Techniek: Startup wil zuurstof maken op de maan

We kunnen binnenkort weer missies naar de maan verwachten, en een Israëlische startup probeert het probleem op te lossen, om aan de benodigde zuurstof te komen die nodig is om ruimteschepen naar de maan en terug van brandstof te voorzien.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Weinig momenten zijn zo in het collectieve geheugen van de mensheid gegrift als de landing op de maan van Neil Armstrong en Buzz Aldrin, vijftig jaar geleden. Maar wat een uniek schouwspel was, zal in de toekomst waarschijnlijk een iets regelmatiger schouwspel worden, met ruimtemissies in voorbereiding om opnieuw de maan te bezoeken.

Maar het bereiken van de maan, of van Mars, en daar langdurig verblijven (en niet alleen een vlag te planten), gaat gepaard met tal van technische uitdagingen, waaronder het feit dat er enorme hoeveel­heden zuurstof nodig zijn om raketten en ruimteschepen te lanceren en weer terug naar de aarde te brengen.

Aangezien zuurstof in de ruimte niet beschikbaar is zoals hier op aarde, is het meenemen van al deze zuurstof naar de maan of naar Mars een lastige en dure zaak. De Israëlische startup Helios denkt aan een andere oplossing: zuurstof voor de ruimte­vaart op de maan of op Mars zelf produceren.

Helios werkt er aan, om tegen het einde van dit decennium een bruikbaar systeem op te zetten dat in staat zal zijn om zuurstof en brandstof te leveren voor deze hele onderneming van het opzetten van een permanent verblijf op de maan en later ook op Mars.

Weergave van een inductieoven die zuurstof uit maangrond haalt. (Foto: Haya Gold)

Helios, opgericht in 2018, richt zich op het opschalen van een bestaande technologie, genaamd gesmolten regolith-elektrolyse. Dit maakt de scheiding mogelijk van zuurstof en metalen, die worden gevonden in maan­grond, en laat dit werken in een maan­omgeving.

De technologie houdt in dat de maangrond, die voor 40 tot 50 procent uit zuurstof bestaat, wordt verhit tot een temperatuur van bijna 1650 °C, en dat er vervolgens een elektrische stroom doorheen wordt geleid. Dit levert zuurstof op, die naar buiten borrelt, en een bruikbaar bijproduct in de vorm van metalen zoals ijzer, silicium en aluminium, waarvan tanks voor de zuurstof kunnen worden gemaakt. Op laboratorium­niveau werkt het; het gaat er nu om dit op te schalen om honderden tonnen zuurstof te produceren.

Helios wordt gefinancierd door de Israel Innovation Authority, het Israel Space Agency en het Energy Ministry, en heeft al bewezen dat het concept werkt en is druk bezig met het verder ontwikkelen en optimaliseren van het systeem.

Bronnen: Israel21c, UwI.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.