Vissen zwemmen in tanks met drinkwater om de kwaliteit te bewaken in de Eshkol waterzuiveringsinstallatie in Be’er Sheva. (Screenschot Channel 12 news)
Nadat in april een Iraanse hack van de waterinfrastructuur van Israël was gemeld, nam het nationale cyberdirectoraat van het land de verantwoordelijkheid op zich voor het toezicht op en de bescherming van de drinkwatervoorziening, waarbij onder andere vis werd gebruikt.
Naast hightech detectiesystemen gebruikt Israël ook vissen in de waterzuiveringsinstallatie van Eshkol in Be’er Sheva om het water te monitoren en om eventuele veranderingen op te sporen, bericht Channel 12 News.
De vissen, in aquaria gevuld met drinkwater, worden 24 uur per dag met een camera bewaakt op vroegtijdige waarschuwingssignalen voor schadelijke verontreinigingen.
‘De kleintjes reageren sneller op veranderingen in het water, en de grotere vissen reageren op in de loop van de tijd opgebouwde effecten in de waterkwaliteit’, zegt waterkwaliteitsingenieur Ortal Shlafman, volgens het bericht. ‘De controlekamer let de hele tijd op hen – gaan ze sneller of langzamer zwemmen?’ voegde ze eraan toe.
De kwaliteit van het water wordt stringenter gecontroleerd sinds het incident van April, toen Iran naar verluidt probeerde om gevaarlijke niveaus van chloor aan het drinkwater van Israël toe te voegen. Dit zou wijdverspreide paniek, verwonding of zelfs de dood kunnen veroorzaken, als de aanval zou zijn geslaagd.
Israël en Iran zijn zoals bekend verwikkeld in een cyberoorlog, waarbij Iran voortdurend probeert Israëlische systemen te hacken en Israël naar verluidt Iran-berichten stuurt om dit na te elaten.
Israël zou in mei een dergelijk bericht hebben verzonden, toen de computers, die het scheepvaartverkeer in de bruisende Iraanse haven Shahid Rajaee regelen, allemaal tegelijk crashten, waardoor de activiteit in de haven enkele dagen abrupt tot stilstand kwam. Iraanse functionarissen erkenden later dat een onbekende aanvaller de computers van de haven kortstondig had lamgelegd.
Lishtot TestDrop Pro: miniatuur waterkwaliteitslaboratorium
Het Israëlische bedrijf Lishtot, opgericht in 2015, beantwoordt de zorgwekkende vakantievraag: ‘Is dit water veilig om te drinken?’ Want als dat niet zo is, kan één slokje je hele reis verpesten, schrijft Israel21c. Time Magazine vermeldde Listrot in 2018 in zijn lijst Geniale bedrijven.
Lishtot (Hebreeuws voor ‘te drinken’) ontwikkelde zijn herbruikbare kleine gadget, TestDrop Pro, in de wetenschap dat leidingwater (en ook veel van het flessenwater) in veel landen besmet is met virussen, bacteriën, parasieten en/of schadelijke chemicaliën die gewoon wachten om een geval van reizigersdiarree te veroorzaken.
Met TestDrop Pro heb je een instant watertestlab waar je ook rondzwerft. Zonder ooit het water aan te raken – of het nu in een kopje is of in een verzegelde fles – duurt het slechts twee seconden om te signaleren of het water veilig is om te drinken (blauw licht) of niet (rood licht).
Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.