101-jarige ontvangt na 84 jaar Duits paspoort terug

Toen Edith Ramon in 1937 op jonge leeftijd Duitsland verliet, vluchtend voor de nazi’s, en vervolgens haar staats­burger­schap werd ingetrokken, had ze nooit kunnen dromen dat ze die na 84 jaar als hoog­bejaarde zou terugkrijgen.

Door Redactie Israel Today |

Edith Ramon (geboren Nachman) werd geboren in 1920 in Rastatt. Bij een antisemitische aanval in de jaren dertig werd de auto van het gezin in brand gestoken. Mede door dit incident zijn ze geëmigreerd. Eerst vertrok ze alleen, als 17-jarige naar Erzetz Yisrael, dan volgden later ook haar ouders.

In 1939 sloot ze zich aan bij de kerngroep van de pioniers van Gesher en ze was een van de oprichters van deze kibboetz. Daar ontmoette ze haar man Moshe Futerman, die ook uit Duitsland kwam. Samen vochten ze met de andere kibboetz-leden voor de verdediging van de kibboetz en hielpen bij de oprichting van de Staat Israël.

Een van haar kleinkinderen, die in Engeland woont, besloot na Brexit om Edith’s recht op het Duitse staatsburgerschap te onderzoeken, en daardoor een soort historische correctie voor haar en al haar nakomelingen uit te voeren. Edith kon haar nationaliteit terugkrijgen dankzij een verandering in de Duitse grondwet, waardoor in Duitsland geboren mensen, waarvan het burgerschap tussen 1933-1945 door de nazi’s is ingetrokken, hun status terug kunnen vragen. Het was een leuke verrassing voor de grootmoeder, toen plotseling twee hoge Duitse ambtenaren voor haar deur stonden en niet alleen vriendelijke glimlachten, maar zelfs een cadeau brachten.

De Duitse ambassadeur in Israël, Dr. Susanne Wasum-Rainer, en de Duitse Consul, Dr. Lars-Uwe Kettner, lieten zich de kans niet ontgaan om zelf naar het huis van Edith Ramon te komen om haar het paspoort persoonlijk te handelen.

‘Het is een zeer grote eer voor ons dat Edith weer Duits staatsburger wil zijn en daarom zijn de Duitse consul en ik naar Edith gekomen in (de kibboetz) Gesher, om persoonlijk het burger­schaps­certificaat te overhandigen,’ zei de ambassadrice Wasum Rainer.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.