Zuurstofmaker Helios lift mee met Japanse maanmissie

Er zit veel zuurstof vast in het maanoppervlak, en een Israëlisch bedrijf ontwikkelde een methode om zuurstof te scheiden uit het maanzand. Binnenkort kan het bedrijf deze baanbrekende technologie testen, wanneer deze meereist met Japanse missies naar de maan.

Door Redactie Israel Today |

Nadat zij zich een leidende positie hebben verworven op het gebied van de technologie hier op aarde, kijken Israëli’s steeds meer naar de sterren. Denk aan de (helaas gecrashte) maanlander Beresheet, en de plannen voor een tweede poging voor een maanlander.

De Israëlische startup Helios heeft een ambitieuze maanmissie aangekondigd die, indien succesvol, een aanzienlijke impuls kan geven aan de verkenning van de ruimte voor de hele mensheid.

Dag Maan, wij komen er aan.

Helios is van plan om zuurstof te produceren op en van het maanoppervlak. Waarom is dat zo belangrijk? Zoals iedereen weet, hebben we zuurstof nodig om te ademen. Maar minder bekend is dat we het ook nodig hebben om raket­brandstof te produ­ceren. De maan kan dienen als een uitstekend onder­zoek­station en als springplank om verder het zonne­stelsel in te gaan. Maar zuurstof is hiervoor de sleutel.

Om genoeg zuurstof te hebben om in te ademen en om eventueel brandstof te produceren om verder het zonne­stelsel in te gaan, zouden we momenteel een enorme hoeveelheid van de aarde naar de maan moeten dragen. Het reken­sommetje valt gewoon niet in ons voordeel uit.

Maar het fijne zand op het maanoppervlak bestaat voor 40% uit zuurstof. Het door Helios ontwikkelde systeem scheidt die zuurstof van de mineralen waarin het is opgesloten door middel van intense verhitting. De zuurstof wordt vervolgens opge­slagen en is klaar voor gebruik in andere toepas­singen.

Het systeem is met succes getest op gesimuleerd maanzand dat hier op aarde is ontwikkeld. Nu is het tijd om het in het echt te gaan doen. Daartoe heeft Helios onlangs een overeenkomst getekend met het Japanse maanverkenningsbedrijf ispace.

Het Japanse bedrijf heeft twee maanmissies gepland voor eind 2023 en medio 2024, tijdens welke het Helios’ apparatuur zal afleveren op het maanoppervlak. En als alles goed gaat, zullen de Israëli’s kort daarna een belangrijke doorbraak kunnen aankondigen in het vermogen van de mens om de sterren te verkennen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.