Aanvallen vanuit de Gazastrook gaan door

Zaterdagavond klonken de sirenes in de steden in het zuiden van Israël, toen een raket vanuit Gaza werd afgevuurd. Hij landde binnen de Gazastrook, maar de inwoners van Sderot en Ibim moesten tijdens hun Shabbatmaaltijd naar de schuilplaatsen vluchten.

Door Redactie Israel Today |

Sinds donderdagavond werden twaalf raketten vanuit de Gazastrook op Israël afgeschoten, waarvan het Iron Dome raket­afweer­systeem zes raketten neerhaalde, die op weg waren naar bewoonde gebieden. Een van de raketten uit Gaza, of de neerkomende restanten van een Iron Dome raket, troffen een huis in Sderot, en veroorzaakten een ravage in de keuken. Volgens Magen David Adom werden drie mensen behandeld wegens shock, en een vrouw raakte gewond toen zij naar een schuilplaats rende.

Zaterdag werden in het zuiden van Israël nog weer 35 branden veroorzaakt door ballonnen met vuur of explosieven. Ook de dagen ervoor waren tientallen branden veroorzaakt door vuurbalonnen; volgens de brandweer waren de meeste branden klein en vormden ze geen gevaar voor mensen of eigendommen. In onderstaand Palestijns propagandafilmpje, geplaatst door StandWithUs, zie je het vullen en oplaten van een grote luchtballon-met-aanhang.

De Israëlische Grenspolitie heeft een lasersysteem in gebruik, waarmeer op grote afstand luchtballonnen plaatselijk zo worden verhit dat ze klappen, en hun gevaarlijke lading de grens niet bereikt, zie onderstaande video:

Zoals altijd verklaren de Israëlische politici dat de aanvallen op het land ‘ernstige gevolgen’ zullen hebben, en werden ook herhaaldelijk luchtaanvallen uitgevoerd op doelen van Hamas, zoals een wapenfabriek en een fabriek waar betonnen platen voor tunnels werden geproduceerd. Noch de woorden, noch de straaljagers lijken echter in staat om de aanvallen vanuit Gaza te stoppen.

Volgens The Times of Israel noemt Hamas als reden voor het opvlammen van de vijande­lijkheden, dat Israël zich niet zou houden aan de overeen gekomen wapen­stilstand. Die wapen­stil­stands­overeen­komst voorzag in toestemming voor Gazanen om in Israël te werken en financiering van ontwikkelings­projecten in de Gazastrook, die verlichting zouden brengen in de verarmde gebied, waar het werk­loos­heids­percentage boven de 50 procent ligt.

De Israëlische regering zou tegen de Egyptische bemiddelaars hebben gezegd, dat pas na terugkeer van de rust voorzieningen uit de wapen­stil­stands­overeen­komst worden overwogen, zoals de uitbreiding van de oostelijke industriële zone van Gaza en de aanleg van een nieuwe hoog­spannings­leiding naar het gebied. Dinsdag maakten functionarissen in Gaza bekend, dat de enige elektriciteitscentrale was gestopt omdat de brandstof op is. Israël is een week geleden gestopt met het doorlaten van brandstof via de grenspost Kerem Shalom, als strafmaatregel na eerdere aanvallen met raketten en ballonnen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.