Woede in Israël na massale orthodoxe begrafenissen

• Coronavirus lockdown een week verlengd,
• Boete op overtreden corona-lockdown sterk verhoogd,
• Massale begrafenissen schenden corona-voorschriften,
• Bevolking woedend over ontzien van orthodoxen,
• Netanyahu schippert om politieke steun te behouden.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: Israëlische orthodoxe Joden houden een massale begrafenis, in strijd met de voorschriften inzake het coronavirus. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

De Israëlische regering heeft de coronavirus lockdown verlengd tot ten minste aanstaande vrijdag, en een motie goedgekeurd om de boetes voor overtreders aanzienlijk te verhogen. Ieder die zonder gegronde reden meer dan een kilometer van zijn huis wordt betrapt, of die een zelfisolatiebevel overtreedt, of die een niet-essentiële winkel of bedrijf opent, zal nu 10.000 shekels (ongeveer 2.500 euro) moeten betalen.

Veel Israëli’s zijn woedend en dat om verschillende redenen, maar de belangrijkste is dat deze beperkingen voor iedereen lijken te gelden, behalve voor de ultraorthodoxe Joodse gemeenschap. Twee vooraanstaande rabbijnen stierven zondag – beiden aan het Coronavirus – en hun begrafenissen in Jeruzalem werden bijgewoond door meer dan 10.000 rouwenden. Er waren weinig mondkapjes te zien in de menigte, en er werd geen enkele sociale afstand bewaard.

Bij de begrafenissen van de rabbijnen Meshulam Dovid Soloveitchik en Yitzhok Scheiner stromen de straten van de ultraorthodoxe wijken van Jeruzalem over van de rouwenden. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Politiefunctionarissen zeiden later dat ze niet bij machte waren om de massale bijeen­komsten te verhinderen, en dat elke poging om dat te doen tot geweld en bloed­vergieten zou hebben geleid.

De voorbije weken waren er talrijke botsingen tussen de politie en ultraorthodoxe Joodse groepen, die de beperkingen van het coronavirus overtraden door Torahscholen en lokale synagogen te openen.

Schipperen tussen Corona bestrijden en orthodoxe politieke steun
Minister van Defensie Benny Gantz zei zondag, dat hij en zijn partij Blauw-Wit de motie om de lockdown te verlengen en de boetes te verhogen, alleen zouden steunen als er sprake zou zijn van gelijke handhaving.

Of premier Benjamin Netanyahu en de autoriteiten vanaf nu een dergelijke belofte kunnen nakomen, valt nog te bezien. Telkens wanneer de politie een confrontatie aangaat met een ultraorthodoxe bijeenkomst, bestaat er inderdaad een reële dreiging van geweld en bloed­vergieten.
Daar komt nog bij dat de nationale verkiezingen in Israël over minder dan twee maanden plaatsvinden, en de enige politieke bondgenoten die Netanyahu nog heeft zijn de ultraorthodoxe partijen, dus hij zal willen voorkomen dat zij boos worden.

Bij het nemen van beslissingen over de handhaving van Corona, let Netanyahu zeker ook op de komende verkiezingen en hoe de hoogste politieke rabbijnen van de natie zijn acties zien. Tekst: Op het moment van de waarheid (een stemadvies dus). (Foto: Shlomi Cohen/Flash90)

De orthodoxe massabijeenkomsten zouden seculiere Israëli’s kunnen frustreren die niet begrijpen waarom ook zij hun scholen niet kunnen openen en in het openbaar kunnen samenkomen, maar veel orthodoxen zullen op hun beurt wijzen op de voortdurende wekelijkse linkse demonstraties tegen Netanyahu.

Hoewel de anti-Bibi-demonstranten gewoonlijk mondkapjes dragen, is een goede sociale afstand bijna onmogelijk wanneer zoveel mensen samenkomen. De regering probeerde eerder de demonstraties te verbieden als een schending van de beperkingen van het coronavirus, maar stuitte op hevig verzet van degenen die de premier ervan beschuldigden het democratische proces te verstikken.

Ironisch genoeg beschuldigen diezelfde betogers Netanyahu er vervolgens van dat hij de Covid-19-crisis niet goed heeft aangepakt, met als een van hun belangrijkste klachten dat hij de orthodoxen met zachte hand heeft aangepakt.

Anti-Netanyahu demonstranten hebben aangevoerd dat het belang van het levend houden van de ‘democratie’ door middel van hun bijeen­komsten opweegt tegen het risico van verdere verspreiding van het virus. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Uiteindelijk zijn alle Israëli’s gefrustreerd, alle Israëli’s willen graag terug naar een normaal leven, maar alle Israëli’s zijn in toenemende mate bezorgd dat een einde aan de crisis buiten ons bereik blijft.

Ondertussen kijkt de rest van de wereld naar Israël, met zijn succesvolle inentingscampagne en regelmatige lockdowns, als een model hoe je de situatie moet aanpakken.

Lees ook:
Hoe durft de ‘corona-tsaar’ de rabbijn tegen te spreken!
Corona, Joodse feestdagen en het goede voorbeeld
Frustratie in Israël over lockdown ondanks vaccinatie

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.