Tacheles met Aviel – “7 oktober tekenen” weg voor water

Ik spreek mijn mening open en bloot uit. Jordanië is eigenlijk Israëls officiële vredespartner aan de oostgrens, net als Egypte in het zuiden.

Door Aviel Schneider | | Onderwerpen: Jordanië
Symbolische afbeelding: Foto: Shutterstock

Vorige week toonden verschillende winkels in Jordanië hun solidariteit met de Palestijnen door hun restaurants en supermarkten de naam “7 oktober” te geven. Beide verwijderden deze borden na een paar dagen. De eigenaar van het restaurant in Kerak, een paar kilometer ten oosten van het zuidelijke deel van de Dode Zee, verklaarde in de Jordaanse media dat hij “de naam moest verwijderen om licentieredenen”. De supermarkt moest ook het bord weghalen, wat hij natuurlijk niet vrijwillig deed. Niemand doet dat vrijwillig! Als de Jordaanse koning niet stopt met de antisemitische propaganda, zal Israël de kraan naar Jordanië dichtdraaien. Dat is de enige taal die het Midden-Oosten verstaat. En Jordanië heeft het water uit Israël nodig.

Zie: WATER kan oorlog of vrede uitlokken

Israël heeft Jordanië bedreigd en dat is een goede zaak. Vanwege antisemitische propaganda in Jordanië overweegt Israël voor het eerst om het huidige waterakkoord met Jordanië niet te verlengen. Dit komt nadat hooggeplaatste politici in Jordanië de afgelopen maanden een overdreven anti-Israëlische houding hebben aangenomen. Volgens de overeenkomsten tussen Israël en Jordanië draagt Israël jaarlijks bijna 100 miljoen kubieke meter water over aan Jordanië – in plaats van 50 miljoen zoals bepaald in het oorspronkelijke vredesakkoord van 1994. In 2021 bedroeg het waterverbruik van Israël 2,4 miljard kubieke meter. Daarnaast leverde Israël 91 miljoen kubieke meter water aan Jordanië en 100 miljoen kubieke meter aan de Palestijnse Autoriteit. Op de VN-klimaattop in november 2022 kwamen Israël en Jordanië overeen dat Israël de hoeveelheid geleidelijk zou verhogen tot ongeveer 200 miljoen kubieke meter water. In ruil daarvoor zal Jordanië een zonne-energiecentrale bouwen en 600 megawatt naar Israël exporteren.

Uitzicht op de Sorek ontziltingsinstallatie. Foto door Isaac Harari/Flash90

De Israëlische waterautoriteit gaat ervan uit dat het gemiddelde waterverbruik per inwoner constant blijft. Naarmate de bevolking groeit, zal het totale waterverbruik echter ook toenemen en naar verwachting 3,7 miljard kubieke meter bedragen in 2050. Het waterverbruik van Israël wordt steeds meer gedekt door ontzilting en afvalwaterzuivering. Jordanië heeft nog geen ontziltingsinstallatie. Israël heeft zes ontziltingsinstallaties die water halen uit de Middellandse Zee. De Arabische buurlanden van Israël hebben deze vooruitziende blik niet en weten niet hoe ze zelf waterbeheer in hun land moeten invoeren, dus vertrouwt het Hasjemitisch Koninkrijk, ten oosten van de Jordaan, op Israël. En nu heeft Israël gezegd “stop”, als jullie niet stoppen met de antisemitische propaganda binnen jullie grenzen, zal er geen water meer zijn.

Het restaurant in kwestie serveert pizza en twee soorten kebab en op een video is te zien dat het vol zit met klanten. Het personeel draagt uniforme shirts met de woorden “7 oktober” erop. Volgens een rapport werd de beslissing over de naam genomen na een enquête onder klanten. De naam veroorzaakte ophef in het buitenland en in Israël werd de Jordaanse regering opgeroepen om het naambord te verwijderen. De supermarkt verwijderde ook zijn uithangbord, hoewel het nieuwe merk “7 oktober” de verkoop op die dagen verhoogde, net als het restaurant.

Meer dan 70 procent van de Jordaanse burgers zijn Palestijnen en sympathiseren met de Zwarte Shabbat raid in het zuiden van Israël. Wat kun je van het volk verwachten als je eigen koningin weigert het bloedbad door Palestijnse terroristen te erkennen? In een interview met CNN uitte koningin Rania van Jordanië (53) scherpe kritiek op het Westen en beschuldigde het van een schaamteloze dubbele standaard met betrekking tot het Israëlisch-Palestijnse conflict. Niet Hamas moet worden bekritiseerd voor de slachting, maar Israël, omdat de Palestijnen bezig zijn met een “strijd voor vrijheid en rechtvaardigheid”.

Dit is niet de eerste keer dat een Jordaans bedrijf een antisemitisch gebaar maakt. Ongeveer drie maanden geleden begon het café “Gosta Coffee” in de stad Zarqa, een paar kilometer ten noordoosten van Amman, zijn klanten een nieuw koffiedrankje aan te bieden met de naam “Hola Gosta“, als verwijzing naar de Holocaust. Hola is een afkorting van Holocaust. De reclame voor het nieuwe drankje toont een hand in de kleuren van de Palestijnse vlag die een fakkel vasthoudt en een marshmallow aansteekt versierd met de Davidster.

Holocaust café. Foto van Instagram

De betrekkingen tussen Israël en Jordanië zijn verslechterd sinds het uitbreken van de oorlog. Een paar maanden geleden kondigde het Jordaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aan dat het de ambassadeur in Israël, Rasan Al Majali, had teruggeroepen naar Amman voor vergaderingen als teken van protest tegen de activiteiten van Israëlische troepen in de Gazastrook. De Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Ayman Safadi deelde Israël mee dat Israël ook zijn ambassadeur niet terug naar Jordanië mag sturen zolang Israël actief is in de Gazastrook. “De ambassadeurs mogen pas terugkeren als de oorlog voorbij is en de humanitaire crisis in de Gazastrook is opgelost,” zei de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken.

Het buurland van Israël is een van de droogste landen ter wereld. Het grondwaterpeil daalt voortdurend omdat de regering en de exploitanten van illegaal geboorde putten te veel zoet water uit de grondreservoirs pompen. Volgens de Wereldbank gaat 50 procent van het stedelijk water verloren. Een groeiende bevolking en stijgende temperaturen leiden tot watertekorten. Vooral de Jordaanvallei, de meest vruchtbare regio in Jordanië, die grote delen van het land voorziet van groenten en fruit, wordt getroffen. De klimaatcrisis leidt tot droogte en watertekorten. Door de stijgende temperaturen verdampt er meer water, waardoor er meer regen valt, vooral in de winter. Ondanks de hevige regenval in de winter wordt regenwater echter niet op grote schaal opgevangen. Maar daarom heeft Jordanië zijn technologisch geavanceerde buurland Israël? De moslims en Palestijnen ten oosten van de Jordaan kunnen hiervan profiteren – maar niet als de Jordaniërs hun antisemitisme niet beteugelen, en dat kan alleen de koning.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox