Zeldzaam kleizegel uit de Eerste Tempel in Jeruzalem opgegraven

“Het zegel bevestigt het bijbelse verslag dat er in die tijd een gouverneur in Jeruzalem was.”

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: archeologie
De archeologische opgravingssite bij het Klaagmuurplein. Foto: Israëlische Autoriteit voor Oudheden.

In Jeruzalem is een zeldzame en fascinerende archeologische vondst gedaan die een buitengewoon inzicht geeft in het oude verleden.

Tijdens opgravingen die de Israël Antiquities Authority een paar jaar geleden uitvoerde op het plein bij de Klaagmuur, werd een klein gestempeld zegel van klei ontdekt dat dateert uit de tijd van de Eerste Tempel, ongeveer 2700 jaar geleden.

Het zegel van de “Gouverneur van de Stad” van Jeruzalem. Foto: Israëlische Autoriteit voor Oudheden..

Het zegel van klei draagt oud Hebreeuws schrift dat aangeeft dat het toebehoorde aan de “Gouverneur van de Stad” van Jeruzalem, het hoogste gemeentelijke ambt in die tijd.

“Dit is de eerste keer dat zo’n zegel is gevonden bij een reguliere archeologische opgraving,” zei Dr. Shlomit Weksler-Bdolah, de hoofdopgraver. “Het bevestigt het bijbelse verslag van het bestaan van een gouverneur in Jeruzalem tijdens de Eerste Tempelperiode.”

Volgens experts was het zegel, dat twee figuren toont die tegenover elkaar staan onder de inscriptie, waarschijnlijk bevestigd aan een belangrijke brief of document. “Het kan hebben gediend als een logo of een boodschap namens de gouverneur,” legt Weksler-Bdolah uit.

Het gebied waar het zegel werd gevonden in de buurt van de Westelijke Muur werd waarschijnlijk bewoond door hoge ambtenaren, zoals blijkt uit dit zegel en andere eerder gevonden artefacten.

Volgens professoren Tallay Ornan en Benjamin Sass, die het artefact onderzochten, “verwijst de titel ‘gouverneur van de stad’ naar een aangestelde ambtenaar, en worden gouverneurs van Jeruzalem genoemd in de Bijbel ten tijde van koningen Hizkia en Josia.”

Het klei-zegel zal tijdelijk worden tentoongesteld in het kantoor van de burgemeester voordat het verder wetenschappelijk wordt geanalyseerd.

“Deze unieke vondst brengt het oude verleden van Jeruzalem tot leven,” zei Weksler-Bdolah. “We zijn verheugd om dit kleine maar belangrijke artefact tentoon te stellen, dat ons begrip van de lange en rijke geschiedenis van de stad verdiept.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox