14 Israëli’s en 3 Thais vrijgelaten uit Gazastrook

Eén van de vrijgelaten vrouwen werd naar het Soroka Medisch Centrum in Beersheva gebracht. Haar toestand werd beschreven als kritiek.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Hamas, Gazastrook
Voertuigen van het Rode Kruis vervoeren bevrijde gijzelaars bij de grensovergang Rafah tussen Egypte en de Gazastrook op 26 november 2023. Foto: Atia Mohammed/Flash90.

Zondag, de derde dag van het staakt-het-vuren tussen Jeruzalem en Hamas, liet Hamas terroristen, veertien Israëlische vrouwen en kinderen en drie Thaise burgers vrij die gegijzeld waren in de Gazastrook.

Vrijgelaten werden:

 • Abigail Edan, (4 jaar)
  Alma Avraham, (84 jaar)
  Adrienne (Aviva) Siegel, (62 jaar)
  Roni Krivoi, (25 jaar)
  Hagar Brodetz, (40 jaar)
  Ofri Brodetz, (10 jaar)
  Yuval Brodetz, (8 jaar)
  Oriya Brodetz, (4 jaar)
  Chen Goldstein-Almog, (48 jaar)
  Agam Goldstein-Almog, (17 jaar)
  Gal Goldstein-Almog, (11 jaar)
  Tal Goldstein-Almog, (7 jaar)
  Dafna Elyakim, (15 jaar)
  Ela Elyakim, (8 jaar).

Eén van de vrijgelaten vrouwen werd onmiddellijk naar het Soroka Medisch Centrum in Beersheva gebracht, aldus de Israel Defence Forces, en Army Radio meldde dat haar toestand als ernstig werd omschreven.

Eerder op zondag had het Witte Huis de hoop uitgesproken dat Edan, die de Amerikaanse nationaliteit heeft, zou worden vrijgelaten.

“We hebben reden om aan te nemen dat ten minste één Amerikaan die wordt vastgehouden door Hamas vandaag zal worden vrijgelaten. We hopen dat Abigail Edan zal worden vrijgelaten, maar we kunnen er niet zeker van zijn tot het gebeurt,” vertelde Witte Huis Nationaal Veiligheidsadviseur Jake Sullivan zondag aan NBC News.

Abigail Mor Edan werd vrijdag vier jaar en haar ouders werden op 7 oktober vermoord door terroristen in Kibboets Kfar Aza.

Hamas bevestigde zondag de vrijlating van een andere Israëlische gijzelaar met de Russische nationaliteit, Ron Krivoi. In een verklaring zei de terreurgroep dat dit “een reactie was op de inspanningen van de Russische president Vladimir Poetin en een erkenning van het Russische standpunt ter ondersteuning van de Palestijnse zaak”.

Een Israëlische militaire helikopter met vrijgelaten Israëlische gijzelaars komt aan bij het Schneider Children’s Medical Center in Petah Tikva, 26 november 2023. foto: Yossi Aloni/Flash90

Als onderdeel van het vierdaagse staakt-het-vuren liet Hamas vrijdag een eerste groep van dertien Israëli’s en elf buitenlanders vrij en zaterdag een tweede groep van dertien Israëli’s en vier buitenlanders.

Hamas werd beschuldigd van het schenden van de overeenkomst om families te beschermen, aangezien de moeder van de 12-jarige Hila Rotem Shoshani, Raya Rotem, niet bij de Israëlische gijzelaars zat die zaterdag werden vrijgelaten.

In totaal 26 Israëlische en 15 buitenlandse ontvoerden – 14 Thais en één Filippijn – keerden vrijdag en zaterdag terug naar Israël. Aangenomen wordt dat er nog ongeveer 180 ontvoerden in de Gazastrook gevangen zitten.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen bezocht zondag de Thaise en Filippijnse burgers die door Hamas waren vrijgelaten.

“We zetten ons in voor de terugkeer van alle ontvoerden, zowel Israëli’s als buitenlanders,” zei hij.

“Israëli’s en buitenlanders deelden deze Zwarte Sabbat [7 oktober] een gemeenschappelijk lot tegenover een wrede vijand. We werken samen met alle partijen om de vrijlating te bewerkstelligen van alle gevangenen die in handen zijn van de terroristische organisatie Hamas, die nog steeds vrouwen, kinderen en ouderen vasthoudt, evenals andere buitenlandse burgers,” zei Cohen.

Cohen zal naar verwachting later deze week een ontmoeting hebben met zijn Thaise collega.

Hamas-terroristen ontvoerden ongeveer 240 mensen tijdens de moorddadige aanval van de terroristische organisatie op het zuiden van Israël op 7 oktober.

Volgens de overeenkomst, die afgelopen woensdag werd goedgekeurd door het Israëlische kabinet, moet Hamas twaalf tot dertien gegijzelden vrijlaten op elke dag van het staakt-het-vuren. De vrijlating van 10 extra gegijzelden zal leiden tot een extra dag van het staakt-het-vuren, dat tot vijf dagen kan duren.

De overeenkomst bepaalt dat de Israëlische strijdkrachten gedurende zes uur op elke dag van het staakt-het-vuren geen bewakingsdrones in de Gazastrook zullen inzetten. Daarnaast zal Israël tijdens deze periode de invoer van brandstof in de Gazastrook toestaan en de hoeveelheid goederen die in de enclave worden toegelaten drastisch verhogen.

Israël stemde er ook mee in om de straffen van minstens 150 vrouwelijke en jeugdige Palestijnse veiligheidsgevangenen om te zetten, dat wil zeggen drie terroristen voor elke vrijgelaten gijzelaar.

Tot nu toe zijn 117 Palestijnse terroristen vrijgelaten uit Israëlische gevangenissen. Op vrijdag liet Jeruzalem 39 Palestijnse terroristen vrij. Zaterdag werden er nog eens 39 vrijgelaten en zondagavond nog eens 39.

Op de lijst van terroristen die zondag werden vrijgelaten stonden 21 inwoners van Oost-Jeruzalem en 17 terroristen uit Judea en Samaria. Op de lijst van zondag stond ook een inwoner van Gaza die naar de kustenclave was teruggekeerd via de grensovergang Kerem Shalom in de zuidoostelijke hoek van de Gazastrook.

Hamas kondigde zondag in een verklaring aan dat het hoopte het staakt-het-vuren te verlengen tot na de oorspronkelijk geplande vier dagen om de vrijlating van meer Palestijnse terroristen te bewerkstelligen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox