Turkse invasie van Syrië veroorzaakt chaos

Er is weinig begrip voor het merkwaardige besluit van president Donald Trump, om meer Amerikaanse troepen uit Syrië weg te halen en zo de Koerden in de steek te laten. Velen maken zich bezorgd over de chaotische en verwarrende golf van gebeurtenissen die het ontketende.

Door Sheldon Kirshner |

Nadat Trump vorige week met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan had getelefoneerd, trok hij zo’n 50 Amerikaanse militairen terug van buitenposten in de Noord-Syrische steden Tel Abyad en Ras al-Ain, waardoor hij Turkije – een bondgenoot van de VS – stilzwijgend toestemming gaf om het overwegend door Koerden bewoonde gebied naast de zuidelijke grens binnen te vallen.

Afgelopen december kondigde Trump aan, dat het 2000 man sterke Amerikaanse garnizoen in Syrië binnen 30 dagen zou worden teruggetrokken. Na heroverweging van de zaak liet hij 1.000 Amerikanen achter in Syrië. Maar Trump’s vertrekplan leidde tot het aftreden van zijn minister van Defensie, James Mattis, en zijn speciale gezant bij de internationale coalitie tegen de Islamitische Staat Brett McGurk.

Enkele dagen nadat Trump een nieuwe terugtrekking aankondigde, rukten het Turkse leger en zijn Syrisch-Arabische bondgenoten verder op in Syrië en botsten met Koerdische strijders. De Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper kondigde vervolgens aan dat de komende weken nog meer Amerikaanse soldaten uit het noordoosten van Syrië zouden worden teruggetrokken, waardoor er slechts een contingent Amerikaanse militairen overblijft op de Al-Tanf basis in zuidelijk centraal Syrië, nabij Jordanië. Deze basis is ontworpen om Jordanië, een bondgenoot van de VS, te beschermen en om de inspanningen van Iran tegen te gaan om een landcorridor van Teheran naar Syrië en Libanon te bouwen, een project dat door Israël fel wordt tegengewerkt.

Nu Trump zijn Koerdische bondgenoten van de Syrische Democratische Strijdkrachten heeft overgelaten aan de tedere barmhartigheden van Turkije, hebben de Koerden – de grootste minderheid in het Midden-Oosten die nog steeds geen soevereine Staat hebben – uit praktische overwegingen een alliantie gesmeed met de Syrische regering, die onmiddellijk haar leger naar het noorden stuurde om het grondgebied langs de Turkse grens te heroveren.

Dit liet de mogelijkheid open van een gewapende confrontatie tussen de Turkse en Syrische legers in de bufferzone die Turkije wil creëren langs de 556 mijl (895 km) lange grens met Syrië.

Zelfs als de twee legers erin slagen elkaar te vermijden, zal Syrië, dat sinds 2011 is verwikkeld in een burgeroorlog, worden voorbereid om nog meer grondgebied terug te winnen en zo de burgeroorlog een stap dichter bij een oplossing in zijn voordeel te brengen.

De terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Syrië kan ernstige gevolgen hebben. De geloofwaardigheid en invloed van de VS in het Midden-Oosten zullen worden uitgehold, en tegenstanders kunnen de vastberadenheid van de VS nog op de proef stellen.

Islamitische Staat, verslagen tot onderwerping na de verovering van grote gebieden van Irak en Syrië, kan herstellen en weer opveren. Iran zal waarschijnlijk meer bewegingsvrijheid hebben. De hoop van Washington om de Syrische president Bashar al-Assad te verdrijven is vervlogen. De belangrijkste bondgenoot van Syrië, Rusland, heeft zijn invloed niet alleen in Syrië, maar in het hele Midden-Oosten vergroot.

De Verenigde Staten werden in 2014 in het Syrische moeras getrokken, nadat Islamitische Staat ongeveer twee-derde van het Syrische grondgebied had veroverd. De Syrische Democratische Strijdkrachten, een coalitie van Koerdische groepen die door de Amerikaanse luchtmacht werd gesteund, heeft systematisch Islamitische Staat uit het Turkse grensgebied verdreven en daarbij 11.000 strijders verloren. In korte tijd stichtten de Koerden er een semi-autonome enclave, die bekend staat als Rojava.

Omdat Turkije vreest dat de nationale veiligheid in gevaar zou komen door de vorming van Rojava, waarschuwde het land de Verenigde Staten dat het een separatistische Koerdische enclave zo dicht bij de grens niet zou tolereren. Turkije beschuldigde de Syrische Democratische Strijdkrachten van het onderhouden van banden met de Koerdische Arbeiderspartij, die ook wel de PKK wordt genoemd. Deze heeft tal van terreurdaden op Turkse bodem gepleegd en is door zowel Washington als Ankara aangemerkt als terroristische groepering.

Turkije begon zeer kort na Trump’s telefoongesprek met Erdogan met zijn lucht- en grondcampagne. Volgens de berichten bestond de aanvallende troepenmacht uit twee gepantserde brigades, twee gemechaniseerde infanterie brigades, een commando brigade, twee gendarmerie bataljons voor speciale operaties, teams voor speciale operaties en meer dan 5.000 strijders van het door door Turkije gesteunde Syrische Nationale Leger.

De Turkse invasie werd aan de kaak gesteld door de Europese Unie (die een wapenembargo oplegde aan Turkije), de Arabische Liga, Canada en Israël, wiens beleid ten aanzien van de Palestijnen vaak door Erdogan als ‘staatsterrorisme’ werd bestempeld. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei In een verklaring: ‘Israël veroordeelt krachtig de Turkse invasie van de Koerdische gebieden in Syrië en waarschuwt tegen de etnische zuivering van de Koerden door Turkije en zijn handlangers. Israël is bereid om humanitaire hulp te verlenen aan het dappere Koerdische volk’.

Bufferzone
Erdogan bestempelde de invasie, Operation Peace Spring genoemd, in grote lijnen als een poging om de territoriale soevereiniteit van Syrië te behouden en het gebied vrij te maken van Koerdische strijders en strijders van Islamitische Staat.

In een toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft Erdogan vorige maand een plan gepresenteerd om een grote bufferzone langs de grens van Turkije met Syrië af te bakenen. Het gebied, 300 mijl (480 km) lang en 20 mijl (30 km) diep, zou verboden terrein zijn voor Koerdische troepen. Deze ‘veilige zone’ zou plaats bieden aan twee tot drie miljoen Syrische vluchtelingen die momenteel in Turkije wonen.

Hij waarschuwde de Europese Unie dat hij miljoenen Syrische vluchtelingen in Turkije zou toelaten om naar Europa te vluchten als het het offensief van Turkije in Syrië zou bekritiseren. ‘Hey EU, wakker worden,’ zei hij. ‘Ik zeg het nog eens: als je probeert om onze operatie daar een invasie te noemen, is onze taak eenvoudig: we zullen de deuren openen en 3,6 miljoen migranten naar je toe sturen.’

Turkije beschreef de Operation Peace Spring ook als een antiterroristische operatie, gezien de verbinding die de Turken zien tussen de Koerdische Arbeiderspartij en de Syrische Democratische Strijdkrachten.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, zei aanvankelijk dat Turkije niet de bedoeling had om meer dan 18 mijl in Syrië binnen te dringen, een afstand die het Koerden onmogelijk zou maken om raketten in Turkije af te vuren. Later erkende hij dat Turkije van plan is om een corridor te creëren die zich honderden mijlen langs de Turks-Syrische grens uitstrekt. ‘Dat zullen we op tijd doen’, zei hij.

Derde Turkse inval in Syrië
Operation Peace Spring is de derde militaire inval van Turkije in Syrië in drie jaar.
• In 2016, in zijn eerste directe interventie, trok Turkije de stad Jarablus binnen in een poging om de People’s Protection Units (YPG), een tak van de Syrische Democratische Strijdkrachten te bestoken.
• In januari 2018 rolde Turkije de voornamelijk Koerdische enclave Afrin binnen om de Koerdische territoriale contiguïteit in hun quasi-onafhankelijke entiteit langs de Turkse grens te verhinderen.

Door stilzwijgend in te stemmen met de laatste Turkse inval in Syrië, herhaalde Trump dat de Verenigde Staten niet langer iets te zoeken hebben in Syrië. ‘Het is tijd voor ons om uit deze belachelijke eindeloze oorlogen, waarvan veel stammenoorlogen, te stappen en onze soldaten naar huis te brengen,’ tweette hij. ‘We zullen vechten waar het in ons voordeel is, en alleen vechten om te winnen. Turkije, Europa, Syrië, Iran, Irak, Rusland en de Koerden zullen de situatie nu zelf moeten uitzoeken’.

Bewerend dat ‘de Verenigde Staten deze aanval niet onderschrijven en Turkije duidelijk heeft gemaakt dat deze operatie een slecht idee is’, ontkende Trump dat hij de Koerden had verraden. ‘We zijn misschien in het proces van het vertrekken uit Syrië,’ zei hij, ‘maar we hebben de Koerden, die speciale mensen en prachtige strijders zijn, beslist niet in de steek gelaten’.

Hij waarschuwde Erdogan dat hij sancties zou opleggen aan Turkije als het land zich tijdens zijn operaties zou richten op etnische en religieuze minderheden. ‘Als Turkije iets doet wat ik in mijn grote en ongeëvenaarde wijsheid als verboden terrein beschouw, zal ik de Turkse economie volledig vernietigen en uitwissen (dat heb ik al eerder gedaan!),’ tweette Trump.

Op 14 oktober heeft Trump Turkije sancties opgelegd, de handelsbesprekingen stopgezet en de staaltarieven verhoogd, in een poging om Erdogan onder druk te zetten om zijn offensief te stoppen. Trump kondigde ook aan dat vice-president Mike Pence voor een vredesmissie naar Turkije zou reizen.

Kritiek in eigen land
Trump’s reden om Syrië te verlaten is ondertussen niet goed gevallen bij enkele van zijn sterkste aanhangers.
Senator Mitch McConnell, de leider van de Republikeinse meerderheid, waarschuwde tegen ‘een overhaaste terugtrekking’, en zei dat dit alleen in het voordeel is van Rusland, Iran, Syrië en Islamitische Staat.
Senator Lindsey Graham, een van de trouwste aanhangers van Trump, hekelde de terugtrekking van de VS als ‘kortzichtig en onverantwoordelijk’. Zoals hij in een tweet schreef: ‘Het meest waarschijnlijke resultaat van dit impulsieve besluit is het verzekeren van de Iraanse overheersing van Syrië. De VS hebben nu geen invloed meer, en Syrië zal uiteindelijk een nachtmerrie worden voor Israël’.
Nikki Haley, de voormalige Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, twitterde: ‘We moeten altijd de steun van onze bondgenoten hebben, als we verwachten dat ze onze steun krijgen. De Koerden hebben een belangrijke rol gespeeld in onze succesvolle strijd [tegen Islamitische Staat] in Syrië. Hen laten sterven is een grote fout.’

Haley’s oprechte woorden herinnerden aan een eerder verraad van de VS aan de Koerden.
In 1974 moedigden de Verenigde Staten en Iran de Koerden in Irak aan, om tegen het Iraakse Baath-regime in opstand te komen, en de CIA-agenten werden gestuurd om hen bij te staan. De Koerdische leider Mustapha Barzani geloofde dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger verzekerde dat de Verenigde Staten achter de Koerden zouden staan.
Maar in 1975, na de verrassende toenadering van Iran tot Irak, gooide de Iraanse regering de Koerden voor de wolven. De Verenigde Staten respecteerden dat akkoord en lieten de Koerden aan hun lot over.

Dit artikel verscheen voor het eerst op de website www.sheldonkirshner.com

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.