Afbeelding: Premier Bennett, 49 jaar, behoort tot de eersten die hun Covid-booster-vaccinaties krijgen, nadat de regering de minimumleeftijd voor deze vaccinaties tot 40 jaar heeft verlaagd. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)
De Israëlische regering heeft donderdag het toedienen van Covid-19 booster-vaccinaties voor alle burgers boven de 40 jaar goedgekeurd. Meer dan een miljoen Israëli’s boven de 50 hebben al een derde injectie met het vaccin ontvangen.
Israël is één van slechts drie landen die momenteel Covid-19 booster-vaccins toedienen, terwijl verscheidene andere landen van plan zijn daar in de komende maanden mee te beginnen. En deze landen doen dat, ondanks sterke bezwaren van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Hoogmoed of inzicht?
Betrokken Israëlische functionarissen blijven de media overspoelen met cijfers, die zouden aantonen dat de herhalingsvaccinaties een positief effect hebben op de bestrijding van Covid-19.
Tijdens de discussies in de commissie van het ministerie van Volksgezondheid over verlaging van de leeftijd voor de herhalingsvaccinatie presenteerde het Gertner-instituut, dat epidemiologie en gezondheidsbeleid bestudeert, gegevens, waaruit blijkt, dat mensen die al een derde dosis van het vaccin hebben gekregen, vier keer minder kans hebben om besmet te raken en zes tot acht keer minder kans hebben om ernstig ziek te worden, en in het ziekenhuis te worden opgenomen als zij toch besmet zouden raken.
Israël ‘bewijst de wereld een grote dienst met zijn vaccinatiebeleid’, benadrukte premier Naftali Bennett eerder deze maand tijdens een Facebook Live-evenement met de internationale media.
‘Zonder ons zou de wereld niet weten hoe doeltreffend van deze booster-vaccinaties precies zijn, hoe zij de infecties en de ernstige ziekten beïnvloeden’, benadrukte Bennett. ‘De wereld is blij dat wij onze verantwoordelijkheid nemen en het voortouw nemen in deze kwestie’.
Dat wil zeggen, iedereen behalve dan de Wereldgezondheidsorganisatie.
Bennett zou wel eens gelijk kunnen hebben. Maar hij kan ook, althans gedeeltelijk, door politieke overwegingen gemotiveerd zijn, om gewoon iets te doen. Maar dat is een onderwerp voor een ander artikel.
Intussen houden de deskundigen van de WHO vol, dat het wetenschappelijk bewijs gewoon niet toereikend is om te concluderen, dat deze booster-vaccinaties tegen Corona überhaupt nodig zijn, zoals de Israëlische ambtenaren nu bepleiten.
‘Er is nog geen wetenschappelijk bewijs dat we een derde dosis nodig hebben’, verklaarde Mariangela Simao, assistent-directeur-generaal van de WHO voor toegang tot geneesmiddelen, vaccins en farmaceutica.
Israël heeft meer dan genoeg doses vaccin voor al zijn burgers. Maar hoe zit het met de armere buurlanden? (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)
De Israëlische gegevens
De diverse Israëlische ziekenfondsen (die ook gezondheidszorg leveren) hebben studies uitgevoerd, waaruit blijkt dat de doeltreffendheid drastisch is gedaald in de periode tussen de toediening van de eerste doses van het vaccin eind vorig jaar en nu.
Deskundigen wijzen erop dat alle vaccins in de loop van de tijd in zekere mate hun werkzaamheid verliezen, maar we vertrouwen er nog steeds op dat de vaccins ons nog steeds beschermen tegen ernstige ziekte, en zelfs tegen besmettingsgevaar.
De Israëlische gegevens worden verder vertroebeld door het feit dat de eerste golf van inentingen is gegeven aan werkers in de gezondheidszorg, die veel intensiever dan de rest van de bevolking worden blootgesteld aan allerlei virussen en ziekteverwekkers. Daarna volgden ouderen en zieken, die over het algemeen kwetsbaarder zijn voor besmettingsgevaar en ziekten.
Het is geen verrassing dat de immuniteit in deze sectoren afneemt, vooral gezien de aanwezigheid van nieuwe varianten van het Covid-19 virus.
Dvir Aran is biomedisch data-wetenschapper aan het Technion, het Israëlisch Instituut voor Technologie. In een artikel voor het wetenschappelijke tijdschrift Nature suggereert hij, dat het gewone Israëlische volkskarakter ook een rol kan spelen in het enigszins onduidelijke beeld. Als mensen horen dat het vaccin hen voor 95% tegen het virus beschermt, ‘zouden degenen die het vaccin hebben gekregen zich duidelijk veiliger voelen en meer risico’s nemen’, merkte hij op. Tegen de tijd dat het vaccin van Pfizer op de markt kwam, waren veel Israëli’s al uitzinnig van opwinding, en zodra de beperkingen werden opgeheven, stroomden zij naar de winkelcentra en stapten zij op het vliegtuig om in het buitenland op vakantie te gaan.
In zijn pogingen Covid-19 te bestrijden, beidt Israël nu ook een ‘groen paspoort’ aan voor alle jonge kinderen, bij wie door middel van een PCR-test antilichamen tegen het coronavirus zijn aangetroffen. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)
Het niet besproken nadeel
Tot dusver heeft het debat over de toediening van een derde dosis van het Corona-vaccin in Israël zich bijna uitsluitend toegespitst op de vraag hoe dit zou kunnen helpen om de plaatselijke economie open te houden en een nieuwe lockdown te voorkomen.
Maar afgezien van het feit dat de wetenschap nog geen uitsluitsel geeft over de vraag of booster-vaccinatie daadwerkelijk helpt om dit doel te bereiken, zeggen deskundigen dat er een zeer gevaarlijk nadeel aan kleeft, dat grotendeels over het hoofd wordt gezien.
In ontwikkelingslanden met lage inkomens wordt gemiddeld slechts 1,3% van de bevolking gevaccineerd. En dat brengt uiteindelijk iedereen in gevaar.
‘Het kiezen voor een onbekend, maar potentieel aanwezig voordeel voor één persoon in een welvarend land, boven een enorm, levensreddend voordeel voor één persoon in een ander deel van de wereld is een uitzichtloze strategie, omdat er onvermijdelijk nieuwe varianten zullen ontstaan op plaatsen waar Covid-19 zich onverminderd kan blijven verspreiden’, aldus het hoofdartikel dat dinsdag in Nature werd gepubliceerd.
The more people remain unvaccinated against #COVID19 globally, the more opportunity the virus has to spread and evolve into potentially more dangerous variants, which increases the risk for everybody. This is why we need a moratorium on boosters. #VaccinEquity https://t.co/Mp4LM2S6tX
— Tedros Adhanom Ghebreyesus (@DrTedros) August 15, 2021
Deze inschatting werd gedeeld door WHO-chef dr. Tedros Adhanom, die tweette: ‘Hoe meer mensen over de hele wereld niet worden ingeënt tegen Covid19, hoe meer mogelijkheden het virus heeft om zich te verspreiden en te evolueren naar potentieel gevaarlijker varianten, waardoor het risico voor iedereen uiteindelijk toeneemt. Daarom hebben we een veto op herhalingsvaccinaties nodig’.
Maar is het boostervaccin nu veilig?
Geen van de deskundigen, die met Nature of andere belangrijke publicaties hebben gesproken, heeft alarm geslagen dat een derde dosis van het Covid-19-vaccin onveilig zou zijn. Zij vroegen zich alleen af, of de extra voordelen de kosten rechtvaardigden, en wezen op het feit dat armere landen minder doses zouden ontvangen.
Zolang de middelen en het geld er zijn, verwacht Dvir Aran, dat Israël en de andere welgestelde landen, zowel uit medisch als uit politiek oogpunt zullen kiezen voor voorzichtigheid, en hun inentingscampagnes zullen voortzetten. En dat onder het motto: ‘Het risico is laag, het voordeel is groot’. ‘Is daar genoeg bewijs voor? Ik denk het niet’.
De schuld herverdelen
In antwoord op de kritiek van Adhanom en de WHO vertelde prof. Nadav Davidovitch, voorzitter van de Israëlische Vereniging van Volksgezondheidsartsen, aan Ha’aretz dat ‘lage vaccinatiecijfers in andere landen ons ook zullen treffen, maar dat we daar, als gevolg van nieuwe varianten, minder aan kunnen doen. Israël kan de mondiale spelregels niet veranderen’.
Het echte probleem, zei hij, is niet Israëls vermogen om zijn eigen burgers booster-vaccinaties te geven. Het is veeleer, ‘het paradigma van de laatste decennia, waarin geneesmiddelenbedrijven geheime contracten sluiten met elk land, en concurrentie leidt nu eenmaal enorme verschillen, maar ook tot buitensporige sterftecijfers en het ontstaan van varianten. De Wereldgezondheidsorganisatie is daarover zeer gefrustreerd, en terecht’.
Prof. Eyal Leshem, een infectieziekte-deskundige van het Sheba Medisch Centrum bij Tel Aviv, zou daarom graag zien dat de WHO hiervoor de schuld op zich neemt.
‘Als de beschikbaarheid van vaccins beperkt is, dan moet de WHO er bij de farmaceutische bedrijven op aandringen, om eerst de oudere mensen in de derde wereld van vaccins te voorzien, alvorens een derde dosis aan de rijke landen te verstrekken’, zei hij, maar hij erkende ook dat dit een ‘onrealistisch scenario’ is.
Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.