Waarom verspreidt Covid zich nu opnieuw in Israël?

Nadat het zo goed leek te gaan in Israël bij de aanpak van het Corona­virus, en het land als eerste de meeste inwoners vacci­neerde en beper­kingen afschafte, stijgt het aantal besmet­tingen, wacht de wereld opnieuw af hoe Israël omgaat met de zeer besmet­te­lijke Delta-variant.

Door Redactie Israel Today |

Tijdens een massale vaccin drive, gehouden in een mobiel Magen David Adom centrum op het Dizengoff­plein in Tel Aviv, staan Israëli’s in de rij voor een Covid-19 vaccinatie. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

We herinneren ons allemaal dat Israël het eerste land ter wereld was dat de meeste van zijn burgers vaccineerde tegen Covid-19 en het leek erop dat de dingen snel weer normaal werden. Mondkapjes gingen af, winkels en restaurants gingen open, en Israëli’s begonnen weer te reizen. De regering voorspelde dat toeristen deze zomer weer welkom zouden zijn. Nu kent Israël een van de hoogste besmet­tings­percen­tages ter wereld met ongeveer 7500 nieuwe gevallen per dag. Wat is er gebeurd?

1. Zoals voorspeld, verzwakt de immuniteit van het vaccin na verloop van tijd

Dit werd voorspeld toen de vaccins voor het eerst werden geïntro­duceerd. Toen waarschuwde premier Netanyahu al voor de noodzaak van een derde booster-prik, waarvan men dacht dat die tegen het einde van deze zomer nodig zou zijn.

Maar toen verscheen de Delta-variant op de kust van Israël, net op het moment dat de bescherming door immuni­sering bij grote delen van de oudere bevolking van Israël begon af te nemen en een groot aantal jongere Israëli’s ongevac­cineerd bleef.

‘De gebeurtenis die de meeste invloed had, was dat zoveel mensen in de zomer naar het buitenland gingen – vakanties – en de Delta-variant zeer, zeer snel naar Israël brachten,’ zei Siegal Sadetzki, een voormalig directeur Volks­gezond­heid van het Israëlische Ministerie van Volks­gezond­heid.

2. Als je besmet raakt helpt een verzwakt vaccin nog steeds

Donderdag meldde het ministerie van Volks­gezond­heid, dat het aantal ernstige gevallen onder ongevac­cineerde mensen ouder dan 60 jaar (178,7 per 100.000) negen keer hoger lag dan het percentage onder volledig gevacci­neerde mensen van dezelfde leeftijd. Het aantal ernstige gevallen onder niet-gevacci­neerden jonger dan 60 jaar (3,2 per 100.000) was iets meer dan het dubbele van het aantal ernstige gevallen onder gevacci­neerden in dezelfde leeftijds­groep.
Met andere woorden, zelfs een verzwakte immuniteit tegen het vaccin helpt veel.

Toch was de helft van de Israëlische in het ziekenhuis opgenomen patiënten ten minste vijf maanden geleden volledig gevaccineerd; de meesten van hen zijn ouder dan 60 jaar en hebben onder­liggende aandoe­ningen. De ernstig zieke patiënten die niet zijn gevacci­neerd, zijn meestal jonge, gezonde mensen.

Gezondheidsfunctionarissen zeggen dat er momenteel 600 ernstig zieke patiënten in het ziekenhuis liggen, en ze waar­schuwen dat ze niet meer dan 1.000 ernstige besmettingsgevallen tegelijk aankunnen.
Het aantal doden als gevolg van het virus is gestegen van 5 in juni tot 248 tot nu toe deze maand.

Israël probeert nu de verspreiding van de Delta-variant af te remmen zonder zijn toevlucht te nemen tot lockdowns, nu in Israël de Joodse feest­dagen naderen, die beginnen met Rosh Hashanah, op de vooravond van 6 september. Premier Naftali Bennett heeft gewaar­schuwd dat een nieuwe lockdown een onge­kende economische tol zou eisen van het land, en de regering legt nu beperkingen op aan bijeen­komsten en probeert mensen, die zich tot nu toe hebben verzet, ervan te overtuigen zich te laten vaccineren.

3. Booster shots lijken meer bescherming te bieden

Israël is het eerste land dat een derde injectie met het Pfizer-vaccin aanbiedt in een landelijke booster­campagne. De eerste resultaten wijzen erop dat de booster­shots de bescherming tegen het coronavirus, inclusief de Delta-variant, een week nadat een persoon de derde dosis heeft gekregen, verhogen.

Volgens het Israëlische ziekenfonds Maccabi Healthcare Services, die een studie uitvoerde onder 149 144 Israëli’s die drie Pfizer-injecties kregen, vermin­derde de booster de kans op infectie met 86% en verminderde hij de kans op ernstige infectie met 92% bij Israëli’s van 60 jaar en ouder.

Na bestudering van de Israëlische gegevens kondigden de VS aan dat eind september een campagne met boosters zou beginnen en het Verenigd Koninkrijk belooft binnenkort boosters.

Israël heeft de minimumleeftijd voor boosters verlaagd tot 40 jaar. ‘De drievoudige dosis is de oplossing om de huidige uitbraak van besmettingen in te dammen,’ zei Anat Ekka Zohar van Maccabi in een verklaring.

De Wereld­gezond­heids­organisatie heeft landen opgeroepen om te stoppen met het geven van Covid-19 boosters om armere landen te helpen hun bevolking te laten vaccineren. Voor meer hierover zie Waarom Israël Covid-boosters geeft, tegen WHO-advies.

Sommigen voorspellen dat we – net als bij de griep – regelmatig Covid-19-vaccins nodig zullen hebben. ‘Ik ken geen enkele ziekte waarbij we om de zes maanden worden ingeënt, en om eerlijk te zijn denk ik niet dat het publiek zal komen om zich om de zes maanden te laten vaccineren,’ zei Hadari. ‘Maar met deze ziekte kun je niets voorspellen.’

Meer dan een miljoen Israëli’s hebben sinds begin augustus al de booster van Pfizer gekregen. Net als bij de eerste vaccinatie­ronde kijkt de wereld nu toe hoe Israël de eerste natie wordt die een derde booster­vaccin geeft aan een groot deel van de bevolking. De meeste Israëli’s blijven hun mouwen opstropen en duimen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.