Gazastrook doorgelaten, na enige vertraging wegens gebrekkige coördinatie. Die gift werd op 22 februari overtroefd door 20.000 doses van het Russische vaccin, geschonken door de VAE, wat bekend werd gemaakt door Abbas’ rivaal binnen de Fatachpartij Mohammed Dahlan.

Volgens het Palestijnse persbureau Wafa heeft het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid donderdag opgeroepen tot een volledige lockdown van twee weken in Judea, Samaria en Oost-Jeruzalem vanwege een recente piek in gevallen van coronavirus.

Lees ook:
De Corona-tracker Worldometer bericht, dat het driedaagse voortschrijdend gemiddelde aantal nieuwe besmettingen in de ‘staat Palestina’ (ongeveer regel 65) tegen het eind van februari is gestegen van 596 tot 1.377.
BBC erkent: Israël hoeft Palestijnen niet te vaccineren.
Palestijnen begonnen met vaccineren, verschil met Israël is groot (NOS).

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.