Vrede met Soedan is vooral belangrijk als symbool

Het lijkt erop, dat Soedan is gezwicht voor de Ameri­kaanse druk om vrede te sluiten met Israël, als onder­deel van het streven van het Afrikaanse moslimland om zijn imago op het internationale toneel te herstellen. Een vrede met vooral symbolische waarde.

Door Ryan Jones |

Afbeelding: De Soedanese burger-premier Abdalla Hamdok.

Sinds februari van dit jaar, toen premier Benjamin Netanyahu in het geheim een ontmoeting had met de Soedanese president Abdel Fattah al-Burhan, werd er gesproken over hartelijker betrekkingen tussen Israël en Soedan. Velen verwachten, dat Soedan na de VAE en Bahrein het volgende land in de regio kan zijn, dat de betrekkingen met Israël normaliseert.

Wat kan Soedan bieden?

Hoewel de normalisering met de VAE en Bahrein veel voordelen heeft voor Israël, zullen enkelen zich afvragen of dit ook geldt voor vrede met Soedan. De Afrikaanse moslimnatie is straatarm en heeft op diplomatiek gebied weinig invloed.

Zeker, vrede met elke Arabische (of Arabische Liga) staat is belangrijk, en de mogelijkheid om over Soedan te vliegen zal de reistijd van Israël naar andere delen van de wereld aanzienlijk verkorten. Maar er zijn weinig directe economische voordelen, en het is twijfelachtig dat veel Israëli’s Soedan als een toeristische bestemming zullen zien.

Er is echter één symbolisch aspect aan de vrede met Soedan, dat het net zo opmerkelijk maakt als deals met grotere vissen zoals de VAE en Saoedi-Arabië. De Soedanese hoofdstad Khartoem was gastheer voor de top van de Arabische Liga in 1967, die werd gehouden in de nasleep van de Zesdaagse Oorlog. De daaruit voortvloeiende Resolutie van Khartoem riep onder meer op om de hele Arabische wereld in een constante staat van oorlog met Israël te houden totdat alle ‘bezette’ landen bevrijd zijn.

De resolutie bevat met name de zogenaamde ‘drie neen’s’:
1. Geen vrede met Israël;
2. Geen erkenning van Israël;
3. Geen onderhandelingen met hem.
De resolutie van Khartoem werd de hoeksteen van de afwijzing van de Arabieren van Israël.

Dat juist de Staat, waar deze resolutie werd opgesteld, nu serieus nadenkt over vrede met Israël, zelfs wanneer er geen Palestijnse Staat is, geeft de dramatische veranderingen aan die de regio de afgelopen jaren heeft doorgemaakt.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.