Aantal Covid-besmettingen lijkt over hoogtepunt heen

• Het aantal besmettingen met Corona bleef stijgen,
• De ‘vierde golf’ lijkt nu over zijn hoogtepunt heen,
• De ‘booster-vaccinatie’ blijkt effectief te werken,
• Beperkingen mogelijk tijdens Hoge Feestdagen.

Door RedactieIsraeltoday(.nl) |

Het aantal besmettingen met het Covid-19 virus in Israël blijft stijgen. Dinsdag werden 9891 nieuwe gevallen gemeld, 500 meer dan de dag ervoor, en ook meer dan in januari van dit jaar. In totaal zijn momenteel 77.956 actieve besmettingen bekend. Maar het lijkt er op, dat de vierde golf van besmettingen over zijn hoogtepunt heen is en weer afneemt. Volgens functionarissen van de Hebreeuwse Universiteit is dit te danken aan de booster vaccinaties. Het aantal positieve testuitslagen blijft met ruim 6,5% echter schrikwekkend hoog. In totaal hebben nu ruim een miljoen Israëli’s Corona (gehad).

Toch neemt het aantal ziekenhuisopnamen niet toe; dinsdag daalde het aantal ziekenhuisopnames van 1.124 naar 1.118. Het aantal ernstig zieken bleef 692. Hiervan waren er 172 in kritieke toestand en van hen worden er 129 met beademingsapparatuur in leven gehouden. Een aantal ziekenhuizen liet vorige week weten, geen Corona-patiënten meer te zullen opnemen wegens een financiële crisis.

In totaal worden nu in Israël 6.880 sterfgevallen toegeschreven aan het coronavirus, en dinsdag zijn 10 mensen aan die trieste lijst toegevoegd. Volgens het ministerie van Volksgezondheid waren de meesten van de 321 mensen, die tot nu toe in augustus aan Covid stierven, ouder dan 70 jaar, en slechts twee van hen waren jonger dan 50 jaar.

Van de ruim een miljoen Israëli’s die voor vaccinatie in aanmerking komen, maar zich (nog) niet lieten vacci­neren, heeft 31% een Arabische achter­grond en 16% zijn charediem (ultra­ortho­doxen). In deze bevol­kings­groepen kwamen tijdens de eerste drie golven zeer veel besmettingen voor. Mogelijk worden velen van hen nu beschermd tegen nieuwe besmettingen door toen verkregen antilichamen.
Bij de charedim is het aantal besmettingen echter sterk toegenomen nadat op 9 augustus de studenten weer naar school gaan.

De huidige regering van Israël verdient lof voor het feit dat zij de economie en de onder­wijs­instellingen ondanks de grote aantallen besmettingen in leven heeft weten te houden. Winkels, kantoren, restau­rants, kleuter­scholen en scholen zijn nog steeds open met enkele beperkingen.

Toch zijn er zorgen over de komende Hoge Feestdagen (Nieuwjaar, Grote Verzoendag, Loofhuttenfeest), kort na het begin van het nieuwe schooljaar op 1 september. Hoe moet het met de massale gebeden bij de Westelijke Muur en in de synagogen? Hoeveel mensen kun je daar toelaten? Zo nodig worden beperkingen ingesteld voor familie-bijeenkomsten en gebedsbijeenkomsten. Een lockdown wordt niet overwogen

Bronnen: IT, INN, WIN, Israel Hayom, INN.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.