Ondanks onophoudelijke berichten in de media over sluimerende spanningen tussen de regering Biden en de regering Netanyahu over de oorlog tussen Israël en Hamas, heeft Washington laten weten van plan te zijn om zijn veto uit te spreken over nog een resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties waarin wordt opgeroepen tot een staakt-het-vuren.
Guyana, dat in februari het voorzitterschap van de Raad bekleedt, heeft bevestigd dat er voor dinsdagochtend een stemming op de agenda staat.
De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties zei echter zaterdagavond in een verklaring: “Mocht de resolutie in haar huidige vorm in stemming komen, dan zal ze niet worden aangenomen”, wat suggereert dat Washington, als een van de vijf permanente leden van de 15 landen tellende raad, zijn vetorecht zal uitoefenen.
De laatste resolutie werd opgesteld door Algerije, een land dat fel gekant is tegen Israël en de feitelijke vertegenwoordiger van de Arabische en moslimwereld in de raad. Algerijnse diplomaten hebben verklaard dat actie nodig is om een Israëlisch offensief te verijdelen in de zuidelijke Gazastad Rafah, volgens de Israëlische defensiemacht het laatste bolwerk van Hamas in de Gazastrook.
Het laatste ontwerp van Algerije roept op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren dat door alle partijen moet worden nageleefd en tot de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van alle gijzelaars. Het roept alle partijen ook op om “hun verplichtingen krachtens het internationaal recht na te komen ten opzichte van alle personen die door hen worden vastgehouden”.
De ontwerpresolutie roept onder andere op tot een snelle en veilige uitbreiding van humanitaire hulp naar de Gazastrook en de oprichting van een Palestijnse staat.
Hoewel de Raadsleden Frankrijk, Japan, Korea en Zwitserland hebben herhaald dat ze vinden dat de resolutie het bloedbad van Hamas moet veroordelen, wat een constante eis van de Verenigde Staten is geweest, bevat de ontwerpresolutie een dergelijke veroordeling niet.
Algerijnse diplomaten zeiden vorige week dat een reeks afwijzingen van de voorwaarden van een humanitair staakt-het-vuren door de strijdende partijen de diplomatieke inspanningen van Washington frustreert en dat de raad daarom moet handelen, aldus het anti-Israël land.
Linda Thomas-Greenfield, afgezant van de VN in Washington, zei dat de resolutie in strijd zou kunnen zijn met doelen die volgens het Witte Huis nog steeds bereikt kunnen worden in de lopende onderhandelingen tussen Israël en Hamas via bemiddelaars als Qatar, Egypte en Frankrijk.
Deze gesprekken leken vorige week vast te lopen toen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de eisen van Hamas als “krankzinnig” bestempelde. De Qatarese premier sjeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani zei zaterdag dat “het patroon van de afgelopen dagen niet echt veelbelovend is, maar … we zullen altijd optimistisch blijven en blijven aandringen.”
Sinds het begin van Israëls grondoffensief in Gaza op 27 oktober hebben de Verenigde Staten hun vetorecht verschillende keren gebruikt of gedreigd dat te doen. Onlangs nog sprak Washington zijn veto uit over een staakt-het-vuren resolutie die begin december werd ingediend door de Verenigde Arabische Emiraten.