250.000 Israëli’s ontheemd, lichamen drie weken na bloedbad door Hamas pas geïdentificeerd

“Veel families waren volledig weggevaagd en er waren problemen met wie er ingelicht moest worden,” zei het hoofd van het Home Front Command, kolonel Hai Rekah.

Door Yaakov Lappin | | Onderwerpen: Hamas, vluchtelingen
Inwoners van de noordelijke Israëlische stad Kiryat Shmona worden geëvacueerd vanwege de dreiging vanuit Libanon. 22 oktober 2023. Foto: David Cohen/Flash90

Ongeveer 250.000 Israëli’s zijn tot nu toe ontheemd geraakt door de oorlog tegen Hamas, en de Israëlische strijdkrachten werken samen met lokale autoriteiten om te zorgen voor verwoeste gemeenschappen van getraumatiseerde mensen uit het zuiden, waaronder kinderen die wees zijn geworden en verspreid zijn over 29 gemeenschappen, zei een hoge Israëlische militaire functionaris.

De functionaris zei dat het meer dan twee weken had geduurd om een aantal slachtoffers te identificeren van de massamoord van 7 oktober in het zuiden, gepleegd door doodseskaders van Hamas, waaronder een moeder die in Kfar Aza is verbrand nadat haar huis was afgebrand en haar man was gedood.

“Kfar Aza was een levendige plaats; niemand deed er de deuren op slot en er waren overal fietsen. Drie dagen geleden onderzochten we een huis in Kfar Aza dat volledig was afgebrand. De man werd dood verklaard en zijn vrouw werd vermist. We hebben het huis verschillende keren doorzocht, maar er werd niets gevonden. Drie dagen geleden brachten we een groep archeologen mee. In de versterkte kamer lag een hoopje as naast een houten hut waar niemand aandacht aan besteedde. Maar bij nader onderzoek werd onder de as een dennenboom gevonden. Het was de vrouw. De vrouw werd toen dood verklaard, meer dan twee weken na de aanval,” herinnerde de ambtenaar zich.

In het zuiden werden tijdelijke graven aangelegd.

De schaal van het kwaad dat op Israëlische burgers is losgelaten, overtreft alles wat we ons hadden kunnen voorstellen,” zei de ambtenaar.

“De burgers van de regionale raad van Sha’ar HaNegev zijn nu verspreid over 29 regionale raden in heel Israël. Er moet voor weeskinderen worden gezorgd die beide ouders hebben verloren. Deze mensen zijn geëvacueerd vanuit het hele land,” legde hij uit.

Het Home Front Command van de Israël Defense Forces werd in 1992 opgericht als een les uit de Golfoorlog van 1991, gebaseerd op het besef dat oorlogen veranderen en dat raketaanvallen op Israëlische burgers een nieuwe bedreiging worden.

Mocht Hezbollah in volle kracht de oorlog ingaan, dan zou het volgens sommige schattingen ongeveer 1.000 projectielen per dag op het centrum van Israël kunnen afvuren en een tijdlang meer dan 10.000 projectielen per dag op het noorden.

“We hebben nu al te maken met zeer zware beschietingen van onze burgers, zoals we nog nooit eerder hebben meegemaakt. Aan de andere kant denk ik dat we de bevolkte gebieden van Israël nu goed beschermen. De dreiging is aanzienlijk,” zei de woordvoerder.

Hij waarschuwde ervoor zich niet te laten misleiden door de ogenschijnlijke routine in plaatsen als Tel Aviv, en wees erop dat het Iron Dome luchtverdedigingssysteem niet 100 procent is en dat de terroristische dreiging in centraal Israël ook niet is verdwenen.

Het leger is al enige tijd bezig om fabrieken en faciliteiten met gevaarlijke materialen te beveiligen.

Het Home Front Command werkt ook samen met bedoeïenengemeenschappen in het zuiden om vroegtijdige waarschuwing en bescherming tegen raketdreiging te verbeteren.

Velen rouwen om het verlies van dierbaren

Op dit moment is Israël verdeeld in bijna 2.000 waarschuwingsgebieden. Deze precisie voorkomt onnodige evacuatie naar veilige gebieden, zodat een groter deel van het land in staat is om de economie draaiende te houden en in de basisbehoeften te voorzien.

“We hebben een aanzienlijk aantal voltreffers op gebouwen in Israël gehad in deze oorlog, zoals we nog nooit eerder hebben gehad,” zei de bron. “Dit zijn ongeleide projectielen die op steden en dorpen worden afgevuurd. Het maakt Hamas niet uit waar ze inslaan.”

Het Home Front Command heeft permanente verbindingseenheden in elke gemeenschap om vertegenwoordigers van de gemeenschap te trainen in tijden van oorlog en hen te activeren in tijden van oorlog. Het heeft het land ook verdeeld in vier ijkpunten – rood voor beperkte activiteit, oranje voor beperkte activiteit, geel voor gedeeltelijke activiteit en groen voor volledige activiteit.

Toch zijn veel ouders bang om hun kinderen naar school te sturen in gebieden waar scholen wel open mogen.

Tot nu toe zijn er gemiddeld meer dan 500 raketten per dag afgevuurd door Hamas op Israëlische burgers als onderdeel van “Operatie IJzeren Zwaarden” – meer dan in elk vorig conflict. In het zuidelijke deel van Ashkelon gaat elke drie uur het raketalarm af.

Het hoofd van het Dan district van het Home Front Command, kolonel Hai Rekah, zei dat een nationaal centrum van 300 hotels voor oorlogsvluchtelingen operationeel is, waaronder 100 hotels in centraal Israël.

“Velen rouwen daar om het verlies van hun geliefden. We plaatsen nu veel soldaten in de hotels om deze gemeenschappen te ondersteunen,” zei hij.

Het identificeren van de slachtoffers is erg moeilijk geweest

Ondertussen informeert het Family Casualty Centre van het commando mensen over het lot van hun dierbaren.

Het Home Front Command opende een nationaal centrum om dit te vergemakkelijken, samen met vertegenwoordigers van de politie en lokale autoriteiten, en heeft tot nu toe meer dan 800 families op de hoogte gebracht.

“Het identificeren van de slachtoffers was erg moeilijk. Nadat we het identificatieproces hebben afgerond, moeten we nog meer dan 100 families op de hoogte brengen,” zei Rekah.

Hij herinnert zich hoe een familie hem vertelde dat hun zoon was ontvoerd, niet gedood, en hem vroeg om te vertrekken. “Ik liet de zus alleen de foto zien. Ze zag alleen de hand en de armband en wist dat dit de broer was. Pas daarna geloofden ze dat hij vermoord was,” zei hij.

Hij voegde eraan toe dat “veel families volledig weggevaagd waren en het probleem was wie op de hoogte te stellen.”

Tot slot zei hij over het op volle kracht ten strijde trekken: “We zijn er klaar voor. De IDF is sterk. Israël is sterk. Uiteindelijk zullen we Hamas verslaan. Ook al bevinden we ons in moeilijke tijden, uiteindelijk zullen we winnen.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox