Tragedie bij Lag BeOmer viering – 45 doden

Een van de grootste rampen in de geschiedenis van Israël vond gisteravond plaats, toen 45 ultra­ortho­doxe Joden omkwamen na een massale paniek tijdens de Lag BeOmer viering in Meron. Meer dan 150 mensen raakten gewond, sommigen levens­gevaarlijk. Voor zondag is een nationale dag van rouw afgekondigd.

Door Redactie Israel Today |

Het drama begon kort na middernacht, toen een groot aantal mensen in een menigte op een trap uitgleed en vervolgens door de paniekerige massa werd doodgetrapt. Aanvan­kelijk dacht men dat een van de tribunes was ingestort.

Op deze plaats is de ramp begonnen.

Naar verluidt waren op het moment van de ramp ongeveer 100.000 mensen aanwezig, hoewel het evenement officieel beperkt was tot 10.000 personen. Het was het grootste evenement tot nu toe sinds het begin van de Corona-crisis. Op dit moment wordt naar vermiste personen gezocht. Veel kinderen werden van hun ouders gescheiden. Het land is in shock.

De gewonden werden naar omliggende ziekenhuizen gebracht. Er werden ook soldaten ingezet, waaronder de Israëlische elite-eenheid 669. Volgens berichten weigerden echter honderden gelovigen de berg te verlaten omdat zij wilden bidden. Bovendien waren er problemen met de ontvangst van mobiele telefoons, zodat vele wanhopige mensen hun familieleden in Meron niet per telefoon konden bereiken. Er heerste chaos.

Een foto gemaakt voor de ramp. (Foto: David Cohen/Flash90)

De Israëlische president Re’oeven Rivlin zei: ‘Ik volg de berichten uit Meron met grote bezorgdheid en bid voor het herstel van de gewonden.’
Naftali Bennett, partijleider van Yamina, noemde het de grootste ramp in de geschiedenis van de Staat Israël. Hij bad ‘Onze Vadeer, die in de hemel bent, zend volledige genezing aan de gewonden van uw volk en versterk de handen van de veiligheids- en reddingsdiensten’.
Ook de leiding van de katholieke kerk in het Heilige Land sprak zijn deelneming uit bij de dood van 45 Joden: ‘De kerk omarmt de familieleden van de slachtoffers en bidt voor het herstel van de gewonden.’

Premier Benjamin Netanyahu bezocht de plaats van de ramp. Hij reageerde op de tragedie met de woorden: ‘Een tragedie op de berg Meron. We bidden allemaal voor de genezing van de gewonden. Ik beloof de reddingswerkers in het gebied mijn steun.’ (Foto: David Cohen)

Oorzaak van de ramp
Volgens een woordvoerder van de reddingsdienst Magen David Adom was de oorzaak, dat er er veel meer mensen waren dan toegestaan bij de feestelijkheden. Alle veiligheidsmaatregelen waren met de politie afgestemd. Er waren 5000 agenten ingezet. Maar hoewel het aantal deelnemers tot 10.000 beperkt was, waren er meer dan 100.000 orthodoxe Joden naar toe gekomen.

De theaterachtige ruimte die voor Bar Yochai’s graftombe is ingericht, is toegankelijk via een smalle hellende metalen loopbrug, die volgens functionarissen op dat moment glad was. Toen mensen hun houvast verloren, vielen ze achterover op de mensen achter hen. Het aantal mensen dat op de loopbrug was gepropt maakte het onmogelijk om te manoeuvreren, en toen zij probeerden te vluchten, werden velen vertrapt en doodgedrukt.

Sharon Alroy-Preis, het hoofd van de volks­gezond­heids­diensten van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid, noemde het een nalatigheid van de kant van de autoriteiten, dat een massale bijeen­komst met dergelijke aantallen mensen werd toege­staan, terwijl de voor­schriften inzake het coronavirus nog steeds het aantal deelnemers aan open­lucht­manifes­taties beperken tot maximaal 100.

In de vroege ochtend klonken de eerste verwijten aan het adres van de politie, maar die stelde de politici verantwoordelijk, die in de loop der jaren dergelijke massale bijeenkomsten bij een kleine begraafplaats op de berg steeds weer hadden toegestaan, vooral onder druk van de orthodoxe partijen, die er op staan om dit feest met een vreugdevuur bij de graftombe van rabbi Shimon Bar Yochai zonder beperkingen te vieren.

Doorgaan of stoppen?
In 1995 kwamen drie mensen om het leven tijdens een paniekuitbarsting op een rockfestival in Arad in de woestijn. Sindsdien is het jaarlijkse rockfestival afgelast vanwege de ramp.
Of het orthodoxe vuurfeest in Galilea nu zal worden afgelast vanwege de doden wordt in het land sterk betwijfeld. Jarenlang hebben de Israëlische autori­teiten gewaar­schuwd, dat dergelijke massale evene­menten, die elk jaar door honderd­duizenden mensen worden bijgewoond, levensgevaarlijk zijn. De berg, de begraafplaats en alle infrastructuur eromheen zijn er niet geschikt voor. Maar deze waarschuwingen werden meestal genegeerd en weggewuifd door orthodoxe leiders, met de bewering dat ze een antireligieuze achtergrond zouden hebben en dat de regering overdrijft.

Lag beOmer
Lag beOmer is de 33ste dag van de Omertelling, de periode van 50 dagen van inkeer en berouw tussen Pesach en Shavoe’ot. Deze dag is een uitzondering op de rouw, omdat dit de dag was waarop er een einde kwam aan de geheim­zinnige massale sterfte van de leerlingen van rabbi Akiva in de tweede eeuw.

Tevens is het de over­lijdens­dag van rabbi Shimon bar Jochai, de schrijver van het kabba­listische boek Zohar. Hij wilde dat zijn over­lijdens­dag als feestdag gevierd zou worden. Vele duizenden met name chassidische Joden bezoeken op deze dag zijn graftombe in Meron, nabij Safed in het noorden van Israël. Ook worden in het hele land vreugdevuren ontstoken.

In de afgelopen jaren is dit jaarlijkse evenement uitgegroeid tot een massale bijeenkomst van honderd­duizenden in het kleine gebied op de berg Meron. In 2020 verbood de regering de bijeen­komst op de berg Meron wegens de Corona­crisis, wat de woede van veel ultra­orthodoxen opwekte.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.