Vrede in het Midden-Oosten?

Nu alle ogen zijn gericht op de historische vredesakkoorden tussen Israël en de Arabische Golfstaten Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten, mag men niet vergeten dat dit niet het begin is van een bredere vrede in het Midden-Oosten.

Door Yochanan Visser |

De minister van Binnenlandse Zaken van Bahrein, Rashid bin Abdullah al-Khalifa, maakte dit volkomen duidelijk toen hij een verklaring publiceerde, nadat bekend werd dat het Golfstaat-eiland tussen Qatar en Koeweit (en vlakbij Iran) zich bij de VAE zou aansluiten en de banden met Israël zou normaliseren. ‘Het normaliseren van de banden met Israël beschermt de belangen van Bahrein en versterkt zijn strategisch partnerschap met de Verenigde Staten, te midden van een voortdurende dreiging van Iran,’ zei al-Khalifa. Hij voegde eraan toe dat het besluit om de betrekkingen met Israël te normaliseren niet moet worden gezien als ‘het opgeven van de Palestijnse zaak (…) het is om de veiligheid en de economische stabiliteit van Bahrein te versterken.’

Bahrein is een land wat grotendeels sjiitisch is, maar wat wordt geregeerd door een soennitische elite. Het land en Israël hadden meer dan 20 jaar lang geheime betrekkingen onderhouden, en werkten samen tegen gemeenschappelijke bedreigingen, zoals professor Eli Podeh van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem deze week verklaarde in een artikel voor de Hebreeuws-talige nieuwssite Walla. Podeh herinnerde eraan hoe koning Hamad zijn minister van Binnenlandse Zaken al vele jaren geleden vertelde dat hij zou moeten stoppen met het gebruik van de term ‘Zionistische entiteit’ of ‘vijand’, wanneer hij het over Israël heeft.

Einde van het Arabisch-Israëlische conflict?

Zoals mijn collega Edy Cohen op deze nieuwssite aangaf, is het Arabisch-Israëlische conflict eindelijk afgelopen nadat de twee Golfstaten besloten hadden vrede te sluiten met Israël. Men verwacht dat Oman en misschien Saoedi-Arabië dit voorbeeld spoedig zullen volgen. Dan blijven er nog twee andere conflicten in het Midden-Oosten over waarbij Israël betrokken is: het honderdjarige Palestijns-Israëlische conflict en het conflict tussen de Iraanse as en de Joodse Staat.

Dat laatste is veel gevaarlijker voor Israël dan het conflict met de Palestijnse Arabieren. Irans vermogen om chaos te veroorzaken op een nooit eerder geziene schaal overstijgt namelijk ver het vermogen van de Palestijnse terreurorganisaties en de Palestijnse Autoriteit.

Iran beheerst grote delen van Syrië en gebruikt zijn sjiitische bondgenoten in het land, waaronder de Libanese terreurgroep Hezbollah, om een grote strijdmacht op te bouwen, onder de naam Golan Bevrijdingsbrigade. Zoals we vorige maand hebben gezien, heeft een enorme interne crisis in Libanon Hezbollah er niet van weerhouden zijn oorlogszuchtige activiteiten tegen Israël voort te zetten, en het heeft geen effect op de bereidheid van de organisatie om het Israëlisch Defensieleger (IDF) aan te vallen op een door haar gekozen moment. Als men tegenwoordig de noordelijke grens van Israël met Libanon bezoekt, kan men nog steeds zien dat de IDF, en ook de Israëlische luchtmacht (IAF), die voortdurend verkenningsvluchten boven Libanon maakt, in hoge mate paraat zijn.

Syrië: broeinest van het Israëlisch-Arabische conflict, gevoed door Iran

Bovendien valt de IAF ’s nachts vaak Iraanse doelwitten aan in Syrië. Zo viel de IAF vorige week de al-Safirah raketfabriek aan, in de buurt van de Syrische stad Aleppo. Het Israëlische bedrijf ImageSat International (ISI) gaf zondag satellietbeelden vrij van de raketfabriek en zei in een verklaring dat ‘cruciale elementen’ op de locatie geraakt werden door de Israëlische raketten. ISI onthulde ook dat een eerdere Israëlische luchtaanval in juni op een raketfaciliteit, in de buurt van Khojir in Syrië, de Iraanse raketproductie in Syrië tijdelijk had stopgezet.

Maandag viel de IAF naar verluidt opnieuw met Iran verbonden doelen in Syrië aan, waarbij 10 leden van sjiitische milities werden gedood, nabij de stad van al-Bukamal op de grens met Irak, meldde de Monitor van het Midden-Oosten. Daarbij citeerde men het Syrische Waarnemingscentrum voor Rechten van de Mens (SOHR). Het SOHR zei dat de nieuwe aanval in de buurt van al-Bukamal in de oostelijke Syrische provincie Deir a-Zur de derde in een maand was. Het gebied is al lange tijd onder Iraans beheer en maakt deel uit van de Iraanse landbrug van Teheran naar de Golanhoogten.

Hoe zit het met Irak?

Dan is er Irak, dat zowel de Iraniërs als de Amerikanen probeert af te schudden, die op hun beurt deze week aankondigden dat ze eindelijk de langverwachte troepenvermindering in het door oorlog verscheurde land zullen doorvoeren. Ongeveer 2.200 Amerikaanse troepen zullen uit Irak worden teruggetrokken. Door Iran gesteunde milities, die behoren tot de Hash al-Sha’abi koepel-organisatie van overwegend sjiitische troepen, provoceren het Amerikaanse leger voortdurend door raketaanvallen uit te voeren op de Amerikaanse ambassade in de zogenaamde ‘Groene Zone’ van Bagdad. Op zondag brachten zij bermbommen tot ontploffing op het moment dat Amerikaanse militaire konvooien langs de wegen in het zuiden en midden van Irak trokken.

Wachten op vergelding

Dit alles vindt plaats terwijl de Iraniërs duidelijk hebben gemaakt dat ze nog steeds vergelding moeten nemen voor de moord op hun legendarische commandant van de Quds-brigade van de IRGC, Qassem Soleimani. Op 3 januari van dit jaar werd hij door een Amerikaanse drone geliquideerd, vlak nadat hij op de internationale luchthaven van Bagdad was geland. Volgens een Politicorapport was een Iraans complot ontdekt om Lana Marks, de Amerikaanse ambassadeur in Zuid-Afrika, te vermoorden. Marks onderhoudt zeer goede betrekkingen met de Amerikaanse president Donald J. Trump, en dit zou kunnen verklaren waarom Trump op de ontdekking van het complot om Marks te vermoorden, hardhandig heeft gereageerd. De president waarschuwde de Iraniërs op Twitter dat ‘elke aanval van Iran, in elke vorm, tegen de Verenigde Staten, zal worden beantwoord met een aanval op Iran die 1000 keer zo groot zal zijn!’

Is het Midden-Oosten dus een stap dichter bij echte vrede gekomen, met de overeenkomsten die deze week door Israël en de Arabische Golfstaten zijn ondertekend? Volgens de Iraanse staatsmedia en de Islamitische Jihad is ‘vrede met Israël (…) niet meer dan een illusie.’

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.