84 Zuid-Amerikaanse Joden keren terug naar Israël

Wees niet bevreesd, want Ik ben met u. Vanwaar de zon opkomt, zal Ik uw nageslacht halen en vanwaar zij ondergaat zal Ik u bijeenbrengen. Ik zal zeggen tegen het noorden: Geef! En tegen het zuiden: Weerhoud niet! (Jesaja 43:5-6)

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: alija
De familie Kessler verhuist van Paraguay naar Israël in juli 2022. Foto: IFCJ

Israëls diverse immigrantenbevolking kreeg vorige week een nieuwe boost met de aankomst van 84 nieuwe immigranten uit zeven verschillende landen in Zuid-Amerika.

De vluchten en regelingen werden mogelijk gemaakt door de International Fellowship of Christians and Jews (IFCJ) met nieuwkomers afkomstig uit Argentinië, Brazilië, Chili, Colombia, Mexico, Paraguay en Peru.

“Het is het zeer betekenisvol om mensen van over de hele wereld deze levensveranderende stap te zien maken. Vooral met de vele uitdagingen waarmee onze wereld wordt geconfronteerd, waaronder de financiële en logistieke obstakels die alijah naar Israël heel moeilijk kunnen maken.” zei Yael Eckstein, voorzitter van de IFCJ. “We voelen ons bevoorrecht dat we onze rol kunnen spelen in het vergemakkelijken van de groei van alijah uit Latijns-Amerika. We kijken ernaar uit om nog meer mensen te helpen thuis te komen in Israël en wensen hen allemaal een snelle, succesvolle en zinvolle acclimatisering.”

Voor de 21-jarige Pedro Guinzberg, die opgroeide in een kleine Joodse gemeenschap in de Argentijnse stad Bahía Blanca, kwam de keuze om van Israël zijn thuis te maken voort uit een liefde voor zijn volk en land. “Ik nam de beslissing omdat ik voel dat ik als Jood in Israël moet leven,” zegt hij, nadenkend over de band met het land die hij opdeed tijdens zijn tijd in een zionistisch programma in 2020. “Ik ben niet op zoek naar betere economische omstandigheden of omdat ik een betere baan wil vinden, maar omdat ik een band voel met Israël die ik nooit met Argentinië heb gevoeld.”

Ook Ariel Kessler, 40 jaar, en zijn vrouw, Barbra Bernstein, 39 jaar, maken alijah vanuit hun woonplaats Asunción, Paraguay. Hun motivatie kwam voort uit de overtuiging dat het leven in Israël hen en hun vier kinderen kansen zou bieden die ze in Zuid-Amerika nooit zouden kunnen krijgen.

“We hebben de beslissing iets meer dan een maand geleden genomen omdat we willen dat onze kinderen een volwaardig Joods leven kunnen ervaren. Het is voor ons in Paraguay niet mogelijk om kosjer te houden, shabbat te vieren in de gemeenschap of ervoor te zorgen dat zij in de toekomst een Joodse partner ontmoeten om een gezin te stichten,” legt Bernstein uit. “In Israël zullen ze in staat zijn om trots op hun Jodendom op te groeien.” De familie zal hun tijd in Israël beginnen in het kleine kuststadje Or Akiva, waar een programma wordt opgezet om nieuwe orthodoxe gezinnen uit Latijns-Amerikaanse landen te verwelkomen.

Onder de groep zijn er die Israël hebben gekozen als de plaats om hun werkzame jaren af te sluiten en hun pensioen in een nieuwe omgeving te laten ingaan.

Graciela Serrano en haar man, Gustavo Gimenez, zijn beiden professionals die op zoek zijn naar een baan in de gezondheidszorg. Zij kozen ervoor om naar de noordelijke stad Karmiel te verhuizen, dat bekend staat om zijn groene ruimten. “We kijken ernaar uit om een nieuw hoofdstuk te beginnen in Israël, waar we weten dat we een betere kwaliteit van leven kunnen hebben,” zeggen ze. “We willen onze laatste jaren in de werkende leeftijd en ons pensioen doorbrengen, weg van de financiële crisis en de stijgende criminaliteit in Argentinië.” Het echtpaar verhuist samen met Gustavo’s 93-jarige moeder naar Israël.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox