Op 20 maart bracht een Russische Soyuzraket vanaf de basis Baikonur in Kazakstan niet minder dan 37 satellieten van 18 verschillende landen, waaronder Saudi-Arabië, Tunesië en de Verenigde Arabische Emiraten, in banen om de aarde. Daarbij waren drie Israëlische nano-satellieten, gebouwd en ontwikkeld door het Asher Space Research van het Technion – Israel institute of Technology, in Haifa.
Het ‘Adelis-Samson’ project, naar goed Israëlisch gebruik geenoemd naar de gulle gevers die het project financierden, is een autonome groep van drie nanosatellieten, die wanneer zij in een baan om de aarde zijn gebracht, worden gebruikt om de locatie van mensen, vliegtuigen en schepen te berekenen. De cluster van satellieten zal in formatie in de ruimte vliegen door gebruik te maken van autonome communicatie en controle, zonder dat hiervoor begeleiding vanaf de grond nodig is.
De drie miniatuursatellieten (CubeSats), wegen elk ongeveer 8 kg en bevatten sensoren, antennes, computersystemen, controlesystemen, navigatieapparatuur en een uniek en innovatief voortstuwingssysteem, ontwikkeld door het defensiebedrijf Rafael, dat gebruik maakt van kryptongas..
De satellieten vliegen op een hoogte van 550 km boven de grond en detecteren en localiseren signalen van de aarde met behulp van een door IAI ontwikkelde missie-ontvanger. De CubeSats sturen deze signalen vervolgens door naar een missiecontrolecentrum, dat gevestigd is in het Technion’s Asher Space Research Institute.
Het project is de passie van een onderzoeksteam onder leiding van professor Pini Gurfil van het Asher Space Research Institute (ASRI) en de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, met de steun van de Adelis Foundation, de Goldstein Foundation, en het Israel Space Agency van het Ministerie van Wetenschap en Technologie.
‘Fundamenteel onderzoek gedurende vele jaren, gecombineerd met geavanceerde Israëlische technologie, stelt Israël in staat een belangrijke stap voorwaarts te zetten op het gebied van nanosatellieten,’ legde Prof. Gurfil uit.
‘Je zou de innovatie van nanosatellieten kunnen vergelijken met de overstap van de personal computer naar de mobiele telefoon. Het Adelis-Samson-project demonstreert een nieuw concept in het ontwerp van nanosatellieten en zal het mogelijk maken vele operaties uit te voeren die tot nu toe waren voorbehouden aan grote en dure satellieten,’ zei hij.
‘Dit is een sprong voorwaarts op het gebied van miniatuursatellieten, in de mogelijkheden van het Technion en voor de hele staat Israël, en een die het Technion tot een wereldwijde pionier zal maken op het gebied van geolokalisatie en satellietcommunicatie, met diverse toepassingen, waaronder opsporing en redding, teledetectie en milieumonitoring.’
Het huidige project zet een Technion-traditie voort die in 1998 begon met de succesvolle lancering van de Gurwin-TechSat II. Die satelliet heeft meer dan 11 jaar in de ruimte gewerkt, een recordtijd voor academische activiteit in de ruimte.
Communicatiesatelliet
Op dit moment werkt Israel Aerospace Industries (IAI) aan een vier ton zware communicatiesatelliet, die de naam Dror 1 (‘Vrijheid’) krijgt. Het wordt de meest geavanceerde communicatiesatelliet die ooit in Israël is gebouwd, en hij is bedoeld om de komende vijftien jaar in Israëls satellietcommunicatie te voorzien. Hij wordt op 36.000 km boven de aarde geplaatst, draait even snel rond als de aarde, en krijgt zo een vaste plaats boven Israël.
Arabische tiener bouwde een satelliet
Miriam Fahoun, een Arabische middelbare scholiere uit Nazareth, heeft in drie jaar samen met enkele klasgenoten een satelliet ontworpen en gebouwd. Luister naar haar verhaal.
Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.