3000 jaar oude scarabee gevonden tijdens schoolreis in Israël

Het zegel lijkt het verlenen van legitimiteit aan een lokale heerser voor te stellen. Dat is een tafereel dat volgens deskundigen overeenkomt met de geopolitieke realiteit in de regio tijdens de Late Bronstijd, toen de Kanaänieten door Egypte werden geregeerd.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: archeologie
Een 3000 jaar oude scarabee ontdekt tijdens een schoolreis naar Azor, ten zuidoosten van Tel Aviv, Israël. Foto: Gilad Stern / Israël Antiquities Authority

Een 3000 jaar oude stenen scarabee werd onlangs ontdekt in Azor, ongeveer vier mijl ten zuidoosten van Tel Aviv, tijdens een schoolreisje van een achtste klas, maakte de Israëlische Autoriteit voor Oudheden woensdag bekend. De gravures op de scarabee moeten de legitimiteit van een lokale heerser voorstellen.

“We dwaalden rond toen ik iets op de grond zag dat leek op een klein stuk speelgoed,” zei Gilad Stern van het IAA Onderwijscentrum, die de rondleiding leidde. “Een innerlijke stem zei tegen me: ‘Raap het op en draai het om.’ Ik was verbaasd: het was een scarabee met een duidelijk gegraveerde scène, de droom van elke amateur-archeoloog. De leerlingen waren allemaal enthousiast!”

Het bezoek met leerlingen van de Rabin Middle School vond plaats in het kader van een reisleiderscursus die voor het derde achtereenvolgende jaar door de IAA werd georganiseerd.

“De scarabee werd gebruikt als zegel en was een symbool van macht en status. Het kan aan een ketting of een ring zijn gedragen. Het is gemaakt van faience, een silicaatmateriaal bedekt met een blauwgroen glazuur,” verklaart Amir Golani, IAA-specialist Bronstijd. “Het kan uit de handen zijn gevallen van een belangrijke gezagsdrager die door het gebied trok, of het kan opzettelijk in de grond zijn begraven met andere voorwerpen en na duizenden jaren aan de oppervlakte zijn gekomen,” voegde hij eraan toe.

“Dit tafereel weerspiegelt in wezen de geopolitieke realiteit die heerste in het land Kanaän tijdens de Late Bronstijd (ca. 1500-1000 v. Chr.), toen lokale Kanaänitische heersers leefden (en soms in opstand kwamen) onder de Egyptische politieke en culturele hegemonie. Daarom is het heel goed mogelijk dat het zegel in werkelijkheid dateert uit de Late Bronstijd, toen de plaatselijke Kanaänieten werden geregeerd door het Egyptische Rijk,” aldus Golani.

Honderden scarabeeën zijn in Israël ontdekt, sommige geïmporteerd uit het oude Egypte en nog veel meer geïmiteerd door plaatselijke ambachtslieden onder Egyptische invloed.

“De ontdekking van de scarabee als onderdeel van een excursie met deelnemende studenten is symbolisch omdat de studenten archeologische kennis hebben opgedaan en tegelijkertijd hebben bijgedragen aan ons archeologisch erfgoed. Deze samenwerking is echt ontroerend, omdat we mensen in contact willen brengen met hun cultureel erfgoed”, aldus IAA-directeur Eli Escusido.

De scarabee, een gewone mestkever, werd door de oude Egyptenaren geassocieerd met dood, geboorte en wedergeboorte.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox