1600 jaar oud mozaïek opgegraven in Yavne

Het mozaïek werd gevonden tijdens opgra­vingen van de Israël Antiquities Authority die door de Land Authority werden gefinancierd met het oog op de ontwik­keling van een nieuwe wijk. Het kan een heren­huis hebben gesierd in de welge­stelde buurt bij het industrie­gebied.

Door Redactie Israel Today |

De laatste jaren heeft de Israel Antiquities Authority (IAA) grootschalige archeologische opgravingen verricht in het zuidoosten van Tel Yavne als onderdeel van het stads­ontwikkelings­programma van de Israel Land Authority. Bij de opgravingen, die werden geleid door Dr. Elie Haddad, Liat Nadav-Ziv en Dr. Jon Seligman, werd een uitgestrekt industrie­gebied blootgelegd dat gedurende meerdere eeuwen in bedrijf was.

Volgens archeologen is dit de eerste keer dat een dergelijke vloer in Yavne is blootgelegd, en de conser­vering is uitstekend. Volgens hen ‘kan het plaveisel deel zijn geweest van een prachtig woongebouw in een welvarende wijk naast het industriegebied’.

Het mozaïek werd ontdekt tijdens de voorbereidingen voor de bouw van een nieuwe stadswijk. (Foto: Assaf Peretz/IAA)

De burgemeester van Yavne, Zvi Gur-Ari, zei dat ‘archeologisch behoud en besef van het verleden belang­rijke waarden zijn in het leven van de stad Yavne, die een grote geschiedenis heeft. In een tijd van vooruitgang en versnelde ontwikkeling op alle gebieden van het leven, moeten toekom­stige generaties kunnen zien hoe de stad zich in de loop van de geschiedenis heeft ontwikkeld’.

Het veelkleurige mozaïek, daterend uit de Byzantijnse periode (4de-5de eeuw na Christus), werd blootgelegd tijdens archeologische opgravingen onder leiding van Avishag Reiss van de IAA. De vloer is versierd met kleurrijke geometrische motieven en heeft een zwarte rechthoekige omlijsting. ‘Eerst beseften we niet dat de vloer veelkleurig was,’ zeiden Dr. Elie Haddad en Dr. Hagit Torgë. ‘We namen aan dat het gewoon wit mozaïek was van een industriëel gebouw. Maar zwarte vlekken verspreid over het mozaïek wezen erop, dat het meer dan één kleur had en zetten ons ertoe aan de witachtige patina te verwijderen die het mozaïek jarenlang had bedekt.

‘De restaurateur ging aan het werk om het mozaïek schoon te maken met een speciaal zuur,’ vertelden zij, ‘en tot onze verbazing kwam er een kleurrijk mozaïek-tapijt tevoorschijn, versierd met geometrische motieven’.

Nadat het mozaïek ter plaatse was gedocu­menteerd, getekend en gefoto­grafeerd, werd het verwijderd en tijdelijk overgebracht naar het mozaïek­atelier van de IAA in het Rockefeller Museum, waar het werd behandeld en geconserveerd door de conser­verings­deskundigen van de IAA.

In samenwerking met de gemeente Yavne, die ernaar streeft archeologie toegankelijk te maken voor de inwoners van de stad, en met de steun van de Israel Land Authority, werd een geschikte plaats gevonden voor het mozaïek, op het plein bij het cultureel centrum van Yavne.

Het mozaïek zal toegankelijk worden gemaakt voor de inwoners van de stad. (Foto: Assaf Peretz/IAA)

De gemeente bereidt momenteel de infrastructuur voor het mozaïek voor, ten behoeve van de inwoners en het grote publiek. Bij het leggen en conserveren van het mozaïek wordt gebruik gemaakt van oude techno­logische methoden en materialen, die vergelijkbaar zijn met die welke in de oudheid werden gebruikt. Tijdens de werkzaamheden zal de site open zijn voor het publiek, zodat iedereen het conser­verings­proces en het geleidelijk blootleggen van het mozaïek kan zien en ervan kan genieten.

Archeoloog Diego Barkan van de Israël Antiquities Authority in Tel Aviv is verheugd over de vruchtbare samenwerking tussen de Israel Land Authority en de gemeente Yavne. ‘Ik ben blij dat het mozaïek op een centrale plaats in de stad zal worden tentoongesteld, zodat de waarden die dit erfgoed belichaamt, bewaard zullen blijven en toegankelijk zullen worden gemaakt voor het publiek’.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.