Voor het eerst sinds 1967 betreden Israëliërs Tempelberg door Poort van de Stammen

Arabieren klagen dat de stap een “directe provocatie was tegen de gevoelens van alle moslims over de hele wereld.”

Door Aryeh Savir/TPS |
Joodse gelovigen op de Tempelberg in de Oude Stad van Jeruzalem bij de nieuwe Joodse maand Elul, de twaalfde maand van het Joodse burgerlijk jaar. Jeruzalem, 28 aug 2022. (Foto: Maayan Berrebi/TPS)

Een groep Joden is zondag de Tempelberg binnengegaan door de Poort van de Stammen in het noordelijke deel van de Berg. Het is de eerste keer dat dit gebeurde sinds 1967, toen bevrijdende IDF-parachutisten de heilige plaats binnengingen tijdens de Zesdaagse Oorlog. De groep kwam binnen door de zogenoemde Poort van de Stammen en werd begeleid door een politieagent van de Tempelberg, en sommigen verlieten de Tempelberg door dezelfde poort.

Tom Nisani, CEO van Beyadenu, een stichting die opkomt voor Joods gebed op de Tempelberg, zei dat “de Joodse binnenkomst door de Poort van de Stammen laat zien dat er geen rechtvaardiging is voor de bedreigingen en beweringen dat als we onze soevereiniteit en fundamentele vrijheden op de Berg uitoefenen, er verschrikkelijke dingen zullen gebeuren. Vanmorgen zijn Joden vlot en zonder problemen door de Poort van de Stammen binnengekomen. Dit precedent moet eerst worden toegepast bij speciale gelegenheden, wanneer veel Joden de berg opgaan door de Hallel (Mugrabim) Poort, die hen niet allemaal kan faciliteren. Het is een positieve ontwikkeling.”

Joden mogen de Tempelberg gewoonlijk alleen betreden door de Mugrabim (Marokkaanse) Poort, die direct naast de Kotel, de Westelijke Muur, ligt. De rest van de negen poorten rond de Tempelberg zijn gereserveerd voor moslims. De Poort van de Stammen, Bab al-Asbat in het Arabisch, wat de naam is voor de twaalf stammen van Israël, bevindt zich in de noordoostelijke hoek van de Tempelberg. De poort bevindt zich in de buurt van de Leeuwenpoort, die vroeger ook de Poort van de Stammen werd genoemd. De poort bevindt zich in de buurt van de “Poel van Israël” en de “Toren van de Kinderen van Israël”, beide namen die door de moslims bewaard zijn gebleven.

Het ministerie van Jeruzalemzaken van de Palestijnse Autoriteit zei dat het de ontwikkeling “met grote bezorgdheid” bekeek. “De Israëlische bezetting volhardt in zijn gevaarlijke pogingen om de religieuze, historische en wettelijke status quo van de moskee te veranderen,” beweerde het ministerie, zeggende dat de Joden die de Tempelberg bezoeken een “directe provocatie is van de gevoelens van alle moslims over de hele wereld.”

De PA riep de Arabische en islamitische landen en de internationale gemeenschap op om “hun verantwoordelijkheden te handhaven en de Israëlische schendingen te stoppen die steeds gevaarlijker worden bij de al-Aqsa moskee en verschrikkelijke gevolgen in het vooruitzicht stellen.”

Sheikh Omar Kiswani, de directeur van de Tempelberg moskeeën, beschreef het incident als “een ernstige stap die de status quo schendt op de heilige plaats en de overeenkomsten die zijn ondertekend tussen Israël en Jordanië met betrekking tot de zaken van de moskee.”

Het lijkt erop dat de speciale toegang van zondag geen nieuwe permanente regeling was.

Het bezoek van Joden aan de Tempelberg, de heiligste plaats van het Jodendom, is beperkt in tijd en ruimte, evenals het aantal bezoekers dat op een bepaald moment toegang heeft. Hoewel de rechten van de joden om de Tempelberg te bezoeken de laatste jaren zijn verbeterd, is er nog veel dat ontbreekt en de staat Israël heeft nog geen volledige vrijheid van godsdienst toegekend aan joden die de Tempelberg bezoeken.

Terwijl moslims de heilige plaats vrij kunnen betreden, worden Joden gescreend door metaaldetectoren, worden zij aan veiligheidscontroles onderworpen en is het hen verboden Joodse religieuze voorwerpen mee te brengen naar de plaats.

 

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox