Afbeelding: Het is eigenlijk heel moeilijk om in Israël een persoonlijke wapenvergunning te krijgen. Foto: Tomer Neuberg/Flash90)
In mei van dit jaar voerde Israël oorlog tegen de terroristische machthebbers van Gaza. Het verschil met vorige gewapende conflicten was nu, dat Hamas erin slaagde delen van Israëls Arabische bevolking op te hitsen, om zich bij de gevechten aan te sluiten, hetgeen leidde tot chaotisch geweld in Israëls gemengde Joods-Arabische steden.
Toen het stof was neergedaald, werd duidelijk dat er drie Joden gedood waren en nog een veel groter aantal gewond, dat 386 Joodse huizen werden geplunderd en er 673 werden beschadigd, en dat er voorts 10 synagogen, 112 huizen en 849 auto’s in brand werden gestoken. Daarentegen waren slechts 13 Arabische huizen beschadigd en 13 Arabische auto’s in brand gestoken. Velen vergeleken de situatie met een anti-Joodse pogrom in het hart van de Joodse Staat. De belangrijkste brandhaarden waren de steden Lod, Ramle, Akko en Haifa.
Joodse inwoners van deze steden meldden herhaaldelijk dat de politie er niet in slaagde het geweld in te dammen en onschuldige burgers te beschermen tegen de relschoppers, van wie sommigen zelfs hun eigen buren waren. Als gevolg daarvan willen steeds meer mensen zich nu van een wapen voorzien om zichzelf te kunnen beschermen.
Sinds half mei heeft het ministerie van Binnenlandse Veiligheid 10.580 aanvragen ontvangen voor vergunningen om een persoonlijk vuurwapen te mogen bezitten. Dat is een stijging van 500% ten opzichte van dezelfde periode in de jaren voor de onrust.
Tzur Ra’anan, een inwoner van Lod, vertelde aan Makor Rishon, dat hij jarenlang geweigerd heeft om een vuurwapen te dragen, maar dat hij het nu als een basisbehoefte beschouwt.
‘Iedereen die tijdens de rellen in Lod was, begrijpt dat je niet alleen op de ordehandhavers en veiligheidstroepen kunt vertrouwen’, zei Ra’anan. ‘De huizen van veel van onze buren werden bekogeld met stenen, er werd op straat geschoten en mensen probeerden in te breken in mijn huis. Ik ging naar bed met een hamer, zodat ik iets zou hebben om mezelf en mijn familie te kunnen beschermen’.
Israëlische vrouw op een schietbaan in Herzliya. In tegenstelling tot wat velen denken, bezitten de meeste Israëli’s geen wapen. (Foto: Tomer Neuberg/Flash90)
Oz Abramovich is een lokale buurtbeveiliger. Hij is blij dat Raanan zijn naam heeft laten toevoegen aan de korte lijst van gewapende bewoners.
‘Elke Jood hier in de buurt die een vuurwapen draagt is een zegen’, vertelde hij de krant. ‘Hij is weer een persoon die zichzelf en anderen kan beschermen. De eerste nacht van de rellen waren er hier mensen die de politie belden, maar geen hulp kregen. Dus namen we contact op met gewapende burgers, en ieder nam de verantwoordelijkheid voor de bescherming van een bepaalde straat, gebouw of gebied in de buurt.
Minister wil minder particuliere vuurwapens
De sterke toename van het aantal aanvragen voor wapenvergunningen komt op een moment dat de nieuwe minister van Binnenlandse Veiligheid, Omer Bar-Lev, probeert het aantal particuliere vuurwapens in het land te verminderen.
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is er in Israël geen sprake van een grote hoeveelheid particuliere vuurwapens. Slechts ongeveer 140.000 particulieren hebben een wapenvergunning. Daarnaast zijn er natuurlijk de IDF-soldaten en leden van de veiligheidsdiensten, die te allen tijde gewapend zijn.
Toch wil minister Bar-Lev dat het aantal particuliere wapens vermindert. Maar zo kort na de rellen van mei lijkt dat streven onwaarschijnlijk. Het gaat ook in tegen het meer populaire beleid van de vorige door Likoed geleide regering. Bar-Lev’s onmiddellijke voorgangers, Amir Ohana (Likoed) en Gilad Erdan (Likoed), hebben beiden het recht om vuurwapens voor persoonlijk gebruik aan te schaffen sterk uitgebreid, tot zo’n 500.000 extra burgers, die voorheen in gewapende eenheden van de IDF hebben gediend.
Ohana legde destijds uit, dat meer wapens in de handen van verantwoordelijke en goed opgeleide burgers daadwerkelijk zou helpen om het geweld te verminderen en terrorisme tegen te gaan:
‘Burgers die weten hoe ze wapens moeten hanteren en dragen in het openbaar, geven een groter gevoel van veiligheid en vormen een belangrijke bescherming tegen terrorisme’, zei Erdan destijds.
Ohana voegde daaraan toe: ‘Het is tijd om een einde te maken aan het gevaarlijke beleid van de afgelopen decennia, dat onze burgers dwingt om zich tegen terroristen te verdedigen met gitaren, winkelwagentjes, pizza-borden en paraplu’s. Een burger zonder strafblad en zonder gezondheidsproblemen, die reservist is of was, moet zichzelf en anderen kunnen verdedigen. Zo iemand is niet het probleem maar de oplossing voor onze veiligheidssituatie’.
Een paar jaar geleden, tijdens het hoogtepunt van de ‘messenintifada’, drong de toenmalige burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat (nu lid van de Likoed in de Knesset) er bij de inwoners van zijn stad op aan, om gewapend over straat te gaan. ‘Het bezit van wapens versterkt het vertrouwen van de bewoners, die weten dat er naast de politie veel mensen zijn die niet bang zijn om in te grijpen’, benadrukte Barkat.
Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.