Verzuurde betrekkingen tussen Israël en Democraten

Dit is een vervolg op een artikel dat we eerder deze week publiceerden. Dat artikel ging over de eerste botsing tussen de Israëlische regering en de nieuwe Amerikaanse regering van Joe Biden, over het luchtverkeer tussen de Verenigde Staten en de luchthaven Ben Goerion. Het artikel ging ook over de benoeming van veel anti-Israël figuren in Bidens regering.

Door Yochanan Visser |

In dit artikel behandelen we een ander aanverwant probleem: namelijk de verslechterende betrekkingen tussen de Israëlische regering en de Democratische Partij in de VS.

De ernstige verslechtering tussen de regering van premier Benjamin Netanyahu en de Democratische Partij begon pas echt toen Donald J. Trump president van de Verenigde Staten werd. De bijzondere persoonlijke relatie die de twee leiders ontwikkelden en de maatregelen die Trump vervolgens nam tegen de Palestijnse Autoriteit, waren een doorn in het oog van veel Democraten, waaronder Joe Biden. Biden was vicepresident onder voormalig president Barack Obama en had in die functie al een aanvaring met Netanyahu. Tijdens een bezoek van Biden aan Netanyahu in Israël, werd de bouw van enkele honderden huizen in de wijk Ramat Shlomo in Oost-Jeruzalem aangekondigd. Dit werd door Biden gezien als een belediging van de regering-Obama.

Tot woensdag had Biden Netanyahu nog steeds niet gebeld, sinds hij eind januari werd beëdigd als president van de VS. Dit is opmerkelijk omdat zelfs voormalig president Obama de Israëlische premier op zijn eerste dag in het Witte Huis belde. Woensdag belde Biden eindelijk naar Netanyahu. De twee leiders bespraken een reeks onderwerpen en Biden bevestigde zijn ‘standvastige toewijding aan de veiligheid van Israël,’ maar drong ook aan op hernieuwde onderhandelingen met de Palestijnse Autoriteit. De twee leiders bevestigden ook ‘hun gedeelde interesse in een voortdurende strategische samenwerking om de vele uitdagingen in de regio het hoofd te bieden,’ aldus een persbericht van het Witte Huis.

Biden neemt een pro-Palestijnse houding aan

Afgaande op Bidens daden zou men echter kunnen twijfelen aan zijn ‘toewijding aan de veiligheid van Israël.’ Hij annuleerde reeds de meeste maatregelen die Trump tegen de PA nam en hervatte de financiële steun aan het Palestijnse regime en de UNRWA. UNRWA is de VN-organisatie die sinds 1948 hulp in alle vormen verleende aan Palestijnse vluchtelingen en al hun nakomelingen.

Trump stopte de hulp aan de UNRWA nadat bekend werd dat de schoolboeken van de organisatie de haat tegen Israël aanwakkeren en het bestaansrecht van de Joodse Staat ontkennen. Op woensdag publiceerde de organisatie IMPACT-Se een nieuw rapport over het lesprogramma van de UNRWA. Uit het rapport leren we dat, ondanks beloften om veranderingen aan te brengen in de leerboeken die UNRWA gebruikt, de VN-organisatie haar haatdragende taal tegen Israël voortzet. In de boeken zijn er nog steeds geen kaarten waarop Israël voorkomt en de Joodse Staat wordt aangeduid als ‘de bezetting’ of zelfs ‘de vijand’. Bovendien worden de zogenaamde ‘Abraham-akkoorden’ (die de normalisering tussen Israël en Arabische en moslimstaten mogelijk maken) veroordeeld, en worden jihad en geweld verheerlijkt in het lesprogramma van de UNRWA.

Een andere maatregel die Biden nam was de aankondiging dat de VS weer lid zouden worden van de Mensenrechtenraad. Dit is ook een VN-organisatie die zich zogenaamd bezighoudt met de mensenrechten. In werkelijkheid is het echter een orgaan dat Israël voortdurend afkraakt en dat wordt gedomineerd door dictatoriale staten, waarvan de meeste moslimlanden zijn.

Het enige positieve signaal dat Biden tot dusver aan Israël heeft gegeven, is dat hij niet van plan is de Amerikaanse ambassade naar Tel Aviv te verplaatsen, en dus Jeruzalem erkent als de hoofdstad van Israël. Anderzijds zegt zijn regering dat zij de status van Jeruzalem geregeld wil zien in vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit.

Netanyahu’s rol in de betrekkingen met de Democraten

Netanyahu wekte wijdverspreide woede op onder Democratische politici, toen hij tijdens de onderhandelingen met Iran over het nucleaire verdrag naar het Congres ging en daar een toespraak hield, waarin hij waarschuwde tegen de deal (JCPOA). De toespraak werd niet afgestemd met het Witte Huis van Obama, zoals het protocol voorschrijft.

Veel later, vlak voor de laatste Amerikaanse presidentsverkiezingen, vloog Netanyahu naar de VS om de Abraham-akkoorden met de Golfstaten Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten te ondertekenen. Tijdens dat bezoek slaagde de Israëlische leider er niet in een afspraak te maken met de Democratische presidentskandidaat (Biden), zoals gebruikelijk is wanneer een buitenlandse leider de VS vlak voor een dergelijke verkiezing bezoekt.

Democratische politici zeggen nu dat zowel Trump als Netanyahu de betrekkingen tussen Israël en de VS tot een persoonlijke relatie hebben gemaakt en de Democraten hebben buitengesloten. De betrekkingen tussen Israël en de VS zijn altijd een aangelegenheid van beide partijen geweest. Dat wil zeggen, Israël was op zijn hoede om niet te kiezen voor betrekkingen met slechts een van de twee belangrijkste politieke partijen in de VS.

De rol van Obama

De Obama-jaren hebben ook aanzienlijk bijgedragen aan de breuk in de Israëlisch-Democratische betrekkingen. Obama wordt in Israël gezien als de meest vijandige Amerikaanse president in de geschiedenis van de Joodse Staat. Netanyahu stond onder constante druk van Obama om toegevingen te doen aan de Palestijnen. En aan het eind van zijn ambtstermijn liet Obama zijn VN-ambassadeur stemmen voor een anti-Israëlische resolutie in de VN-Veiligheidsraad. Dit was nog nooit gebeurd en het zette veel kwaad bloed, vooral bij de rechtse partijen in Israël.

Democraten mengen zich in de komende Israëlische verkiezingen

Democratische politici vertelden de Israëlische media dat zij hopen dat Netanyahu uit zijn ambt zal worden gezet na de komende Israëlische verkiezingen op 23 maart. Zij gingen zelfs zover te zeggen dat zij hopen dat Yair Lapid, de leider van Yesh Atid, een centrum-linkse partij, premier van Israël wordt. Dit geeft aan dat deze Democratische politici weinig inzicht hebben in de politieke situatie in Israël. Ten eerste vindt een grote meerderheid van de Israëlische bevolking Lapid ongeschikt voor de rol van premier. De voormalige TV talkshow presentator faalde volledig als minister van Financiën in de eerste regering-Netanyahu, en wordt door velen gezien als een onbekwaam voor de Israëlische politiek. Bovendien ligt zijn partij in de peilingen ver achter Netanyahu’s Likoed. Lapid onderhoudt uitstekende betrekkingen met de Democratische Partij en spreekt vloeiend Engels, maar dat spreekt de meerderheid van de Israëli’s niet aan.

Israëlische president probeert te bemiddelen

De Israëlische president Reuven Rivlin probeert nu te bemiddelen tussen de Democratische Partij en de Israëlische regering. Rivlin wordt door Democratische politici gezien als onpartijdig. Hij heeft eerder bemiddeld tussen de Israëlische regering en Nancy Pelosi, een van de meest invloedrijke leiders van de Democratische Partij.

Een bijkomend probleem is dat de regerende Amerikaanse partij langzaam wordt overgenomen door radicaal linkse elementen die fel anti-Israël zijn, waaronder de voormalige Democratische presidentskandidaat senator Bernie Sanders, die Joods is. Eerder deze maand was Sanders een van de slechts drie senatoren die tegen een wetsvoorstel stemden dat de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem steunt.

Andere voorbeelden zijn Ilhan Omar en Rashida Tlaib, twee moslim Congres-vrouwen die in augustus 2019 de toegang tot Israël werden ontzegd. Beiden steunen de Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS) beweging tegen Israël en hebben geen geheim gemaakt van hun haat voor de Joodse Staat.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.