2000 jaar oude olielamp gevonden in Jeruzalem

De archeoloog Rikki Zalut Zalut Har-Tuv van de Ir David Foundation heeft onlangs, net voor Chanoekah, een intacte, complete olielamp uit de Tweede Tempelperiode ontdekt, daterend uit de 1ste of 2de eeuw BCE, tussen de Hasmoneese en Romeinse periode.

Door Redactie Israeltoday.nl |

De lamp werd gevonden bij opgravingen in de Oude Stad van Jeruzalem, onder leiding van de Israel Antiquities Authority en de Ir David Foundation, op de pelgrimsweg van de Oude Stad. Deze weg is 600 meter lang en 8 meter breed en verbindt de vijver van Shiloam, in het zuiden van de Stad van David, met aan het gebied dat grenst aan de Westelijke Muur.

De o;ielamp is gemaakt van aardewerk en is versierd met plantenmotieven, waarschijnlijk een tak met bladeren. Dat is kenmerkend voor de eerste eeuw BCE, aan het eind van de Hasmonese heerschappij in de tijd van de Tweede Tempel.

Ari Levy, IAA-directeur Opgravingen, legde uit ‘deze olielampen voor verschillende doeleinden werden gebruikt – van eenvoudig dagelijks gebruik, zoals het verlichten van kamers en straten, tot religieus ceremonieel gebruik voor SHabbat en Chanoekah’.

‘We zullen de inhoud van de lamp leegmaken en onder­zoeken wat voor soort olie werd gebruikt om de lamp aan te steken,’ vervolgde Levy. ”Gewoonlijk vinden we alleen delen van olielampen. Het gebeurt niet elke dag dat we een lamp vinden die in zijn geheel bewaard is gebleven. We zijn allemaal erg opgewonden.’

Bronnen: UwI, Israel Hayom

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.