Waarom gunt men Israël zijn successen niet?

Israël wordt er altijd van beschuldigd, iets te nemen wat het niet mag nemen. Dat gebeurde talloze malen in de Joodse en Israëlische geschiedenis. Dat zien we nu gebeuren, na de Israëlische successen tijdens de Olympische Spelen in Tokio.

Door Aviel Schneider |

Afbeelding: Linoy Ashram maakte Israël trots met haar gouden medaille. (Foto: Mast Irham/EPA-EFE)

Hoewel de Olympische Spelen van dit jaar in Tokio nu een paar weken geleden zijn, is het de moeite waard er nogmaals op te wijzen dat zij een megasucces waren voor Israël. Er waren meer Olympische medailles dan ooit tevoren voor de kleine Joodse staat: twee gouden en twee bronzen.

De grootste triomf werd behaald door de Israëlische turnster Linoy Ashram, die in Tokio geschiedenis schreef voor Israël. De 22-jarige Israëlische won de gouden medaille in de individuele finale van ritmische gymnas­tiek en werd daarmee de eerste Olym­pische kampioen uit Israël. Daarmee verdrong de Israëlische de Russische wereld­kampioene allround Dina Awerina naar de tweede plaats.

Israëlische Olympische medaillewinnaars op een ceremoniële receptie in Jeruzalem, georganiseerd door president Isa’ac Herzog. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Voor de Russen was dit hun eerste nederlaag in ritmische gym­nastiek in 20 jaar. Israël heeft Rusland bijna van zijn troon gestoten in turnen. De Russen protes­teerden hiertegen en beschul­digden de Olympische jury van ‘vuile politiek’. In de Russische media en op sociale net­werken werd de Israëlische Olympische kampioene aangevallen met politieke en zelfs anti­semitische beschul­digingen. Zij zei dat het een sport was die aan de Russen toebehoorde en dat niemand anders aan de top mocht staan.

Dit doet me denken aan veel in de Joodse en Israëlische geschiedenis. Israël wordt er altijd van beschuldigd te nemen wat het niet mag nemen. Daarom is Israël in de loop van de geschie­denis gehaat, vervloekt, vervolgd en gedood. Toen het volk Israël honderd jaar geleden terug­keerde naar zijn bijbelse vader­land en in 1948 opnieuw een Joodse Staat vestigde, werd Israël gehaat en werd er oorlog om gevoerd. Alsof Israël geen recht zou hebben op het Beloofde Land. En vandaag beweert men dat Linoy Ashram, vanuit Russisch standpunt, geen recht heeft op de gouden medaille.

In de kerkgeschiedenis, die tot op zekere hoogte ook nu nog de westerse wereld bepaalt, wordt Israël er al bijna twee­duizend jaar van beschuldigd de Messias te hebben gedood. Door dit te doen heeft Israël zijn recht op en aanspraak op zijn bijbelse titel van uitver­koren volk verloren. Haat, antisemitisme en vervolging waren het gevolg.

Overal waar Israël geen recht mag hebben, wordt het stelselmatig gehaat en generaties lang vervolgd. Dit is nu weer tot in detail tot uiting gekomen, zoals tijdens de Olympische Spelen in de wedstrijd tussen Israël en Rusland.

Maar weet je wat, dit is niets nieuws. Het gaat goed met ons ondanks alle omstan­dig­heden, hoewel de wereld geen gemak­kelijke tijd doormaakt. Wij zijn des te dank­baar­der voor ieder van u die het bestaans­recht van Israël verdedigt en ons bijstaat.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.