Weer een dictatuur in het Midden-Oosten moet voorkomen worden

De Palestijnse Autoriteit treedt dagelijks burgerrechten met voeten. Is dit een model voor een staat naast Israël?

Door Stephen M. Flatow | | Onderwerpen: Palestijnen
Een Palestijnse politieauto in Ramallah. Foto: Ralf Lotys (Sicherlich), CC BY 3.0, via Wikimedia Commons.

De Palestijns-Arabische journalist Bassam Tawil beschreef onlangs een “hardhandig optreden” van de Palestijnse Autoriteit tegen Palestijnse verslaggevers, waaronder willekeurige arrestaties en afranselingen.

Ondertussen benadrukte de Amerikaanse president Joe Biden het belang van “het handhaven van democratische waarden” tijdens zijn recente ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in de marge van de Algemene Vergadering van de VN vorige week. De president riep toen op tot de oprichting van een Palestijns-Arabische staat naast Israël – een staat die zou worden geregeerd door hetzelfde regime dat Palestijnse journalisten arresteert en in elkaar slaat omdat ze het niet eens zijn met het beleid van de PA.

Tawil meldt dat journalist Akil Awawdeh op 17 juli kritiek uitte op de woordvoerder van de veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit omdat hij beweerde dat de PA niemand zou arresteren vanwege zijn politieke overtuiging. Binnen enkele uren werd hij gearresteerd door de veiligheidstroepen van de PA.

Later diezelfde maand werd journalist Sami Al-Sa’i gearresteerd door de PA-politie omdat hij het lef had om het op sociale media oneens te zijn met de PA. En dit was niet de eerste keer. “Door zijn herhaalde arrestaties was hij niet in staat om een baan te vinden,” meldt Tawil. “Om zijn familie te onderhouden, is hij onlangs begonnen met het verkopen van sap in de straten van Tulkarm.”

Op een video die in augustus op sociale media werd geplaatst, is te zien hoe PA-beveiligers een journalist genaamd Nidal al-Natsheh in elkaar slaan. “Zijn misdaad,” zegt Tawil, “was dat hij een protest probeerde te verslaan van universiteitsstudenten tegen mensenrechtenschendingen door de Palestijnse Autoriteit.”

Tawil is niet de enige die deze wandaden vastlegt. In het laatste jaarverslag van Amnesty International staat: “De Palestijnse autoriteiten op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook bleven de vrijheid van meningsuiting, vereniging en vergadering ernstig beperken. Ze hielden ook willekeurig grote aantallen mensen vast en onderwierpen velen van hen aan marteling en andere vormen van mishandeling. Gerechtigheid voor ernstige mensenrechtenschendingen bleef uit.

Human Rights Watch is het hiermee eens: “De Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever en Hamas in Gaza houden willekeurig dissidenten vast en martelen Palestijnen die in hun hechtenis zitten.” HRW wijst er ook op dat de wetten van de PA “discriminerend zijn voor vrouwen, onder andere met betrekking tot huwelijk, scheiding, voogdij en erfenis”. Daarnaast heeft de PA geen alomvattende wet tegen huiselijk geweld”.

HRW meldde onlangs ook dat “verschillende sociale en culturele evenementen op de Westelijke Jordaanoever werden afgelast na bedreigingen aan het adres van de organisatoren”. Deze verklaring op de website van HRW verwijst naar een rapport van een Palestijnse belangenorganisatie dat in plaats van de evenementen te beschermen en degenen die hen bedreigden te vervolgen, de politie van de Palestijnse Autoriteit de evenementen annuleerde onder het mom van “homoseksuele” geaardheid.

Terwijl de internationale gemeenschap negeert dat de politie van de Palestijnse Autoriteit de rechten van homoseksuelen met voeten treedt, is ze ook vergeten dat het de Israëlische politie was die de recente Pride-parade in Jeruzalem beschermde en de paar mensen arresteerde die bedreigingen tegen hen uitten.

En hoe zit het met vrije en eerlijke verkiezingen – de kern van een democratische samenleving? De 87-jarige leider van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, zit nu in het 18e jaar van zijn vierjarige termijn. De laatste parlementsverkiezingen dateren van 2006.

Het idee dat een Palestijnse staat democratisch zou kunnen zijn, is een lachertje. De Palestijnse Autoriteit en Hamas, die sinds 2007 de Gazastrook bestuurt, schenden dagelijks de burgerrechten. Ze arresteren en martelen dissidenten, vernietigen vakbonden, degraderen vrouwen tot tweederangsburgers en weigeren democratische verkiezingen te houden.

Ondanks Biden’s hoogdravende woorden over democratie, zou de Palestijnse staat die hij voorstelt op te richten een wrede totalitaire staat zijn. Het Midden-Oosten zit al vol wrede dictaturen. Heeft de wereld er echt nog een nodig?

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox