
Het gebrek aan groen licht van de Verenigde Staten vertraagt de export van het Israëlische Arrow-3 antiballistische raketsysteem naar Duitsland, heeft een westerse technische waarnemer bevestigd.
Israël heeft maanden gewerkt om de VS te overtuigen om de verkoop van Arrow-3, ontwikkeld door Israel Aerospace Industries (IAI), dat ballistische raketten in de ruimte onderschept, toe te staan aan Duitsland, dat zich wil verdedigen tegen Russische dreigingen.
De Duitse kanselier Olaf Scholz deed een eerste verzoek om het systeem in een ontmoeting met toenmalig premier Naftali Bennett in maart 2022.
“Sindsdien hebben minister van Defensie Benny Gantz en andere ambtenaren verschillende keren contact opgenomen met Washington om goedkeuring te krijgen voor de deal. Dat is nodig omdat 80 procent van de ontwikkelingskosten van het systeem, naar schatting 2,2 miljard dollar, afkomstig is van Amerikaans belastinggeld,” meldde Israel Hayom eerder deze maand. “Bovendien bevat de Arrow-3 technologische componenten die in de VS zijn ontwikkeld.”
In een gesprek met nieuwszender JNS zei de westerse bron dat “objectief gezien de vertraging inderdaad verband houdt met het ontbreken van een Amerikaanse goedkeuring voor de Israëlische export van het Arrow-3 systeem.”
De bron koppelde de vertraging aan een aantal uiteenlopende politieke factoren, waaronder Duits-Amerikaanse en Israëlisch-Amerikaanse betrekkingen, in de context van het Qualitative Military Edge-kader. Daarin verplicht de VS zich ervoor te zorgen dat Israël een militaire voorsprong behoudt op alle andere staten in het Midden-Oosten In het kader hiervan werd de Arrow-3 ontwikkeld met Amerikaanse financiering, om het hoofd te bieden aan ballistische raketdreigingen, voornamelijk van Iran.
Een van de kernpunten lijkt het ontwikkelen van een precedent voor de uitvoer van een Israëlisch wapensysteem, dat met behulp van aanzienlijke Amerikaanse financiering is ontwikkeld, naar derde staten.
Washington heeft tot dusver naar verluidt niet gereageerd op het verzoek van Israël om de uitvoer naar Duitsland goed te keuren, noch heeft het de verkoop bevestigd, noch heeft het actief een veto uitgesproken. Israëlische functionarissen hopen dat de VS de verkoop uiteindelijk zullen goedkeuren.
Begin april doken berichten op dat Berlijn geïnteresseerd was in de aankoop van Israëlische lucht- en raketverdedigingssystemen, naast onbemande luchtvaartuigen.
De inval van Rusland in Oekraïne was iets meer dan een maand oud, en een delegatie van het defensiecomité van de Bondsdag bracht toen een bezoek aan de Israëlische defensiemacht.
De VS hebben Duitsland hun THAAD-systeem (Terminal High Altitude Area Defense) van Lockheed Martin aangeboden.
Op 12 september, toen premier Yair Lapid Duitsland bezocht, leek Jeruzalem een stap dichter bij het spelen van een belangrijke rol in het vermogen van de Bondsrepubliek om zich te verdedigen tegen Russische raketten.
De Arrow-3 is operationeel in Israël en maakt deel uit van het veelzijdige luchtverdedigingsprogramma van het land. Het onderschept en vernietigt ballistische dreigingen in de ruimte met behulp van de meest geavanceerde technologie, en kan vakkundig navigeren buiten de aardatmosfeer. IAI ontwikkelt nu de Arrow-4, die zowel binnen als buiten de atmosfeer zal opereren.
Tijdens een ontmoeting met Scholz in Berlijn vertelde Lapid aan verslaggevers dat Israël “een rol zal spelen in de ontwikkeling van de nieuwe Duitse defensiemacht, met name op het gebied van luchtverdediging”. Scholz zei dat zijn land “graag met Israël wil samenwerken” op het gebied van defensie, “met name op het gebied van luchtverdediging, waar Israël een zeer effectief product heeft met het Arrow-3 systeem.”
Nu lijkt het er echter op dat zowel Duitsland als Israël langer zullen moeten wachten op een beslissing van de VS over deze kritieke strategische kwestie, die ook de weg zou kunnen vrijmaken voor bijkomende aankopen van Israëlische luchtverdedigingssystemen door Europese staten die door Rusland worden bedreigd.