Wetsvoorstel: geen Palestijns consulaat in Jeruzalem

De voormalige burgemeester van Jeruzalem en Knesset­lid voor Likoed Nir Barkat heeft wetgeving voorgesteld die zou verbieden dat een vreemd land ergens in de Israëlische hoofdstad een diplomatieke missie zou openen zonder de toestemming van Israël.

Door Redactie Israel Today |

Dat lijkt een voor de hand liggend standpunt. Geen enkele andere natie zou toestaan dat vreemde landen zonder toestemming ambassades en consulaten openen in haar hoofdstad. Maar het grootste deel van de wereld erkent nog steeds niet Israëls soevereiniteit over geheel Jeruzalem.

Het wetsvoorstel van Barkat is er in het algemeen op gericht de Israëlische soevereiniteit in de Heilige Stad te verstevigen. Meer specifiek zal het de Verenigde Staten ervan weerhouden om een apart consulaat voor de Palestijnen te openen.

Toen de voormalige Amerikaanse president Donald Trump aan het bewind was, voerde hij dan eindelijk de Jerusalem Embassy Act uit en verplaatste hij de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem. Daarbij voegde hij het Amerkaanse consulaat van de stad, dat zowel Israëli’s als Palestijnen bediende, samen in het nieuwe ambassadegebouw.

Trump’s opvolger, Joe Biden, heeft zijn voor­nemen uitge­sproken om opnieuw een apart consulaat te openen voor de Palestijnen, in zijn poging om de betrekkingen met Ramallah te verbeteren.

Israël heeft benadrukt dat het geen probleem heeft met de oprichting van een diplomatieke missie voor de Palestijnen door de Amerikanen, maar dat deze niet in Jeruzalem, de hoofdstad van Israël, mag worden gevestigd.

De Amerikaanse consulaire faciliteit aan de Agron Street. Israël staat op het punt om een ambassade voor de Palestijnen toe te staan, midden in het centrum van Jeruzalem. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Het wetsvoorstel van Barkat werd vorige maand ingediend, maar een stemming is nog niet gepland.
Als het wetsvoorstel in de plenaire vergadering wordt behandeld, krijgt het de steun van de Likoed en andere rechtse oppositie­partijen, maar ook van ten minste twee rechtse partijen in de regerings­coalitie, Nieuwe Hoop en Yamina, de partij van premier Naftali Bennett.

Dat zou kunnen verklaren waarom de Knesset zo traag is met het behan­delen van de voor­ge­stelde wetgeving. Bennett is het met Barkat eens dat de Ameri­kanen geen consulaat voor de Palestijnen in Jeruzalem moeten openen. Maar de zaak officieel en juridisch bindend maken zou onge­wenste span­ningen kunnen veroor­zaken tussen Israël en het Witte Huis van Biden. Ongetwijfeld geeft de premier er de voorkeur aan de status quo voorlopig te hand­haven door rustig te manoeuvreren.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.