Zoals Israel Today bestaat er geen tweede

Ons persbureau heet Israel Heute voor de Duitstalige gebieden en Israel Today voor de Engels­sprekenden en de Neder­landers. Al 40 jaar functioneren we, dynamisch en gepassioneerd. In de loop der jaren heb ik veel meningen gehoord over onze nieuws­dienst. Goede en slechte.

Door Aviel Schneider |

Het team van Israel Heute/Israel Today.

Voor onze functie in de mediawereld worden we niet alleen geprezen maar ook bekritiseerd. En dat is een goede zaak. Een teken dat we worden gelezen. Israel Today is een magazine en nieuwsdienst met karakter. 40 jaar in dienst, dynamisch en gepassioneerd. We willen de mensen voorlichten en ze aan het denken zetten. Voor veel mensen heeft Israël betekenis op geestelijk gebied, maar niet op politiek gebied. Dit lijkt niet te harmoniseren, en daarover schrijven we bij Israel Today. Het begrijpen van Israël is een proces.

Het is waar dat christenen over de hele wereld hun eigen ideeën hebben over het geloof, de politiek, Israël en al het andere op deze aarde. Nieuwe ideeën of andere standpunten, die niet passen in hun politieke visie en geestelijke denkwereld, worden vaak meteen als taboe afgedaan. Maar zo handelen eigenlijk de meeste mensen, of ze nu christen, Jood, ongelovig of gelovig zijn. Dat is ons menselijk instinct. Daarom vraag ik u om vergiffenis als we u van tijd tot tijd met onze teksten hebben lastiggevallen. Maar we schrijven gewoon wat we denken dat goed is. In onze redactie hebben we een uitstekend team van auteurs, correspondenten en commentatoren, in totaal vijftien collega’s. Zelf zijn we het vaak niet eens over de politiek, de Bijbel en het geloof, maar dit is normaal en gebruikelijk in Israël. Want wat ons verenigt is de liefde voor ons volk en ons land.

Ik geef ook toe, dat we geen objectief persbureau zijn. Zoiets bestaat toch niet, en iedereen die zoiets beweert, liegt. Zoals de Bijbel voor moslims in de politiek geen waarde heeft, zo is de Koran voor Joden en christenen niet relevant. We hebben allemaal een agenda, maar we spelen een eerlijk spel tegenover onze vijanden. We staan ook open voor andere meningen in het volk, ook al zijn we het niet noodzakelijkerwijs met hen eens.

Deze keer wil ik u mijn mening geven over onze nieuwsdienst. Ja, ik denk dat we verschillende perspectieven en manieren van denken over het proces in Israël brengen. Dit komt niet alleen naar voren in politieke en maatschappelijke kwesties, maar ook in Bijbelse en messiaanse onderwerpen.
Maar soms heb ik het gevoel dat sommige van onze lezers onze inhoud helemaal niet begrijpen. Onlangs vertelde een lezer me dat ‘onze inhoud zeer waardevol is, maar niet in ieders gedachten past’. Dat is misschien wel mogelijk. ‘Bovendien,’ voegde dezelfde lezer in zijn mail toe, ‘zijn jullie ook het enige in Jeruzalem gevestigde persbureau, dat authentiek verslag doet van de actualiteit in het land.

Ja, we ademen en leven in Israël en schrijven er niet over van een afstand of als vreemden. Onze emoties bepalen onze woorden. Onze kinderen dienen in het leger. We deden hetzelfde voor hun generatie. We maken allemaal deel uit van de Israëlische samenleving. Daarom heeft iedereen zijn originele stem in Israel Today.

De Bijbel en de politiek spelen een dominante rol in het bestaan en de werkwijze van Israël. In deze tijd, evenals vroeger. Daarover schrijven wij, en dat is Israel Today. Wanneer u het gebruikelijke over Israël wilt horen, dan bent u aan het verkeerde adres bij Israel Today. We zijn een andere stem. Er is geen tweede Israel Today. En zonder Israel Today zou er iets ontbreken bij Google.

Aviel