LedenWaarom Joden Lag BaOmer vieren

Deze vaak verkeerd begrepen feestdag is een gelegenheid voor het Joodse volk om zich te verenigen voor een gemeenschappelijke zaak, zodat wij niet hetzelfde ongeluk hoeven te ondergaan dat ons volk in het verleden is overkomen.

Door Rachel Avraham |
Ultraorthodoxe Joden dragen een fakkel naar een vreugdevuur tijdens de viering van de Joodse feestdag Lag BaOmer. Foto: Yaakov Naumi/Flash90

Gisteravond en vandaag vieren Joden over de hele wereld Lag BaOmer. Hoewel de meeste Israëli’s Lag BaOmer beschouwen als een feestdag waarop de familie samenkomt rond het vreugdevuur om te BBQ’en, heeft de feestdag eigenlijk een diepere betekenis.

Na de Pesach-vakantie gaat het Joodse volk traditioneel een periode van rouw in, voorafgaand aan Shavuot, bekend als de Omer-periode, waarin het verboden is om iemands haar te knippen, naar muziek te luisteren en bruiloften te houden. Dit is ter nagedachtenis aan de 24.000 studenten van Rabbi Akiva, die allen omkwamen in een grote epidemie, omdat zij, hoewel zij geweldige geleerden waren, verzuimden liefde voor elkaar te tonen.

Wij rouwen om hun dood, niet omdat zij ideale rolmodellen waren, maar omdat hun dood een groot verlies betekende voor de Tora-wereld, want veel van de kennis die hun door Rabbi Akiva was bijgebracht, is met hen vergaan, waardoor Rabbi Akiva gedwongen werd om van voren af aan te beginnen met het onderwijzen van zijn wijsheid aan vijf nieuwe leerlingen.

Op Lag BaOmer eindigt de periode van rouw om de...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie