5.400 nieuwe woningen gepland in Judea en Samaria

Er zijn 5.400 nieuwe woningen gepland in de Bijbelse gebieden Judea en Samaria, maakte de Israëlische regeringsleider Benjamin Netanyahu bekend. Verwacht wordt dat de Plancommissie voor Judea en Samaria de bouw op 12-14 oktober zal goedkeuren.

Door Aviel Schneider |

Premier Netanyahu had vorige week al gevraagd om een vergadering van de commissie, die voor het laatst in februari bijeen kwam; de vergaderdatum werd pas zondagavond bekend.

Deze vergadering van de planning­commissie maakt een einde aan een maanden­lange bevriezing van de bouw op de Westbank, die verband hield met de normalisering met de VAE en Bahrein, en de aan hen gedane belofte om geen deel van de Westbank te annexeren. Maar zowel voor- als tegenstanders van de nederzettingen beschouwen de bouwplannen als een feitelijke annexatie, die de Israëlische greep op het gebied versterkt, meent The Jerusalem Post

De bouwplannen betreffen 25 nederzettingen.
In de orthodoxe pioniersstad Betar Elit, ten zuiden van Jeruzalem, worden bijna 3000 woningen gebouwd.
In Samaria worden meer dan 2.400 nieuwe huizen en appartementen gebouwd, waaronder 630 nieuwe huizen in de Joodse nederzetting Eli in het stamgebied van Benjamin, ten noorden van Jeruzalem.
In Har Gilo, ten westen van Bet Jalla, komen 560 nieuwe huizen, in Har Bracha 286 en in Enav 181.

Benjamin Netanyahu moet het vertrouwen van de Joodse pioniers terugwinnen, want volgens alle peilingen van de afgelopen maanden verliest de Likoedpartij rond de tien Knessetzetels aan de Yamina-partij van Nafthali Bennett.

De laatste jaren heeft de Joodse pioniersraad Benjamin Netanyahu er vaak van beschuldigd alleen maar te praten en zijn beloften niet na te komen. Vanuit hun oogpunt heeft Netanyahu in de laatste elf jaar van zijn ambtstermijn minder gedaan voor de zionistische droom en de Joodse bouw in het Bijbelse hart van Judea en Samaria dan zijn voorgangers, die politiek gezien links van Netanyahu staan.

Dit is precies wat de partij Yamina Netanyahu voorhoudt, dat hij de Joodse pioniers tijdens de verkiezings­campagnes altijd als vanzelfsprekendheid neemt en ze daarna in de steek laat. ‘We moeten ons niet telkens weer laten ompraten’, zei Bennett, die daarom herhaaldelijk benadrukte dat in de toekomst Netanyahu geen garantie meer zou zijn voor zijn rechtse blok in het Israëlische parlement.

Dat de woningbouw een zegen is voor het Joodse vaderland in Eretz Israël wordt niet betwist. De bouw in Judea en Samaria is belangrijk voor de demografische ontwikkeling van de Joodse bevolking in deze gebieden. Dit is de afgelopen decennia vertraagd door het Amerikaanse buitenlandse beleid van Barack Obama en is de afgelopen vier jaar onder de Amerikaanse president Donald Trump ook niet veranderd door Netanyahu. En daarvoor werd Netanyahu fel aangevallen door de Joodse pioniers, omdat ze vier kostbare jaren onder Trump in Judea en Samaria hadden verspild.

Maar nu de kans bestaat dat de eenheidsregering uiteenvalt en de verkiezingen worden vervroegd, bereidt Netanyahu zich daar politiek op voor. ‘Het regeren wordt onmogelijk,’ zei de Israëlische minister van Binnen­landse Veiligheid Amir Ochana. ‘We hebben een oppositie binnen de coalitie en daarom gaat er niets vooruit.’

In de Likoedpartij wordt steeds luider opgeroepen tot nieuwe verkiezingen. Maar dit is een politiek risico voor Netanyahu in een tijd van crisis zoals deze. In ieder geval worden er politieke maatregelen genomen, zoals het bouwen van Joodse woningen in de Bijbelse gebieden.

Het is allemaal een kwestie van hoe men dit wil zien en beoordelen. Gelovige Joden zien daarin een werk van God, hoe Hij de leider van het volk beweegt om Bijbelse beloften uit te voeren, zoals het weer bewonen van Judea en Samaria. Dit gebeurt omdat Netanyahu vreest om mogelijk de verkiezingen te verliezen als hij niet aan de eisen van de pioniers voldoet. Deze keer door de bouw van 5.400 nieuwe appartementen en huizen in het hart van Israël.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.