Veel Iraanse belangstelling voor Israëlische zender

Door heel Iran heen waren er in de afgelopen week mysterieuze explosies te horen. Veertien tot nu toe. De Iraniërs zijn ervan overtuigd dat het de Israëli’s zijn, maar anders dan je verwacht, zijn ze blij met de schade die deze explosies aanrichten aan de nucleaire installaties van Iran.

Door David Lazarus |

Duizenden Iraniërs vertellen dit aan onze speciale gast, Ran Amrani, of ‘Radio Ran’ zoals hij bekend is bij zijn half miljoen maandelijkse luisteraars naar zijn Perzisch-talige radiostation.

‘De situatie in Iran is zo slecht geworden, dat duizenden Iraniërs opbellen en om hulp vanuit Jeruzalem vragen,’ vertelde Amrani aan Israel Today in een exclusief interview: ‘De mensen zijn wanhopig door het coronavirus, een falende economie, sancties en nu explosies in Teheran en in het hele land. Zij vragen Israël hen te helpen,’ vertelde hij ons. Zijn uitlatingen zijn gebaseerd op dagelijkse interacties met het luisterend publiek van 30.000 Iraniërs en een half miljoen nieuwe luisteraars per maand.

Terwijl ik naar Amrani luisterde, vroeg ik me af of dit misschien het begin was van de profetieën die gaan over de tijd waarin de naties, en zelfs de vijanden van Israël, terug zullen keren naar Jeruzalem (zoals Zacharia 14:16).

Amrani maakt zijn Perzische uitzendingen sinds 2008, maar nu ziet hij een enorme piek in Iraniërs die hem foto’s en berichten sturen ter ondersteuning van Israël. ‘De meeste van de explosies zijn gericht op nucleaire installaties, zoals elektrische centrales die de Iraanse kerncentrale ondersteunen, en veel Iraniërs zijn er blij mee,’ zegt hij.


Iraniërs protesteerden vorige week tegen hun regime. ‘Sommigen wenden zich zelfs tot Israël voor hulp!’ zegt ‘Radio Ran’ Amiran, een Perzisch-talige zender uit Jeruzalem.
#Israel
#Iran
pic.twitter.com/BcdIS72HNo
Israel Today (@israelt today) 22 juli 2020


‘Hoe kunnen we de bouw van een kerncentrale aan Iran toevertrouwen?’ vroeg een beller Amrani in zijn live-uitzending. ‘We zijn technologisch zo primitief dat we na jaren van proberen niet eens een werkende auto konden produceren in dit land. Een kerncentrale in Iran zal veranderen in een ander Tsjernobyl en Iran vernietigen! Dat is veel gevaarlijker dan Israël!’ Sommige van Amiran’s bellers spreken de hoop uit dat de Israëlische bommen de nucleaire mogelijkheden van Iran zullen vernietigen.

‘Sommige van de explosies gaan af in het bos of in onbevolkte gebieden. Maar de mensen weten wel anders,’ zegt Amiran. ‘We weten dat het regime dit doet om te proberen te laten zien dat de Israëli’s niet nauwkeurig zijn. Maar iedereen hier weet maar al te goed hoe nauwkeurig en accuraat de Israëlische militaire capaciteiten zijn.’

‘Alle propaganda tegen Israël heeft maar één doel: van Iran een kernmacht maken,’ zei een beller. ‘Waarom besteedt Iran miljoenen dollars aan een kernbom terwijl het volk geen voedsel heeft? De Iraanse economie staat op het punt van instorten, want aan het begin van de maand was één dollar slechts 42.000 Iraanse Rials waard!’

‘Radio Ran’ in zijn studio. (Foto: Ran Amiran)

Spion versus Spion

‘Radio Ran’ speelt een andere, meer clandestiene rol in de confrontatie tussen Iran en Israël. Jarenlang heeft ‘Kol Yisrael’ (de Israëlische publieke radio) een pro-Israëlische en pro-democratische boodschap in het Perzisch naar Iran uitgezonden. ‘We weten dat de voormalige Opperste Leider Khomeini naar het Israëlische station luisterde om te proberen Israël te bespioneren,’ bevestigde Amiran.

‘Nadat Israël de uitzendingen had gestaakt, namen we het over en boden we Perzische muziek, amusement en positieve verhalen over het leven in Israël. We weten dat het regime nu naar ons luistert, en ze horen ook de tienduizenden gewone Iraniërs die hun liefde voor Israël uiten en om hulp vanuit Jeruzalem vragen!’ zegt Amrani.

Iraniërs gaan ook de straat op om hun steun te betuigen aan Israël en hun woede te uiten over het Iraanse regime. ‘De regering kan een pro-regime protest tegen Israël opzetten en honderdduizend mensen de straat op krijgen,’ zegt Amiran. ‘40 jaar antizionistische hersenspoeling heeft zijn effect gehad. Maar nu gaan tienduizenden mensen de straat op, wetende dat ze kunnen worden neer­ge­schoten omdat ze Israël steunen. Ze zijn wanhopig en niet meer bang,’ zegt hij.

Afgelopen donderdagavond waren er twee demon­straties. De ene werd snel georganiseerd door de regering uit protest tegen Israël en de bombar­de­menten in het land, die hun nucleaire installaties bedreigen. De andere was tegen het regime en ter ondersteuning van Israël.

Jeruzalem, een steen des aanstoots? Of de rots van ons heil?

‘Israël is niet te vergelijken met een andere natie,’ zegt Amiran, een Perzische Jood die in 1995 op vijfjarige leeftijd vanuit Teheran naar Israël emigreerde. ‘Voor Iraniërs is Israël ofwel de grootste vijand, ofwel de grootste vriend. Je bent of voor of tegen. Er is geen middenweg. Maar nu hebben de mensen er genoeg van dat het regime smeekt om geld om hun terreurgroepen in Libanon, Syrië, Gaza, onder de Palestijnen en over de hele wereld te steunen. Het regime kan alleen maar praten over het duivelse Israël en over de VS als satan, terwijl het volk honger lijdt,’ zegt Amiran.

Zoals de profeten voorzegd hebben zal Jeruzalem de centrale steen des aanstoots worden en een struikelblok, waarop Iran moet opstaan of vallen. (zie Zacharia 12:3)

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.