Wat u nog niet wist over Israëls ruimtevaart-activiteiten

 

Door Redactie Israeltoday.nl |

Veertig jaar geleden begon Israël met activi­teiten op het gebied van de ruimte­vaart, en nu is het een van de wereld­leiders op dit gebied, met waar­nemings­satellieten, een onbe­mande maan­lander (die helaas neerstortte). Nu gaat Israël samen met de VAE een nieuwe poging wagen.

Vorige week sloten Israël en de Verenigde Arabische Emiraten plannen een historische samen­werkings­over­een­komst voor een gezamenlijke missie naar de maan en andere ruimte-exploratieprojecten, bericht World Israel News.

De VAE gaat meewerken aan de inspanningen van SpaceIL om in 2024 Beresheet 2 naar de maan te sturen. Dit zal fungeren als moederschip en zal een satelliet, ontwikkeld door Israëlische en Emirati-studenten, in een baan om de maan brengen om het precieze moment van nieuwe maan te bepalen. De Joodse en Islamitische kalenders zijn gebaseerd op de maancyclus.

Het meest ambitieuze deel van de missie van Beresheet 2 zijn plannen om een paar ultralichte landers op het maan­oppervlak te droppen. Twee landers zijn nog nooit in één maan­missie ingezet. En alsof dat nog niet ingewik­keld genoeg is, zal er ook nog een op de andere kant van de maan worden afgezet, iets dat alleen China is gelukt.

De VAE heeft in februari al een indruk­wekkende prestatie geleverd, toen het zijn satelliet Hope in een baan om Mars bracht. Die heeft al interessante informatie opgeleverd. De VAE maakt plannen om een ruimtevaartuig op een asteroïde tussen Mars en Jupiter te laten landen.

Oefenen voor een Marsreis

Twee astronauten lopen langs hun beoogde verblijfplaats. (Alle foto’s: Florian Voggeneder/OeWF)

Ook bij de opleiding van astronauten voor een eventuele reis naar Mars speelt Israël een rol. De hete, droge en verlaten Ramonkrater in de Negev, met zijn roodachtige zand, bizarre rotsformaties en absolute eenzaamheid, is een geschikte plaats voor een simulatie van een verblijf op Mars.

Na eerdere traningen in o.a. Canada en de VS houden Israel Space Agency en het Austrian Space Forum de AMADEE-20 Mars-simulatie, bedoeld om dergelijke expedities naar de Rode Planeet voor te bereiden door analoge expedities uit te voeren in een omgeving die zowel geo­logisch als topo­grafisch verge­lijk­baar is met de Rode Planeet, bericht Israel21c.

Aan deze training nemen zes astronauten deel, afkomstig uit Oostenrijk, Israël, Duitsland, Nederland, Portugal en Spanje. In de drie weken dat zij op ‘Mars’ verblijven zullen zij 20 experi­menten uitvoeren, aange­dragen door 200 onder­zoekers uit 25 landen, om hun methoden en apparatuur te testen.

Deze marsrover moet ook worden getest op het onher­berg­zame terrein.

Het zijn experimenten op het gebied van biologie, geologie, techniek, geneeskunde en psychologie. Eén experiment onderzoekt bijvoorbeeld het microbioom van de analoge astronauten tijdens hun verblijf in de ‘ruimte’, een ander onderzoekt hun mogelijke biologische besmetting van hun omgeving, en nog andere testen de werking van robots en onbemande lucht­vaar­tuigen voor verkenningsdoeleinden. Boven­dien test de bemanning uitrusting zoals anti-stralings­vesten en maanstof-afstotend textiel.

Twee astronaten verlaten hun onderkomen via een luchtsluis.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.