Techniek: Veilig verwerken van ziekenhuisafval

In deze tijd van corona hoef je maar een blokje om te lopen om medisch afval te zien: weggegooide mond­kapjes. In ziekenhuizen wordt veel eenmalig te gebrui­ken medisch materiaal weggegooid. De Evomed 80 is een van de machines die dit afval kunnen verwerken.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Het Israëlische bedrijf Ma’abarot Metal Works ontwikkelde de Envomed 80 om tot een duurzame oplossing te komen, die medisch afval kan behandelen, scheiden en opslaan, beschrijft Israel21c.

‘We zochten naar een gebied, waar gebrek is aan technische oplossingen. We stuitten op de behandeling van infectieus of medisch afval, en nadat we deze markt hadden verkend, stelden we twee problemen vast’, zegt David Segev, CEO van Envomed.

‘Het eerste was dat er geen behandeling ter plaatse is; het gebeurt allemaal elders, wat geen zin heeft. Het tweede probleem is dat bij die verwerking vooral gebruik wordt gemaakt van verbrandings­ovens, wat verschrik­kelijk is. Toen we de markt opnieuw onderzochten, ontdekten we dat zieken­huizen afval niet ter plaatse verwerken omdat er geen adequaat alternatief is.’

De oorspronkelijke oplossingen waren voornamelijk behandelingen met hitte in autoclaven. Het probleem is dat ‘besmettelijk afval zowel vloeibare als vaste fasen bevat, wat autoclaven niet aankunnen,’ legt Segev uit.

‘De uitdaging was een proces te vinden dat zowel voor vast als vloeibaar afval werkt. Het is zo dat elke afval­stroom verschillende materialen bevat, dus het is echt onmogelijk om precies te weten wat er elke keer door de machine gaat. Bovendien zijn zieken­huizen streng geregu­leerde instel­lingen die niet van onzeker­heid houden. We moesten een oplossing ontwerpen die herhaalbare en geldige resultaten bij de sterilisatie van infectieus afval zou opleveren, zowel voor vaste stoffen als voor vloeistoffen.’

De Envomed 80 in gebruik. (Foto: Ma’abarot Metal Works)

De Envomed 80 versnippert eerst het afval, wat een reductie van het volume met 80% oplevert,waarna het materiaal volledig wordt gesteriliseerd tot STAATT niveau IV. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een sterke oxidant, een combinatie van perazijnzuur en waterstofperoxide. Die tast alle onderdelen van cellen aan, zoals eiwitten en enzymen, om sporen van bacteriën op te ruimen.

Het resultaat bevat vaste delen en vloeistoffen, die in de machine worden gescheiden. De vloeistof kan direct het riool in, omdat hij uit water, zuurstof en azijnzuur bestaat en milieuvriendelijk is. De vaste componenten worden later gedroogd tot een confetti-achtige substantie die met de gemeentereiniging mee mag.

Installaties van Envomed worden getest in enkele Europese en Aziatische landen, en in ziekenhuizen in Be’er Sheva en Petach Tikwa van het ziekenfonds Clalit.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.