Toekomst Midden-Oosten van veel kanten bedreigd

Na de verrassende vredesovereenkomst tussen Israël en de Arabische Golfstaten zou men kunnen zeggen dat het Midden-Oosten nu in twee grote concurrerende blokken is verdeeld.

Door Yochanan Visser |

Eén blok bestaat uit voornamelijk soennitische Arabische Staten samen met een Joodse Staat. Dit blok wordt geleid door Saoedi-Arabië, Israël en Egypte. Het andere blok bestaat uit Iran, Irak, Syrië, Libanon en in mindere mate Turkije. Turkije werkt steeds meer samen met Iran, ondanks het feit dat Turkije wordt geleid door het soennitische islamitische regime van president Recep Tayyip Erdogan en Iran door een sjiitisch geestelijk regime.

Zowel Turkije als Iran heeft regionale ambities en probeert het Midden-Oosten te domineren. Ondertussen probeert Iran ook elders in de wereld zijn invloed uit te breiden, zoals in Afghanistan en zelfs in Zuid-Amerika. Daar helpt het Venezuela om een troepenmacht te vormen die vergelijkbaar is met de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC).

Dit alles is bedoeld om de ‘grote satan’, de Verenigde Staten, en de ‘kleine satan’, Israël, te bestrijden, en om het doel van de Islamitische Revolutie van 1979 te realiseren: de wereld veranderen in een islamitisch rijk. Iran werkt actief aan het vergroten van zijn macht in Irak en Libanon en in mindere mate in Jemen, waar het de Houthi-militie, Ansar Allah, steunt in haar strijd met de centrale regering. Ansar Allah krijgt geavanceerde raketten en andere wapens uit Iran en gebruikt deze wapens om Saoedi-Arabië aan te vallen.

De strijd van Iran met Saoedi-Arabië gaat in feite over de controle over de heilige moslimplaatsen Mekka en Medina. Het regime van de opperste leider ayatollah Al Khamenei ziet zichzelf namelijk als de ware bewaarder van deze heilige plaatsen en beschouwt het regime van koning Salman en zijn zoon Mohammed Bin Salman als afvalligen.

Iraanse dreiging voor Israël

Israël moet in de ogen van Iran en zijn vele bondgenoten uit het Midden-Oosten verdwijnen. Er kan eenvoudigweg geen Joodse Staat bestaan op het grondgebied van Dar al Islam, het Huis van de islam.

Net afgelopen week onthulde de Israëlische premier Benyamin Netanyahu drie locaties in wijken in de Libanese hoofdstad Beiroet waar Hezbollah precisiegeleide-raketten (PGM) opslaat of produceert, vlak naast een benzinestation en een fabriek die vlakbij gasflessen ligt. Dit zijn in feite Iraanse wapendepots, aangezien Hezbollah volledig door Iran wordt gefinancierd en bewapend en zijn orders uit Teheran aanneemt. Netanyahu beschuldigde de Verenigde Naties van passiviteit in het licht van deze gevaarlijke ontwikkelingen voor Israël.

‘Israël en staten in de hele Arabische wereld werken niet alleen samen in het bevorderen van de vrede. We staan samen tegenover de grootste vijand van de vrede in het Midden-Oosten – Iran,’ vertelde Netanyahu aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. ‘Iran valt moedwillig en herhaaldelijk zijn buren aan, en zijn terroristische bondgenoten zijn direct betrokken bij geweld in het hele Midden-Oosten, waaronder Irak, Syrië, Jemen, Gaza en natuurlijk Libanon,’ voegde de Israëlische leider toe. Dit zei hij voordat hij de Vergadering een kaart toonde van het gebied in de buurt van de internationale luchthaven Rafiq Hariri in Beiroet, waar Hezbollah GPM-raketten onder de civiele gebouwen opslaat.

Hezbollah aanpakken

De Amerikaanse regering wil nu meer sancties opleggen aan Hezbollah, met behulp van de ‘sanctionering van het gebruik van burgers als Weerloos Schild-Wet’ uit 2018, die met steun van beide partijen is aangenomen. Volgens Netanyahu kunnen de drie plaatsen met raketten in wijken in Beiroet een soortgelijke ramp veroorzaken als de explosie in de haven van Beiroet twee maanden geleden. In twee van de civiele gebouwen in de wijken Laylaki en Chouaifet in Beiroet, waar Hezbollah GPM-raketten opslaat en produceert, wonen 120 families, onthulde de Israëlische leider. Vorige week nog, explodeerde een ander geheim wapendepot van Hezbollah in het dorp Ain Kana in het zuiden van Libanon. De internationale gemeenschap (met uitzondering van de Amerikaanse regering) steekt echter geen vinger uit om de zeer gevaarlijke activiteiten van Hezbollah in Libanon en elders in het Midden-Oosten tegen te houden.

Een hooggeplaatste Israëlische functionaris van het ministerie van Defensie zegt nu dat het Israëlische leger (IDF) maanden nodig zou hebben om de naar schatting 150.000 raketten en projectielen van Hezbollah te vernietigen. Het voormalige hoofd van de Israëlische luchtmacht en de huidige directeur-generaal van het ministerie van Defensie, Amir Eshel, zei in Tel Aviv dat het ‘geen dagen of weken, maar maanden’ zou duren voordat de IDF de orde in de kerngebieden van Hezbollah zou kunnen herstellen.

In het beste scenario zou Israël slechts 80 procent van het raketarsenaal van Hezbollah kunnen vernietigen, zei bovengenoemde Eshel, terwijl de Libanese terreurgroep een geschatte 30.000 raketten op Israël zou afvuren. Volgens de Israëlische defensiefunctionaris zou alleen het vernietigen van de infrastructuur van Libanon Hezbollah ertoe dwingen om te smeken om een wapenstilstand. De terreurorganisatie is meer bevreesd om de infrastructuur van Libanon en de terreurtunnels, die het sinds 2007 heeft gebouwd, te herbouwen, dan om een langdurige oorlog met Israël te voeren.

Het probleem van Irak

Dan is er Irak, waar Iran actief werkt aan het verdrijven van het Amerikaanse leger uit het land, via de sjiitische milities die het gebruikt om Amerikaanse konvooien aan te vallen. Deze aanvallen zijn in de afgelopen periode aanzienlijk toegenomen, en ze gebruiken daarbij vooral bermbommen.

Iran maakt bovendien gebruik van de koepelorganisatie van voornamelijk sjiitische milities, al-Hashd al Sha’abi, om voortdurend raketten af te vuren op de Amerikaanse ambassade in de Groene Zone van Bagdad. Deze aanvallen hebben al geleid tot een terugtrekking van Amerikaanse soldaten uit Irak. De VS overwegen nu om hun ambassade te verplaatsen naar de autonome Koerdische zone in Noord-Irak. Iran dringt er bij al-Hashd al-Sha’abi op aan om zijn aanvallen op de Amerikanen op te voeren, omdat het voelt dat dit een grote verandering kan veroorzaken in de lange strijd om het Amerikaanse leger uit Irak te verdrijven.

Dit is nu de nieuwe realiteit in het Midden-Oosten, die zelfs na de euforische vreugde over de vredesakkoorden van Israël met twee kleine Arabische Golfstaten, zeer onstabiel blijft.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.