Syrische slachtoffers van de Turkse aardbeving verrast door Israëlische hulp

“Eén zei dat alles wat hem zijn hele leven was geleerd over Israël een leugen was. Dit was de eerste keer dat ze Israëliërs ontmoetten.”

Door | | Onderwerpen: Turkije, Syrië, anti-Israël
Israëlisch medisch personeel behandelt Syrische slachtoffers van de aardbeving die hun land en Turkije heeft getroffen. Foto: IDF

Het is niet verwonderlijk dat het Israëlische medische team dat in Kahramanmaraş Turkse slachtoffers van de aardbeving behandelt, ook Syriërs behandelt. Van de miljoenen Syrische vluchtelingen die zich al in Turkije bevinden, wonen er duizenden in VN-vluchtelingenkampen in en rond de Zuid-Turkse stad.

In een telefoongesprek met Tazpit Press Service beschreef Lt. Kol. Dr. Ofer Almog de reacties van sommige Syriërs nadat zij vernamen dat zij door Israëliërs werden behandeld.

“We hebben Syriërs behandeld, mensen die bij de aardbeving gewond waren geraakt en mensen die gewoon zorg nodig hadden,” vertelde Almog aan TPS. “We zijn hier blij mee omdat we de mogelijkheid hebben om deze ongelukkige mensen te helpen.”

De Turken verloren hun huizen, maar “de Syriërs waren al vluchtelingen voor de aardbeving,” legde Almog uit. “We reiken hen de hand.”

“In sommige gevallen waren ze erg emotioneel, erg verbaasd dat de Israëli’s niet zijn wie hen was verteld dat ze waren,” vertelde Almog aan TPS. “Eén zei dat alles wat hem zijn hele leven over Israël was geleerd een leugen was. Dit was de eerste keer dat ze Israëli’s ontmoetten, en we waren niet zo slecht als hij dacht.”

Zie gerelateerd verhaal: Kan een aardbeving vijanden uit het Midden-Oosten bij elkaar brengen?

Almog, een anesthesist en senior officier van het medische team, vertelde TPS dat hij afgelopen maandag in Kahramanmaraş aankwam als onderdeel van een team dat een locatie moest selecteren voor het veldhospitaal van de Israel Defence Forces. Uiteindelijk werd echter besloten dat de Israëli’s in het Necip Fazil City Hospital in Kahramanmaraş zouden werken.

Het veldhospitaal – het enige dat van de Wereldgezondheidsorganisatie de hoogst mogelijke score heeft gekregen – is nog niet ingericht.

“Het is makkelijker als je de infrastructuur hebt,” legde Almog uit. “De stad is erg druk en het was moeilijk om een open ruimte te vinden die groot genoeg was voor het veldhospitaal. Een andere reden om in het ziekenhuis te werken is dat “het meeste personeel na de tweede aardbeving is gevlucht. Ze hadden alleen een spoedeisende hulp”.

Nu het ziekenhuispersoneel geleidelijk terugkeert, leren de Israëlische en Turkse medische staf samen te werken, wat volgens Almog niet altijd gemakkelijk is.

“Velen spreken geen Engels en het was moeilijk om voldoende vertalers te vinden,” zei Almog. De minister van Buitenlandse Zaken stuurde enkele vertalers en de teams werkten beter samen omdat “ze beseften dat we hier zijn om te helpen, niet om hen te vervangen”.

“Het is normaal dat lokale medische teams wantrouwig staan tegenover buitenlanders die in hun ziekenhuis werken.

Almog zei dat de Israëli’s overwegen kleine, gespecialiseerde klinieken te openen in de buurt van de vluchtelingenkampen. “Op dit moment is er geen behoefte aan een veldhospitaal omdat alle reguliere ziekenhuizen hun werk hervatten.”

Zondag beëindigde de Israëlische vrijwilligersorganisatie United Hatzalah haar missie voortijdig, onder verwijzing naar een “concrete en onmiddellijke bedreiging” voor de delegatie die in de stad Gaziantep werkt.

Gevraagd naar de bedreigingen voor de Israëliërs in Kahramanmaraş, zei Almog: “Ik kan spreken voor mijn team van 150 mensen. We zijn niet bang. We werken met lokale teams en lokale mensen, en we zullen hier werken zolang we kunnen.” Hij wees erop dat het team beschikt over veiligheids- en inlichtingendiensten en “er is geen reden om ons werk te veranderen.”

Almog merkte op dat hij niet wist hoe lang de missie zou duren.

“Het IDF Medical Corps zal alles doen wat nodig is om mensen in rampgebieden te helpen.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox