
Hoeveel van jullie zouden er ooit aan gedacht hebben om katten op straat te voeren als een manier om mensen aan te spreken? Niemand, zelfs ik niet. Maar ik heb een vriend die dit al een hele tijd doet in de orthodoxe wijk Mea Schearim, waar de beroemde filmserie Shtisel werd opgenomen voor Netflix. Sommigen, zulke mensen hebben niet al hun kopjes meer in de kast staan, maar deze mensen zijn vaak levendigere gesprekspartners dan anderen. Mijn vrouw weet dat ik zulke types als een magneet aantrek. De grootste selectie van deze rare jongens vind je in Jeruzalem.
Ronny Guy is een speciaal type. Hij werd 66 jaar geleden in Jeruzalem geboren en is een van de eerste Jeruzalem rockgitaristen van de jaren 70, net als Shlomo Mizrachi. Tegenwoordig is hij getrouwd met een Duitse en woont hij weer in Jeruzalem. We raakten vele jaren geleden bevriend, nadat de twee Israel Today leerden kennen via internet en televisie. Beiden hebben vele jaren in het buitenland gewoond, in Zweden en andere landen. Ronny spreekt een beetje Duits en komt af en toe naar onze redactie. Toen mijn vader vijf jaar geleden overleed, componeerde hij een requiem van 15 minuten.

“Iemand moet voor de katten op straat zorgen,” vertelde Ronny me in de redactiekamer. “Ik ontmoette een beroemde rabbijn in Mea Schearim die me expliciet vertelde dat het Bijbelse gebod Heb uw naaste lief als uzelf ook geldt voor de huisdieren om ons heen.” Zowel de rabbijn als Ronny hebben afgesproken dat wanneer Ronny een kippah draagt, de rabbijn ervoor zorgt dat zijn yeshiva-studenten geen eten weggooien, maar de restjes bewaren voor Ronny en zijn kittendienst in de straten van Mea Shearim. En het werkt. Ronny is de enige die voor de katten in Jeruzalem zorgt. Zijn verklaring is heel simpel, de gemeente Jeruzalem toont eigenlijk geen interesse in de ultraorthodoxe wijken in de hoofdstad van Israël en daarom gaat het het slechtst met de katten in Mea Shearim. In de rijkere woonwijken doen de Israëlische katten het uitstekend.

Ronny vertelde me over het begin van zijn “werk” in Mea Shearim. Het was niet gemakkelijk, een mission impossible. Orthodoxe Joden vielen hem aanvankelijk lastig omdat hij geen hoofdbedekking droeg. “Ze verdachten me en dachten aanvankelijk dat ik een vermomde politieagent of Shin Bet agent was. Maar na verloop van tijd en met een kippah op mijn hoofd, hebben de mensen in de steegjes van Mea Shearim zich voor me opengesteld. We praten niet alleen over katten, maar raken in diepe gesprekken over God, de Bijbel en de verlossing van Israël. De Bijbel is Gods woord en er is gewoon geen beter boek dan dat.”
Ronny beschouwt zichzelf als een pionier en redder van katten in Mea Shearim. Ik kan je niet alles vertellen over Ronny, maar hij is een vrome Jood op zijn eigen manier. In zijn gesprekken met orthodoxe Torah-studenten komt hij heel vaak ter zake en legt hij hen uit dat God eerst in het hart is. De geboden en verboden in de Bijbel zijn belangrijk, maar verlossing komt van een andere kant. Hij kent de Bijbel en kan daarom omgaan met de religieuze Joden tussen zijn kattenpastoraat door. Ik zie in Ronny niet alleen een kattenvoeder, maar iemand die op twee bruiloften tegelijk danst. Hij helpt de katten en spreekt de mensen aan in Mea Schearim.

Ronny met een duif op zijn schoot. De duif is gewond en hij heeft hem beschermd tegen de katten. “Met de kippa op mijn hoofd nam ik een pauze omdat het ‘s middags gewoon te warm was,” vertelde Ronny over de foto.

De kippah zit nu voorlopig op het hoofd van de kat
Het maakt niet uit wat mensen zeggen en denken over Ronny Guy. Voor de rocklegende uit Jeruzalem is dit zijn bediening, zijn reputatie. Tussen jou en mij, wie zou Ronny zo imiteren? Maar dit is typisch Jeruzalem. Er zijn zoveel verschillende karakters in Jeruzalem, en de meest originele wonen hier onder ons. Een aantal van hen ken ik persoonlijk.
- Meer artikelen in de serie Tacheles met Aviel