70% van de inwoners van het grensgebied met de Gazastrook keert terug naar hun huizen

Deze ontwikkeling markeert een stap in de richting van normaliteit te midden van sporadisch raketvuur vanuit de Gazastrook.

Door Lilach Shoval | | Onderwerpen: Gazastrook
Uitzicht op Kibboets Be'eri op 03 januari 2024. Foto: Moshe Shai / Flash90

Bijna zes maanden na de verwoestende invasie van 7 oktober laten gegevens van het IDF Home Front Command zien dat veel inwoners van de Gazastrook terugkeren naar hun huizen. Ongeveer 70 procent van de getroffenen heeft besloten om terug te keren, ondanks de voortdurende onrust en af en toe raketbeschietingen vanuit Gaza.

Het terugkeerpercentage varieert sterk van gemeenschap tot gemeenschap en hangt sterk af van de nabijheid van de Gazastrook. In Netiv HaAsara, een moshav vlak naast het hek van Gaza, is slechts 4,5% van de bewoners teruggekeerd. Dit staat in schril contrast met andere gebieden die iets verder van het conflictgebied liggen en waar het terugkeerpercentage aanzienlijk hoger ligt. In Kibboets Yad Mordechai bijvoorbeeld is ongeveer 60% van de bewoners teruggekeerd, terwijl dat in Kibboetsim Karmia en Zikim respectievelijk 50% en 40% is.

Schade aan het “Van Holocaust tot Opwekking Museum” in Kibboets Yad Mordechai in het zuiden van Israël, 24 oktober 2023.

Op de meeste plaatsen tussen 4 en 7 kilometer van de Strook is 75% van de inwoners teruggekeerd. Dit omvat gemeenschappen zoals de stad Sderot en de kibboetsim van Sa’ad en Urim, wat wijst op een groter gevoel van veiligheid of misschien een sterker saamhorigheidsgevoel onder de bewoners van deze gebieden.

Daarentegen wonen de meeste inwoners van de steden die aan het hek grenzen en die het zwaarst getroffen zijn door de terroristische aanval, zoals de drie kibboetsen van Nir Oz, Be’eri en Kfar Aza, nog steeds in tijdelijke onderkomens verder weg van de Gazastrook, in afwachting van de wederopbouw van hun huizen. De inspanningen van het Home Front Command om dit proces te vergemakkelijken omvatten één-op-één gesprekken met vertegenwoordigers van de gemeenschap om veiligheidsproblemen aan te pakken en te zorgen voor de civiele en militaire infrastructuur die nodig is voor een veilige terugkeer.

Sporen van vernieling door Hamas-terroristen tijdens een inval in Kibboets Be’eri op 7 oktober 2023 nabij de grens tussen Israël en Gaza, Zuid-Israël, 4 januari 2024.

De trend naar de terugkeer van bewoners duidt op een voorzichtige maar merkbare stap in de richting van normalisatie. Het Home Front Command is transparant geweest over het voortdurende risico op een conflict, maar heeft ook geprobeerd om de gemeenschappen gerust te stellen door te benadrukken dat de dreiging lager is dan de situatie op 6 oktober dankzij IDF-operaties in het gebied.

De beslissing van gemeenschappen zoals Kibbutzim Magen en Kerem Shalom om de terugkeer te plannen voor respectievelijk april en juli benadrukt de veranderende situatie ter plaatse, waar beslissingen in real time worden genomen op basis van de laatste veiligheidsbeoordelingen en ontwikkelingen in de regio.

Hoewel de geleidelijke terugkeer van inwoners van Gaza met de nodige voorzichtigheid moet worden bekeken vanwege de onvoorspelbaarheid van het conflict, vertegenwoordigt het een kritieke fase in het herstel van de regio. Het weerspiegelt zowel de uitdagingen als de vooruitgang die is geboekt bij de wederopbouw van het leven in een regio die in de voorhoede heeft gestaan van de oorlog tussen Israël en Hamas.

 

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox