Ultrasound als krachtig wapen in strijd tegen kanker

Een baanbrekende ultrasone techniek, die op de Universiteit van Tel Aviv is ontwikkeld voor de behandeling van kanker, kan mogelijk ook worden toegepast bij de behandeling van de ziekte van Parkinson, de ziekte van Alzheimer en andere ziekten.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Een onderzoeksteam uit Tel Aviv heeft een methode ontwikkeld om kanker te bestrijden door micro-belletjes op kankercellen af te schieten en ze vervolgens op te blazen met behulp van ultrageluid, bericht United with Israel

De microbellen exploderen als doelgerichte slimme explosieven, waardoor gaten in de membranen van kankercellen ontstaan en gentherapie mogelijk wordt. Testen tonen aan dat tot 80 procent van de tumorcellen wordt gedood. Dat klinkt veelbelovend, maar er zit veel wetenschap en hard werken achter, zegt dr. Tali Ilovitsh (foto) van de afdeling Biomedische Technologie van de Universiteit van Tel Aviv.

Echografie met ultrageluid is jarenlang gebruikt als een diagnostisch hulpmiddel voor verschillende vormen van kanker, maar nu maakt dr. Ilovitsh er gebruik van in de strijd tegen kanker door het te combineren met een gentherapie tot een ‘Trojaans paard’.

Ze is begonnen met de baanbrekende technologie tijdens haar postdoctoraal onderzoek aan de Ameikaanse Stanford Universiteit en heeft thuis in Tel Aviv het onderzoekswerk voortgezet naar de methode die de gentherapie behandeling direct in de borst­kanker­cellen zal afleveren.

‘Microbellen zijn microscopische bubbels gevuld met gas, met een diameter zo klein als een tiende van een bloedvat’, legt dr. Ilovitsh uit. ‘Bij bepaalde frequenties en drukken zorgen geluidsgolven ervoor dat de microbellen zich als ballonnen gedragen: ze zetten uit en krimpen periodiek. Dit proces vermeerdertt de overdracht van stoffen uit de bloedvaten naar het omringende weefsel’.

‘We ontdekten dat bij gebruik van lagere [ultrasone] frequenties dan eerder werd toegepast, microbellen aanzienlijk kunnen uitzetten, totdat ze krachtig exploderen. We realiseerden ons dat deze ontdekking kon worden gebruikt als middel voor de behandeling van kanker en begonnen met het direct injecteren van microbellen in tumoren,’ zei Dr. Ilovitsh.

In laboratoriumexperimenten met muizen, ‘werd ongeveer 80 procent van de tumorcellen vernietigd in de explosie, wat op zichzelf positief was,’ zei ze, maar niet goed genoeg, omdat je de hele tumor moet vernietigen.

‘Om te voorkomen dat de resterende kankercellen zich verspreiden (…) injecteerden we naast de microbellen een immunotherapie-gen, dat fungeert als een Trojaans paard, en we gaven het immuunsysteem het signaal om de kankercel aan te vallen,’ zei ze en legde uit, dat het toevoegen van de gentherapie aan de belletjes hen rechtstreeks toegang gaf tot de resterende 20 procent van de kankercellen via kleine gaatjes, die door de exploderende belletjes worden gevormd. Zodra het gen erin zit, wordt er een immuunreactie op gang gebracht die de kankercel vernietigt.

Deze nieuwe gerichte behandeling is niet alleen veilig en kostenefficiënt, hij kan ook worden gebruikt als een niet-invasieve behandeling voor hersen-gerelateerde ziekten zoals hersentumoren en andere neuro-degeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.