102-jarige ontsteekt fakkel voor Onaf­hanke­lijk­heids­dag

‘Ik verdien het niet. Het brengt me in verlegenheid’,’ zei Yaish Giat, toen hij werd uitgekozen om vanavond, tijdens de officiële staatsceremonie ter gelegenheid van Israëls 73e Onaf­hanke­lijk­heids­dag, een van de twaalf fakkels te ontsteken die de de stammen van Israël vertegenwoordigen.

Door Yossi Aloni |

Yaish Giat is een bescheiden 102-jarige inwoner, afkomstig uit Jemen, specerijen­handelaar, leraar en kopiïst. Hij bezit een kruidenwinkel en bereidt natuurlijke geneesmiddelen op basis van de praktijken van de grote Rabbi Maimonides, alias Rambam, uit de 12e eeuw.

In zijn kruidenwinkel in Ashkelon bereidt Giat natuurlijke geneesmiddelen volgens de methode van Maimonides en kennis die zich heeft verzameld en van generatie op generatie is doorgegeven. Naast het delen van zijn kennis over het gebruik van kruiden, stelt Giat zijn diensten beschikbaar om de vele mensen te begeleiden die zich tot hem wenden voor advies en zegeningen. Giat is ook een vrijwillige kopiist en heeft talrijke Torarollen geschreven, die aan synagogen in heel Israël zijn geschonken. Giat heeft zijn werk zelfs tijdens de Corona-periode voortgezet en ontvangt mensen die zijn advies nodig hebben bij hem thuis. Hij houdt zo de unieke traditie van Jemenieten in stand om anderen te helpen, naar hun problemen te luisteren en hen advies te geven op basis van Joodse tradities die eeuwen teruggaan.

Toen hem in een gesprek werd meegedeeld dat hij was uitgekozen om een fakkel voor Onaf­hanke­lijk­heids­dag aan te steken, antwoordde Yaish bescheiden:
‘Ik verdien het niet. Het brengt me in verlegenheid. Ik vraag de Gezegende om mij kracht te geven om mensen te helpen. De mensen zeggen dat het een grote eer is. Ik weet het niet. Als ik de fakkel ophef, zal ik wensen dat onze natie elkaar liefheeft, dat mensen elkaar zullen respecteren ten voordele van het Land Israël.’

De ceremonie van het aansteken van de fakkels op Onaf­hanke­lijk­heids­dag is een van de grootste nationale evenementen van het jaar. (Foto: Michal Fatal/Flash90)

Giat legde zijn ‘geheim’ voor een lang leven uit. ‘Allereerst komt het van de Gezegende, HaKadosh Baroech Hoe.’ Hij vervolgde: ‘Je moet je ontspannen en de dag in drie delen verdelen: acht uur om te slapen, acht uur om te werken en acht uur om te eten en te drinken. Je hoeft je nergens zorgen over te maken. Ik ben altijd vrij.’

Op de vraag of hij aanraadde op vakantie te gaan, zei Giat: ‘Ik ben de hele tijd op vakantie!’

De twee kabinetsministers die verantwoordelijk zijn voor de ceremonie – minister van Transport Miri Regev en minister van Cultuur Hili Tropper – lichtten hun beslissing toe:
‘We waren verheugd om onze keuze van Yaish Giat bekend te maken om een fakkel te ontsteken op de 73ste Onaf­hanke­lijk­heids­dag van de Staat Israël. Giat is een vertegenwoordiger van de oudere generatie, een inwoner van Jemen, hij symboliseert de baanbrekende, invloedrijke en grootscheepse Aliyah van het hele Jemenitische Jodendom naar Israël. Hij is een vertegen­woordiger van de generatie van groot­ouders, en hij symboliseert het eeuwige licht van de generatie van stichters die naar Israël immigreerden, er bouwden en werden gebouwd’.

Zijn ‘materiële en menselijke specerijen,’ de materialen waaruit ware liefde wordt gemaakt, samen met zijn vrijwilligerswerk als Joodse kopiïst, geven uitdrukking aan de Israëlische geest, in al zijn deugden. ‘De lichten van de traditie, uitgedrukt in uw gevarieerde werk, zijn een pad dat gekruid is met inspiratie voor toekomstige generaties,’ zeiden de ministers tegen de vereerde Giat.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.