Velen beschouwen bijen als vervelend klein ongedierte dat af en toe in de buurt van onze oren zoemt, maar ze zijn uiterst belangrijk. Ongeveer een derde van alle planten en plantaardige producten die door de mens worden geconsumeerd, is afhankelijk van bestuiving door bijen.
Helaas zorgt de combinatie van de moderne eisen en natuurlijke problemen zoals klimaatverandering, plagen en ziekten ervoor dat de wereldwijde bijenpopulatie in een duizelingwekkend tempo vermindert, wat onze voeding en ons welzijn in gevaar brengt.
In veel landen spant men zich in om de bijenpopulatie weer op peil te krijgen. In de ‘start-up natie’ Israël krijgen deze inspanningen vorm in de eerste autonome bijenkorf ter wereld, compleet met computer-monitoring, kunstmatige intelligentie en precisie-robotiek, schrijft Israel21c.
Hij is ontwikkeld door de Israëlische start-up Beewise, kreeg de naam Beehome, kan tot 40 bijenkolonies – dat zijn 2 miljoen bijen – huisvesten en voor hun gezondheid en onderhoud zorgen via een eenvoudige app op de telefoon of tablet van de imker.
Het idee voor een autonome bijenkorf kwam van Beewise CEO’s Safra’s zakenpartner Eliyah Radzyner. Hij was imker van beroep en verbaasd over het feit dat het houden van bijen eeuwenlang niet is ontwikkeld. Hij was ervan overtuigd dat een computer, machine of robot het veel beter kon en sloot zich aan bij Safra, een seriële ondernemer.
Op dit moment zien de meeste bijenkorven over de hele wereld er net zo uit als zo’n 150 jaar geleden, gewone houten constructies waarvan het onderhoud vereist dat de bijenhouders een beschermend pak aantrekken voordat ze de bijenkast openen, ongedierte aanpakken, de bijen van voedsel en water voorzien en de honing oogsten.
Al dit uitgebreide handwerk betekent dat de commerciële bijenhouders, die de meeste bijen in de wereld verzorgen, slechts eens in de zoveel weken bij elke bijenkorf komen. Veel bijen gaan tussen de rondes door verloren aan ziekte, plagen en andere problemen.
‘Als het je lukt om een probleem in het begin te herkennen en op een specifieke manier op te lossen, dan zal het ten eerste een stuk minder ingrijpend zijn; ten tweede zal je het probleem oplossen voordat het een probleem wordt; en ten derde zal je de bijen redden’, legt Safra uit.
‘We hebben een bijenkorf gebouwd die deze dingen weet te doen’, zegt hij, en somt de drie belangrijkste onderdelen op: kunstmatige intelligentie, computervisie en precisierobotiek.
De eerste, zegt hij, is belast met het herkennen en identificeren van problemen in het begin. Vervolgens wordt een real-time reactie uitgevoerd met behulp van computer vision om de situatie te detecteren en te monitoren, met precisie robotica die de vereiste oplossing uitvoert.
In de autonome bijenkasten van Beewise wordt zelfs de honing machinaal geoogst.
De enige dingen in de autonome bijenkast die een menselijke hand nodig hebben, zijn het aanvullen van water en voedsel en het verzamelen van de honing, die machinaal wordt geoogst.
Op dit moment wordt Beehome in het betastadium gebruikt door enkele commerciële bijenhouders die super positief hebben gereageerd op het apparaat. De financiering voor Beewise kwam uit durfkapitaalfondsen en uit Europese en Israëlische subsidies.
Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.