Abbas, staande naast president Biden, riep op tot het einde van Israël

De PA-chef eiste een einde aan “74 jaar … bezetting”, waarmee hij heel het huidige Israël bedoelde, dat 74 jaar geleden werd gesticht.

Door Maurice Hirsch en Nan Jacques Zilberdik |
Palestijnen vertellen de bezoekende Amerikaanse president Joe Biden wat ze van hem vinden. Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90

(JNS) Staande naast de Amerikaanse president Joe Biden op hun gezamenlijke persconferentie vorige week, riep het hoofd van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, zonder blikken of blozen op tot een einde aan “74 jaar” van “bezetting”. Met andere woorden, Abbas riep op tot het einde van Israël, dat werd opgericht in 1948, 74 jaar geleden.

De officiële PA-televisie meldde op 15 juli dat Abbas zei: “Is na 74 jaar nakba (de ‘catastrofe’, zoals de Palestijnen de oprichting van Israël noemen), verdrijving en bezetting, de tijd niet gekomen dat er een einde komt aan deze bezetting, dat ons volk, dat standvastig is, zijn vrijheid en onafhankelijkheid bereikt en dat de wensen van onze jonge mannen en vrouwen … worden gerealiseerd in een veelbelovende toekomst zonder bezetting?”

Uit de website van het Witte Huis zelf blijkt dat Abbas zijn bedoelingen duidelijk heeft gemaakt. “In dit verband,” zei hij, “zeggen wij dat de sleutel tot vrede en veiligheid in onze regio begint met het erkennen van de staat Palestina en het in staat stellen van het Palestijnse volk om hun legitieme rechten te verkrijgen in overeenstemming met de internationale legitimiteitsresoluties, en het beëindigen van alle kwesties betreffende de permanente status, met inbegrip van de Palestijnse vluchtelingenkwestie” (onderstreping toegevoegd).

“En de weg daarheen begint met het beëindigen van de Israëlische bezetting van ons land, het land van de staat Palestina, met Oost-Jeruzalem als hoofdstad, op de grenzen van 1967,” voegde Abbas eraan toe.

Het moet gezegd worden dat de toespraak van Abbas een ongewoon vertoon van duidelijkheid en eerlijkheid was.

Bij de meeste gelegenheden, wanneer hij voor buitenlandse toehoorders en leiders spreekt, houdt Abbas vast aan de valse boodschap dat de Palestijnen slechts streven naar de oprichting van een Palestijnse staat, bestaande uit Gaza, Judea-Samaria en Oost-Jeruzalem, die zij aan zij met Israël in vrede moet leven.

Toen Abbas bijvoorbeeld onlangs sprak met Sven Kuhn von Bergsdorff, vertegenwoordiger van de Europese Unie bij de Palestijnse Autoriteit (PA), en andere Europese ambassadeurs, sprak hij over “de visie van de tweestatenoplossing op de grenzen van 1967”, een “Palestina” op slechts 22% van “historisch Palestina”, in tegenstelling tot de eis van “45%” van dat gebied, zoals toegewezen door het verdelingsplan van de Verenigde Naties van 1947 voor een “Arabisch land”.

In tegenstelling tot de verzoenende berichtgeving die alleen voor buitenlandse consumptie is bedoeld, heeft Palestinian Media Watch consequent aangetoond dat de binnenlandse berichtgeving van de PA aan het Palestijnse volk duidelijk en ondubbelzinnig is: Israël heeft geen recht van bestaan; zijn aanwezigheid is kortstondig; en het zal worden vervangen door de “Staat Palestina”.

Zoals Abbas openlijk heeft verklaard, is de oprichting van de Palestijnse staat die bestaat uit Judea-Samaria, Gaza en Oost-Jeruzalem, niet het eindspel. Het is slechts het begin. Het begin van de weg naar het bereiken van het werkelijke doel, namelijk de vernietiging van Israël en de bevrijding van al het zogenaamde “Palestijnse grondgebied” dat al 74 jaar wordt “bezet”.

Hoewel veel mensen het ontbreken van vrede vaak wijten aan het optreden van Israël, is het ontbreken van vrede in werkelijkheid, vanuit Palestijns standpunt, te wijten aan het bestaan van Israël zelf. Totdat deze houding verandert en de Palestijnen niet alleen Israëls bestaan feitelijk  accepteren, maar ook zijn morele, historische, rechtvaardige en wettelijke bestaansrecht, zal er nooit vrede komen.

IDF Lt. Col. (res) Maurice Hirsch is directeur juridische strategieën en Nan Jacques Zilberdik is een senior analist bij Palestinian Media Watch.

Dit artikel was oorspronkelijk gepubliceerd door Palestinian Media Watch.

 

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox